Ay tutulması ne zaman olurun sorusunun yanıtı arayan vatandaşlar sabırsızlıkla detayların araştırıyor. 2020 yılında 4 parçalı ay tutulmasının yaşanması ardından vatandaşlar ay tutulmalarının da gece mi yoksa gündüz mü olup olmayacağını merak ediyor. Ay tutulmalarının ne zaman olacağı konusunda ayrıntılı bilgileri siz değerli okuyucularımız için derledik. Peki, Ay tutulması ne zaman olur? Ay tutulması çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

AY TUTULMASI NE ZAMAN OLUR? AY TUTULMASI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Ay tutulması gece gerçekleşir. Ay tutulması, yeryüzünden Ay’ın ufuk çizgisinin üzerine olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilmektedir. Ay’a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya’nın atmosferinde kırıldığından dolayı, Ay tutulmasında, Ay tamamen kaybolmaz ve Dünya’nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay’ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

14 Aralık’ta gerçekleşecek olan güneş tutulması Türkiye’den görülmeyecek. Yıl içerisinde 4 kez ay tutulması yaşanırken birçok kişi ay tutulması gündüz mü gece mi gerçekleşir sorusuna yanıt aramaya başladı.

AY TUTULMASI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Astronomlar Ay tutulmasını basitçe 3 türe ayırır

Yarı Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinden geçer. Çok rahat gözlenemediği için genelde akademik düzeyde incelenir.

Parçalı Ay Tutulması: Ay’ın bir kısmı Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Çıplak gözle tutulma rahatlıkla gözlenebilir.

Tam Ay Tutulması: Ay, Dünya’nın tam gölge konisinden geçer. Bir tam Ay tutulmasında Ay’ın bize dönük yüzü kızıl bir renge bürünür. Bu kızarmış ışınımın incelenmesiyle Yer atmosferi hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilmektedir (atmosferin kimyasal kompozisyonu, atmosferdeki toz miktarı, vb.). Bir başka ifadeyle Tam Ay Tutulması süresince Ay yüzeyi, Yer atmosferini niteleyen bir ayna görevini üstlenmektedir.

Editör: TE Bilisim