Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesinin 60. yıldönümünde siyasilerden demokrasi vurgulu mesajlar geldi.

BİR ZAMANLARIN “YASLI” ADASI: DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birine şahitlik eden Yassıada’nın Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na dönüştürüldüğünü belirterek “Bu anlamlı ve değerli açılış, demokrasi dışı girişimlerden hala medet umanlara kalıcı bir mesaj olması bakımından büyük önem arz ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Şentop, 27 Mayıs 1960’ın, sadece askeri bir darbe olarak değil, devlet ve millet arasındaki hayati bağları koparıp dengeleri alt üst eden, toplumsal hafızada derin yaralar açan ve demokrasi dışı karanlık arayışlara kapı aralayan bir hadise olarak görülmesi gerektiğine işaret etti.

“27 MAYIS’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRİYORUZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün açılacak olan Yassıada’ya işaret ederek “4. yüzyıldan beri sürgün ve esaret adası olarak anılan Yassıada’yı, bugünden itibaren ‘Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ olarak anacağız. Demokrasi tarihimizin çukuru olan 27 Mayıs’ın kaderini değiştiriyoruz. Milli irade ile ilerlemenin gururunu yaşıyoruz.” dedi.

“MİLLETİN İRADESİ YOK SAYILDI”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Milletimizin iradesini yok sayan her girişim tarihte kara bir leke olarak yer alacak. 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin 60’ıncı yılında demokrasi şehidimiz Adnan Menderes başta olmak üzere, bütün demokrasi şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.” şeklinde bir mesajı yayınladı.

“VİCDANIMIZDA DERİN BİR YARA”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ise “27 Mayıs 1960 darbesi, aziz milletimizin vicdanında açılan derin bir yara, demokrasi tarihimizin büyük utancıdır. Demokrasi şehitlerimiz Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı rahmetle anıyorum. Bu millet sizi asla unutmayacak.” dedi.

“BENZER SÖYLEMLER HALA VAR”

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, bugün de 27 Mayıs’takine benzer söylemlerle tehdide yeltenenler olduğunu belirterek, “Ama bilsinler ki, 15 Temmuz 2016’da, kanı ve canı pahasına iradesini çiğnetmeyeceğini dünyaya ilan etmiş kahraman milletimiz, artık bir daha vesayetçilere geçit vermeyecek, Türkiye 27 Mayıs özlemcilerine ve komplolarına asla boyun eğmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

“MİLLİ İRADEYE VURAN İLK DARBE”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 27 Mayıs 1960’taki askeri müdahalenin milli iradeye vurulan ilk darbe olduğunu söyledi. Karaismailoğlu “Bugün 27 Mayıs. Milli irademize vurulan ilk darbe, demokrasi ve özgürlük mücadelemizdeki kara bir lekedir bugün. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.” dedi.

“DARBE SİYASİ AHLAKSIZLIKTIR”

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Milletimizin helal oylarıyla iktidara taşıdığı Demokrat Parti ve Menderes’i içine sindiremeyenler, milli iradeyi sandıkta yenemeyeceklerini anlayınca, hain bir darbe planını hayata geçirdiler. Darbe, siyasi ahlaksızlıktır, hukuku hiçe saymaktır, vatana ihanettir. 27 Mayıs’ta idamla yargılanan sadece merhum Menderes değil, onun şahsında bir milletin onuru ve geleceği olmuştur. Ezan şehidimiz Başbakan Adnan Menderes’i, bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’yu bir kez daha rahmetle anıyorum. Mekanları cennet, makamları ali olsun. Bu millet kıyamete kadar Menderes ve arkadaşlarını rahmetle, darbecileri ise lanetle hatırlayacaktır.” Cümlelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim