TDK’ya göre temerrüd kelimesinin anlamı ve temerrud kelimesinin açıklaması merak ediliyor. Lügat olarak inat etmek, direnmek, asi olmak gibi anlamlar ifade eden Arapça kökenli temerrüd kelimesinin hukukta ‘temerrüt ilan etmek’ şeklindeki kullanımının ne ifade ettiği araştırılıyor. Peki, Temerrüt ilan etmek ne anlama gelir, temerrüt ne demek? TDK temerrüt kelimesinin anlamı ve temerrüd kelimesi detayları haberimizin içeriğinde.

Temerrüt ilan etmek ne anlama gelir, temerrüt ne demek?

Temerrüt kelimesi Arapça bir kelime olup (mrd-مرد) kökeninden gelmektedir. (Tefe”ul bâbından masdar) olan temerrüd kelimesinin Arapça yazılışı (تمرّد) şekildedir. Temerrüd lugat olarak; inatlaşmak, direnmek, asi olmak, dikbaşlılık gibi anlamlar içerir.

Hukukta ‘Temerrüt’, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı bir şekilde ‘yerine getirmemesi’ halidir. Temerrüd, alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür. Gerek alacaklı îfâ edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle yükümlü olduğu borcu zamanında ödemeyerek borca aykırı bir davranış sergilemiş olur.

Editör: TE Bilisim