Her çarşamba akşamları ATV ekranlarına gelen Kuruluş Osman dizisi ile beraber, dizide Osman Bey’in ikinci eşinin kim olduğu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Osman Gazi’nin kiminle evlendiğini öğrenmek isteyen dizi severler Osman Gazi’nin hayatıyla ilgili bilgileri de merak ediyor. Peki, Osman Bey’in ikinci eşi kimdir? Osman Gazi Bala’dan sonra kiminle evlendi? İşte tüm detaylar haberimizde…

OSMAN BEY’İN İKİNCİ EŞİ KİMDİR? OSMAN GAZİ BALA’DAN SONRA KİMİNLE EVLENDİ?

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedinde yer alan bilgilere göre Bala Hatun’un hayatı ve kimliğine dair bilgi yoktur. İlk Osmanlı kaynaklarında Mal Hatun / Malhun Hatun olarak geçer ve kendisinden genellikle Osman Bey’in hanımı, Şeyh Edebâli’nin kızı ve Orhan’ın annesi diye söz edilir.

Türkiye Diyanet Vakfı’na göre Orhan Bey’in annesi olma ihtimali varsa da Şeyh Edebâli ile bir ilgisinin bulunmadığı kesindir.

Rabia Bala Hatun, 13. Yüzyılda yaşamıştır. Osman Gazi’nin ikinci eşi, Şeyh Edebali’nin kızı ve Aladdin Paşa’nın annesidir. Osman Gazi ilk evliliğini 1280 yılında, Orhan Gazi’nin annesi olan ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey’in kızı Mal Hatun ile yapmıştır.

Osman Gazi 1289 yılı civarlarında Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile ikinci evliliğini yaparak güç kazanmıştır. Rabia Bala Hatun’un mezarı, babası Şeyh Edebali’nin Bilecik’te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır. Rabia Bala Hatun 1324 yılında vefat etmiştir.

Malhun Hatun Osmanlı Türklerinin lideri ve Osmanlı İmparatorluğu’nu kuran ve yöneten hanedanın kurucusu I. Osman’ın ilk eşi idi. Onun kızı olduğunu birçok tarihçi tarafından kabul edilmiştir

Torun çocukları: Yıldırım Bayezid, Savcı Bey, Yakub Çelebi, Nefise Hatun, Sultan Hatun, Halil Bey,

İbrahim Bey Torunlar: I. Murad, Süleyman Paşa, Şehzade Halil, Fatma Hatun.

Editör: TE Bilisim