Yazar: Yunus Emre Altuntaş

Daha önce de yazmıştık. Tarihimize dair az bilinen dönemlerin diziler aracılığıyla ele alınması kitleler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yayınlanan dizilerin ekserisi yeni nesilleri adeta ahlaki yıkıma sürüklerken buna karşı alternatifler üretmenin gerekliliği ortadadır. Devletin kanalı olan TRT’nin bu noktada yaptığı çalışmalar kısa zamanda önemli gelişmeler sağlamıştır.

Yunus Emre, Diriliş Ertuğrul, Payitaht Abdulhamid, Ya İstiklal Ya Ölüm, Filinta gibi dizilerle başlayan bu süreç meyvelerini vermeye devam ediyor. Son olarak yine TRT tarafından Akli Film’e yaptırılan “Uyanış: Büyük Selçuklu” isimli dizi geçtiğimiz pazartesi ilk bölümüyle ekranlardaki yerini aldı.

Akli Film daha önce de tarihi dönemleri ve şahsiyetleri ele alan belgesel/filmleriyle tanınıyor. Hay Sultan(Abdulkadir Geylani’nin hayatını ele alıyor), Fuat Sezgin Belgeseli, Dünya Tarihinin Dönüm Noktaları gibi yapımlar bunlardan bazıları.

Uyanış: Büyük Selçuklu’nun YouTube kanalındaki ilk bölümünü üç gün içerisinde 2 Milyonu aşkın kişi izlemiş. Kısa sürede bu denli büyük bir kitleye ulaşması bahsettiğimiz etkinin çapını göstermeye yeter sanırım. Hangi kitabı yazarsanız yazın, hangi seminer çalışmasını veya ilanı yaparsanız yapın bu denli büyük bir kitleye ulaşmanız mümkün olmuyor. Zaman geçtikçe izlenme oranlarının rahatlıkla 20 Milyonu bulacağını tahmin ediyorum. Bu durum da milletimizin kendi tarihine olan açlığını gösteriyor.

GENÇ BİR YÖNETMEN: EMRE KONUK

Uyanış: Büyük Selçuklu Yönetmeni Emre Konuk.

Filmi genç bir yetenek olan Emre Konuk yönetiyor. 1988 doğumlu olan Konuk asıl itibariyle görüntü yönetmenliği ile sinemaya başlamış bir isim. Yani işin mutfağından geliyor ve yeni çekim tekniklerine hâkim. Dizinin oyuncu kadrosu özel olarak ata binme, ok atma ve kılıç kullanma eğitimleri almışlar.

Dizi oyuncuları Kazakistan merkezli Ulusal Aksiyon Şirketi tarafından eğitilmiş. Kısacası yapım şirketi işini ciddiye alıyor ve ortaya sinema değerinde kalıcı bir iş çıkarmaya çalışıyor. İlk bölümünde gördüğümüz kadarıyla da bunu gerçekleştirmişler. Şimdiye kadar yapılan diziler içerisinde gerçekliğe en yakın savaş sahnelerini barındırması, dönemin dekor ve kıyafetlerini yansıtması, devletin işleyişine dair ayrıntıların dikkate alınmış olması Uyanış: Büyük Selçuklu’yu öne çıkarıyor.

Yani Türk dizi sektörü her yapımda çıtayı daha da yükseltiyor. Dizinin aksiyon sahnelerinde yabancı isimlerden yardım alınmış olması aynı zamanda bu tecrübenin yerli ve milli sinemamıza aktarılması anlamını taşıyor. Dizinin yayınlanan ilk bölümü için oyunculara bir ay boyunca Hollywood filmlerinin koreografi çalışmalarını gerçekleştiren NomadStunts ekibinin aksiyon yönetmeni tarafından aksiyon, at binme ve kılıç eğitimleri verildi.

Dünyada ve Türkiye’de nadir elde edilen “at ustası” unvanına sahip Janbi Ceylan’ın binicilik konusunda oyunculara destekte bulunduğu çalışmalarda, ok atma eğitimleri ise Dünya Menzil Okçuluğu rekortmeni İbrahim Balaban tarafından verildi. Yaklaşık üç yıllık senaryo çalışmasının ardından 13 aylık hazırlık süreci tamamlanan dizi için açık ve kapalı olmak üzere inşa edilen iki ayrı platoda 350 dekor çalışanı, 100 marangoz ve 60 kişilik destek ekibi görev aldı.

Özel olarak hazırlanan 7 bin 500 metrekare kapalı plato içerisine saray, medrese ve kervansaray, 50 bin metrekare açık platoda da Anadolu Selçuklu Obası ve Kınık Obası, Şelemzar Şehri, İsfahan Şehri ve Bizans Kalesi kuruldu. Kostüm atölyelerinde ise döneme ait 3 bin 500 adet aksesuar ve 5 bin parçalık kostüm imal edilen “Uyanış: Büyük Selçuklu” her anlamda dönemin şartlarını yansıtmaya çalışmış. Bu bakımdan da Uyanış: Büyük Selçuklu’yu yeni bir milat olarak kabul edebiliriz.

TARİHİMİZİN YAŞANMIŞ DÖNEMLERİ

Uyanış: Büyük Selçuklu’nun pazartesi günü yayınlanan diğer bir yapım olan “Çukur” isimli diziyle aynı saatte yayınlanması da büyük bir önem taşıyor. Bilindiği üzere “Çukur” gençleri çukurlaştırmakla, uyuşturucu ve şiddete teşvik etmekle eleştiriliyor. Bu gibi dizilerin genç nesillerde açtığı yaraları uzun vadede tamir edebilmek de oldukça zorlaşıyor.

İlk haftanın verilerine göre Uyanış: Büyük Selçuklu’nun izlenme oranlarında birinci sıraya yerleşmesi bizleri ümitlendiriyor. Gençlerimize afaki hikâyeler anlatmak yerine tarihimizin yaşanmış dönemlerinin yer aldığı bu tür dizileri yansıtmak elbette ki pek çok bakımdan faydalı olacaktır.

Editör: TE Bilisim