Büzme baklava olarak da bildiğimiz Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Büzme Tatlısı nasıl yapılır sorusu 6 Mart Gelinim Mutfakta programının ardından merak konusu oldu. Her yöreye özgü ufak tefek farklılıkları, ceviz, fındık ve fıstık gibi değişen malzemeleri ve hünerli her elden aldığı farklı lezzetiyle muhteşem baklava çeşitlerimizden biri olan Cevizli Büzme Tatlısı yapılışını haberimizde bulacaksınız. İşte ‘Büzme Tatlısı nasıl yapılır?’ sorusunun yanıtı ve Gelinim Mutfakta Büzme Tatlısı yapılışı püf noktalarıyla beraber içeriğimizde!

Büzme Tatlısı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta Büzme Tatlısı yapılışı ve püf noktaları…

Büzme Tatlısı tarifi için gerekli malzemeler;

1 çay bardağı süt 1/2 çay bardağı kadar zeytinyağ 1 çay bardağı ılık su 1 adet yumurta 1 paket kabartma tozu 2 çay kaşığı sirke 1 çay kaşığı kadar tuz Aldığı miktarda un

İç malzemesi olarak;

Tercihinize göre bir miktar dövülmüş ceviz, fındık, badem veya fıstık

Kızartmadan önce üzeri için;

2 su bardağı kadar tereyağ, tercihinize göre halis tereyağ ve sıvı yağ karışımı kullanabilirsiniz.

Hamuru açmak için;

Buğday nişastası ve az miktarda un

Şerbeti için;

4 su bardağı su 4 su bardağı şeker 3 damla limon

Büzme Tatlısı’nın yapılışı

Önce süt, sıvı yağ, ılık su, yumurta, kabartma tozu, sirke, tuz ve un ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar güzelce yoğuralım.

Yoğurduğumuz hamurdan 18-20 kadar küçük bezeler yapalım ve üzerlerini kapatarak dinlenmeye bırakalım.

Bu arada diğer yandan şerbeti hazırlayalım. Su ve şekeri de bir tencerede kaynatıp 1-2 damla limon sıkarak kıvama gelen şerbeti soğumaya bırakalım.

Dinlendirdiğimiz bezeleri nişasta ve un karışımı ile incecik açalım. İlk bezeyi açıp yufkanın büyüklüğüne göre uygun boyda dikdörtgen parçalara ayıralım. Parçaların üzerine istediğimiz miktarda ceviz yerleştirelim. İnce bir oklavaya doladığımız dikdörtgen parçayı iki yandan ortaya doğru yavaşça büzelim. Dikkatlice oklavadan çıkarıp büyük boy fırın tepsisine yerleştirelim.

Açtığımız tüm yufkaları tek tek bu şekilde hazırladıktan sonra sıvı yağ ve erittiğimiz tereyağını karıştırıp baklavanın üzerine eşit dağılacak şekilde sürelim.

Daha önce ısıttığımız 175 derece fırında üzeri nar gibi kızarıncaya dek pişirelim.

Fırından çıkardığımız baklavaya soğuyan şerbeti dökelim.

Afiyet Olsun!..

Editör: TE Bilisim