Kuruluş Osman izleyicileri tarihe ışık tutan dizide yer verilen konuları detaylıca araştırmaya devam ediyor. İzleyiciler en çok merak ettikleri konulardan olan ‘Osman Bey’in kaç eşi vardı? Orhan Gazi’nin annesi kimdir?’ sorularının yanıtını arıyor. Kuruluş (Diriliş) Osman’da anlatılan Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarına ilişkin konular, o döneme ait tarihi şahsiyetlerle alakalı bilgilere ilgiyi de arttıyor. Osman Gazi’nin eşleri, kaç eşi vardı, Orhan Gazi’nin annesi kimdir konuları da bu akpsamda en çok merak edilen ve araştırılan bilgilerden… Peki, Osman Bey’in kaç eşi vardı? Orhan Gazi’nin annesi kimdir? Kısaca bilgiler yazımızda yer almakta.

Osman Bey’in kaç eşi vardı? Orhan Gazi’nin annesi kimdir?

Tarihi kaynaklara göre Osman Gazi’nin iki eşi vardır. Mâlhûn Hâtûn ve Râbia Bâlâ Hâtûn.

Osman Gazi ilk evliliğini 1280 yılında, Orhan Gazi’nin annesi olan ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey’in kızı Malhun Hatun ile yapmıştır.

Rabia Bala Hatun ise Osman Gazi’nin ikinci eşi, Şeyh Edebali’nin kızı ve Aladdin Paşa’nın da annesidir.

Osman Gazi 1289 yılı civarlarında Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile ikinci evliliğini yaparak güç kazanmıştır.

Rabia Bala Hatun’un mezarı, babası Şeyh Edebali’nin Bilecik’te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır. Rabia Bala Hatun 1324 yılında vefat etmiştir.

Orhan Bey’in annesi kimdir?

81 yıl ömür süren ve son yıllarında devlet yönetimini oğlu I. Murad’a bırakan Orhan Gazi, 1281 yılında Osmanlı Devleti’nin merkezi olarak bilinen Söğüt’de dünyaya gelmiştir. Babası Osman Bey, annesi ise Osman Bey’in ilk eşi Malhun Hatun’dur.

Editör: TE Bilisim