Uzun süredir İstanbul’da sıcak mevsim normallerinin üzerinde gidiyordu. Yazı bir türlü atlamayan İstanbul’u yağmur, fırtına ve dolu yağışı karşıladı. İstanbul’un birçok bölgede etkili olan yağmur, dolu, gök gürültüsü ve şimşek çakması gibi doğa olayları karşısında korkup dua etmek isteyen vatandaşlar konuya ilişkin detayları internet üzerinden araştırıyor. Peki, dolu yağınca hangi dua okunur? Dolu duası nasıl? İşte Dolu yağışında okunacak dua. Konuyla alakalı detaylar haberimizde…

Dolu yağışında okunacak dua

İstanbul ve çevresinde etkili olan dolu, sağanak yağmur gök gürültüsü ve şimşekler çakmaya başladı. Vatandaşlar ise doğa olayları karşısında dua etmek istiyor. İşte okunacak dualar…

Allah’ım! Doğu ve batının arasını uzaklaştırdığın gibi beni de günahlarımdan uzaklaştır. Allah’ım! Beyaz elbisenin kirden temizlendiği gibi, beni de günahlarımdan temizle. Allah’ım! Beni günahlarımdan kar, su ve dolu ile temizle.Buharî (1/181) ; Müslim (1/419)3)

İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu:

Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve‘âfinâ kable zâlik.

Türkçe Anlamı:

Allâh’ım! Bizi gadabınla öldürme, azâbınla da helâk etme, bu (azâb)ından önce bize âfiyet (içinde ölüm) ver. (Tirmizî)

Göklerin ve yerin hükümranlığı Allâh’ındır. O’nun her şeye gücü yeter. Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ve gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde, akl-ı selîm sâhibleri için gerçekten açık ibretler vardır. Ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allâh’ı ananlar (şöyle derler): Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbîh ederiz. Bizi cehennem azâbından koru. (Âl-i İmrân, 189-191)

İbni Abbas hazretleri buyuruyor ki:

Gök gürültüsünü işiten, (Sübhanallahi yüsebbihür-ra’dü bihamdihi vel melaiketü min hifetihi vehüve alâ külli şey’in kadir) derse ona yıldırım isabet etmez. Şayet ederse ben diyetini vermeyi tekeffül ediyorum. (Tefsir-i Hazin)

Şu aşağıdaki duaları da okumak müstehaptır. (Tahtavi)

(Sübhanallahi ve bi-hamdihi, sübhanallahil azim.)

Editör: TE Bilisim