Kederi, stresi gideren, birçok hastalığa şifa Telbine çorbası, faydaları bakımından büyük önem taşıyor. Asırlar önce Rasûlullâh Aleyhissalâtü ve’s-Selâm Efendimizin ısrarla tavsiye ettiği ve kendisinin de bizzat tükettiği telbinenin, son yıllarda üzerinde yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar oldukça dikkat çekici. Peygamberimizin (s.a.v.) teşvik ve tavsiye ettiği ne varsa muhakkak bir fayda, güzellik; nehyettiği, sakındırdığı ne varsa mutlaka bir zarar ve fenalık olduğu kesindir, bu husus şüphe götürmez. Fi’lî ve kavlî sünnetleri arasında önemli yere sahip olan ve ehemmiyetini vurgulayarak pişirilmesi ve tüketilmesini tenbih ettiği telbinenin bilinmeyen faydaları da gün geçtikçe bir bir keşfediliyor. İşte, neredeyse tüm hastalıkların sinsi müsebbibi olan stres, üzüntü ve keder başta olmak üzere sayısız hastalığa şifa olan Telbine çorbası tarifi! Kederi, stresi gideren Telbine çorbası faydaları neler, nelere iyi gelir? Bilgiler haber detayında.

Telbine çorbası tarifi! Kederi, stresi gideren Telbine çorbası faydaları neler?

Telbine çorbası tarifi öncesinde, Peygamberimiz Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz’in bu yemeğe verdiği önem ve bizzat uygulamalarından bilgi alacak olursak;

Hayber Gazvesi’nden dönüşte Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v.), Safiye Vâlidemiz (r.a.) ile izdivâcında düğün yemeği olarak telbine çorbası ikrâmında bulunmuştur.

Âişe Vâlidemiz (r.a.) da bu hususta; Bu çorba üzüntülü ve kederli olan kimsenin gönlünü kuvvetlendirir. Sizden birinin yüzündeki kiri su ile yıkayıp temizlediği gibi (telbine çorbası da) hastanın gönlünden elem ve kederi giderir!‘ buyurmaktadır.

Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimiz Hadîs-i Şerifinde; Telbineye önem veriniz, hastaya onu yediriniz! buyurarak ‘genel’ olarak tüm hastalıklara şifa olduğunu beyanda bulunmuşlardır.

Son yıllarda tıp ve özellikle de alternatif tıp uzmanları bu konunun önemine hassasiyetle dikkat çekmektedir. Telbinenin sindirim ve boşaltım sistemi üzerindeki ciddi etkileri, ‘ikinci beyin’ olarak tabir edilen bağırsakların arındırılması ve birçok hastalığa zemin hazırlayan sorunların ortadan kaldırılmasında önemli neticeler sağlamaktadır.

Telbine çorbası faydaları denilince bugüne dek keşfedilen en dikkat çekici maddeler şöyle sıralanabilir;

Stresi, kederi önler Hazmı kolaylaştırır Kalbe faydalıdır Sıtmaya faydalıdır, Böbrek taşına faydalıdır, Karaciğeri kuvvetlendirir, Vucuda kuvvet verir.

Ayrıca telbine çorbası tarifi ana maddesi olan arpa ununun faydaları;

Karaciğeri kuvvetlendirir Mesane ve böbrek iltihabına şifadır İdrar söktürücüdür Egzama ve kaşıntılara iyi gelir Cilt temizliğinde kullanılır Ağız ve boğaz iltihabında kullanılır Harareti giderir Bronşit, öksürük ve vereme şifadır Şeker düşürür

Telbine çorbası faydaları hakkında farklı bilgiler için, ‘Telbineye önem veriniz’ başlıklı yazımızı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz…

Telbine çorbası nasıl yapılır? İşte tarifi…

Telbine çorbası tarifi için gerekli malzemeler,

30 gr. sızma zeytinyağı,

2 yemek kaşığı kepeği alınmamış arpa unu,

2 su bardağı su,

Tuz,

Bal,

İstenirse kekik, kimyon, nane gibi baharatlar…

Telbine çorbası yapılışı;

Telbine çorbası tarifi hazırlarken öncelikle zeytinyağı bir tencereye alınır. Arpa unu ilave edilerek biraz kavrulur. 2 su bardağı veya yeterli miktarda su ilave edilip karıştırılır. Daha sonrasında bal da ilave edilir. Az tuz ve baharat da katılabilir.

Editör: TE Bilisim