Diriliş Ertuğrul’un başarıyla geçen 5 sezonluk yayın serüveninin ardından konuya kaldığı yerden devam eden Kuruluş Osman, yeni bölümleriyle Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarını anlatmaya devam ediyor. Diriliş Osman adıyla da anılan dizinin takipçileri en çok da Osman Gazi ve eşi/eşlerinin hayatını merak ediyor. 13. yeni bölüm fragmanları yayınlanan Kuruluş Osman’da, Osman Gazi’nin pusuya düşmesi ve Rabia Bala Hatun’un bıçaklanma sahnesi izleyicinin yüreğini ağzına getirdi. Olayların akıbetini öğrenmek için yayınlanacak bölümleri iple çeken izleyiciler, Rabia Bala Hatun ve Osman Bey’in bir an önce yaşadıkları acı olaylardan kurtulmasını bekliyor. Peki, Kuruluş Osman’da Rabia Bala Hatun ölecek mi? İşte Osman Bey’in eşi Bala Hatun’un hayatı… Konuyla ilgili arşivlerde yer alan brtakım bilgilere haberimize yer verdik.

Kuruluş Osman’da Rabia Bala Hatun ölecek mi?

Kuruluş (Diriliş) Osman 13. bölüm fragmanında bıçaklandığı görülen Osman Bey’in eşi Rabia Bala’nın akıbetinin ne olacağı merak konusu oldu. Tarihi kaynaklarda Rabia Hatun’un Osman Bey ile evlendiği ve 35 yıl yani Bala Hatun vefat edinceye kadar evli kaldıkları aktarılmaktadır. Bu doğrultuda gelişen olaylar neticesinde Rabia Bala Hatun’un bıçaklanma olayının ardından iyileşmesi bekleniyor.

İşte Osman Bey’in eşi Bala Hatun’un hayatı

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin miladi 1289 yılında evlendiği Rabia Bala Hatun, Şeyh Edebali’nin kerimesi (kızı) ve Şehzade Alaadin’in de validesidir. (Bazı kaynaklarda, Şehzade Orhan’ın da annesinin Rabia Bala Hatun olduğu bilgisi verilmekte olup konu hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır) 1324 yılında vefat eden Rabia Bala Hatun’un kabri, Bilecik’te medfün babası Şeyh Edebali’nin türbesi yakınında, validesiyle yan yana bulunmaktadır.

Rabia Bala Hatun, Osman Gazi ile evlendiği 1289 yılından vefatına dek 35 yıl evli kalmıştır.

Miladi 1324 yılında vefat eden Rabia Bala Hatun’un doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Torun çocukları;

Yıldırım Bayezid, Savcı Bey, Yakub Çelebi, Nefise Hatun, Sultan Hatun, Halil Bey, İbrahim Bey

Torunlar;

Murad, Süleyman Paşa, Şehzade Halil, Fatma Hatun

Bostânzâde Yahya Efendi Tarih-i Saf adlı eserinde Şeyh Edebali’nin kızı Râbi’a Bâlâ Hâtun ile Mâl Hâtun’u aynı kişi olarak göstermiştir. Bâlâ Hatun (Malhun Hatun)’un Osman Bey ile evliliği Tevârîh-i Âl-i Osmân’da şöyle anlatılmaktadır: ”Şeyhe haber virdi. Şeyh eydür: ‘Oğul Osman! Padişâhlık sana ve nesline mübârek olsun, ve benüm kızım Malhûn senün helâlin oldı,’der.”

Şeyh Edebali, Osmanlı’nın ilk yıllarında yaşamış bir İslam alimi, mutasavvıf ve aynı zamanda Osman Gazi’nin akıl hocasıdır. Şeyh Edebali, ilk Osmanlı Kadısı ve Müftüsü olma unvanına da sahiptir.

Osman Gazi’nin Mâlhun Hatunve Rabia Bala Hatun’dan toplam 7 çocuğu olmuştur; Orhan, Alâeddin Paşa, Melik Arslan Bey, Fatma Hatun, Çobanbey, Hamid Bey, Pazarlı Bey.

Osman Gazi 1324 yılı Şubat ayında Bursa’nın fethini görmeden 67 yaşında vefat etti.

Editör: TE Bilisim