Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Kosova

Arnavutluk’ta merkez üssü Dıraç şehrine 15 kilometre mesafede meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından evleri yıkılan ve yakınlarını kaybeden yüzlerce depremzede Kosova’ya getirildi.

Kosova Kendin Karar Al (Vetevendosje- LVV) Hareketi Lideri ve yakında Kosova’nın başbakanı olacak Albin Kurti, Prizren’deki eski KFOR askeri kampındaki her şeyin düzgün çalıştığını ve yakında orada barınanlar için bir mutfak kurulacağını belirtti.

Her şeyin mükemmel çalıştığını gördüklerini ifade eden LVV Başkanı Kurti, şu ifadelere yer verdi:

“Doktorlar hafif, kronik ve akut enfeksiyonları tedavi etmek için sistematik muayene yapıyordu. Psikologlar travmatize olmuş kişileri tedavi etmeye hazırdır. Gönüllüler hijyenden giyime, şiltelerden battaniyelere kadar her türlü yardımları kategorize ediyorlardı. Tüm temel ihtiyaçlar karşılanıyor. Her gün cömert insanlar tarafından yiyecek sağlanmasına rağmen, barınma merkezinde yakında yardıma muhtaç olanlar için taze yiyeceklerin pişirileceği bir mutfak açılacak. Eski Alman KFOR alanı, bugün Yenilikçi Park, bir evin sıcaklığına sahip olmasa da, can sıkıntısını azaltmada başarılı oluyor. Örgütümüz adına, yaptıkları iş için herkese teşekkür ediyoruz.”

Ayrıca, Kurti, Kosova ve onun halkı Arnavutluk’u asla yalnız bırakmayacağını vurguladı.

Kurti, “Olanlar geri alınamaz ama hayat zafer kazanmalı. Bugünlerde kederimizi güce dönüştürüyoruz. Biz bir milletiz ve birbirimize misafir değiliz, Kosova sizin eviniz çünkü Arnavutluk bizim sığınağımız.” dedi.

“DEPREMDEN SONRA DURUMDAN SORUMLULAR ARAŞTIRILSIN”

Öbür yandan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, dün Arnavutluk’taki deprem sonrası durum hakkında Ulusal Güvenlik Konseyi’ni topladı.

Toplantı sonrasında Facebook üzerinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Meta, toplantıda, normalite sağlanana kadar tüm acil durum yönetimi kurumları arasında daha yakın bir işbirliği ve koordinasyonu tartıştıklarını belirtti. Savcılığın soruşturmaları ilerletmesi ve depremden sonra durumdan sorumlu olanların cezai sorumluluğu getirmesi için desteklediğini kaydetti. Toplantıda ayrıca Meta’ya göre, bu korkunç depremin ağır sonuçlarının üstesinden gelmek için yerli kaynakların sağlanması ve yeterli uluslararası destek sağlanması da tartışıldı.

ARNAVUTLUK ÇOCUKLARI PRİŞTİNE’NİN OKULLARA GİDEBİLECEK

Kosova Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti de, Arnavutluk’taki depremden sonra Priştine’ye gelen mağdurlarların başkentteki okullara gidebileceğini açıkladı.

Sosyal medyada paylaşım yapan Belediye Başkanı Ahmeti, “Priştine okulları depremden dolayı yerinden olmuş ve Priştine’de barınan tüm çocuklara açık. Yakında, Eğitim Bakanlığı çocukların dersleri kaçırmamaları konusunda uyarmanın, ağırlamanın ve ilgilenmenin ayrıntılarını ortaya çıkaracak.” diye belirtti.

Dün sabah saatlerinde Tiran’ın yakınlarında yeni bir deprem daha meydana geldi. Sismolojik Enstitüsü’ne göre depremin merkez üssünün Vora’da olduğu ve titremelerin derinliğinin 5 kilometre olduğu biliniyor.

26 Kasım’da Arnavutluk’ta meydana gelen yıkıcı depreminden sonra 52 kişi öldüğünü, 700’den fazla kişi yaralandı ve bir sürü ev yıkıldı.

Arnavutluk Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü, inşaat kalitesini kötüye kullanan tüm inşaatçıları soruşturmak ve adalete teslim etmek için çalışmaya başladı. Hükümet toplantısında konuşan Başbakan Edi Rama, yaptıkları binalrında onarılabilir hasarları olan tüm inşaatçıları gönüllü olarak ortaya çıkmaya ve bunu devralmaya çağırdı, aksi takdirde Ceza Yasası’nı hatırlattı.

Editör: TE Bilisim