İlk bölümüyle herkesten tam not alan TRT 1’in iddialı yapımı Uyanış: Büyük Selçuklu dizinde yer alan tarihi isimlerin hayatı merak ediliyor. Bu isimler arasında dikkat çeken Melikşah’ın kardeşi Muhammed Tapar’ın hayatı ve tarihteki yeri araştırılıyor. Tarih önemli bir yeri sahip olan Muhammed Tapar’a tarih yerini sizler için derledik. Peki, Melikşah’ın kardeşi Muhammed Tapar kimdir, ne zaman, nasıl öldü? İşte Muhammed Tapar’ın hayatı…

PEKİ, MELİKŞAH’IN KARDEŞİ MUHAMMED TAPAR KİMDİR, NE ZAMAN, NASIL ÖLDÜ? İŞTE MUHAMMED TAPAR’IN HAYATI…

Annesi cariye kökenli Taceddin Seferiyye Hatun’dur. Yeğeni Muizzeddin Melikşah’tan sonra Bağdad’da Selçuklu tahtına çıktı. Bağdad’da hüküm sürmesinden dolayı Selçuklu hanedanının başı olarak sayılıyordu ama Horasan ve Maveraünnehir’de hüküm süren kardeşi Sultan Ahmed Sencer daha büyük bir güce sahipti.

1107’de Halep atabeyi Rıdvan’la birlik olup Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan ile Habur Nehri kıyısında Musul Muharebesi’ne girişti. I. Kılıç Arslan savaşı kaybederek muharebe meydanında öldü.

Muhammed Tapar hemen yarı kardeşi olan ve Sultan olarak tahta geçen Berkyaruk ile gayet ciddi askeri mücadeleye başladı. Kronik-tarihçi Hamdullah Müstevfî-i Kazvînî’nin “Tarih-i Guzide” adlı eserine göre Mayıs 1100’de (Hicri Recep 493’te) Muhammed Tapar kardeşine karşı bir muharebede galip geldi; ama 1101’de mağlup oldu ve 1102’deki muharebede de yenik düştü. Fakat iki taraf arasında yapılan antlaşmaya göre Muhammed Tapar’a Melik unvanı verilip Suriye, Diyarbakır; Irak’ın Fırat Nehri kıyıları bölgeleri, Ermenistan, Mugan, Gürcistan ve Azerbaycan yörelerinde hükümdarlığı kabul edildi.

Fakat Muhammed Tapar bundan tatmin olmamıştı ve Sultan Berkyaruk’a karşı tekrar isyan etti. Ama başarı kazanamadı ve Güney Kafkasya’ya kaçmak zorunda kaldı.

Babasına verilmiş şeref unvanları olan “Kevamedin”, “Sadülislam” ve “Nizam-ül Mülk” unvanları oğlu Ahmed’e de verilmiştir. Vezir olarak Ahmed bin Nizam-ül Mülk 1107/1109’da Muhammed Tapar’ın Irak’ta Mazeedi hükümdarı Sayfeldavla Sadaka bin Mansur’a karşı askeri seferinde bulunmuştur ve onun muharebede mağlup edilip öldürülmesine neden olmuştur. 1109’da Vezir Ahmed bin Nizam-ül Mülk ve askeri komutan Çavlı Sakavu Sultan Muhammed Tapar tarafından Haşhaşilerin kurdukları merkez olan Alamut kalesini ve diğer güçlü kaleleri olan Ostavand kalesini fethetmek görevi ile bir askeri sefere gönderilmişlerdir.

Fakat bu kaleleri almamışlar ve başarısız olarak geri dönmüşlerdir. 1010 başlarından Ahmet bin Nizam-ül Mülk Bağdad’da bir camiide iken bir Haşhaşiler fedaisinin suikast saldırısına hedef olmuştur. Ama bu suikast başarısız kalıp Ahmed bin Nizamülmülk hayatını kurtarmıştır. Ahmed bin Nizam-ül Mülk dört yıl Sultan Muhammed Tapar’ın döneminde Vezir olarak görev yapmıştır. 1110 yılında azledilmiş ve yerine Hatirelmülk Ebu Mansur Maybudi Vezir olarak atanmıştır. Tarihçi Ali İbnülesir’e göre Ahmed bin Nizam-ül Mülk bundan sonra Bağdad’a çekilmiştir. Anuşirvan bin Halid adlı tarihçiye göre Muhammed Tapar eski vezirini 10 yıl zindanda hapsetmiştir.

Muhammed Tapar 1118’de Bağdat’ta öldü. Yerine Büyük Selçuklu Devleti’nin batı yörelerini yönetim için oğlu II. Mahmud geçti. Ancak Ahmed Sencer Horasan ve Maveraünnehir’de Selçuklu dünyasının en kuvvetli hükümdarı olarak hüküm sürmeye devam etti.

Editör: TE Bilisim