Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) lideri Suga Yoşihide, Temsilciler Meclisinde düzenlenen olağanüstü oturumda ülkenin başbakanı seçildi.

Japonya parlamentosu alt kanadı Temsilciler Meclisinde (Şuugin) düzenlenen oturumda, meclis üyeleri ülkenin yeni başbakanını seçmek üzere bir araya geldi.

Suga Yoşihide, LDP hakimiyetindeki 465 koltuklu Şuugiin üyelerinden 314’ünün oyunu alarak, Japonya’nın yeni başbakanı oldu.

Hafta içi yapılan LDP iç seçimlerinde kullanılan 534 oyun 377’siyle Suga, oyların yüzde 70’ini kazanıp LDP lideri olmuştu.

Suga, başbakanlık görevini Eylül 2021’deki olağan genel seçimlere kadar yürütecek.

SUGA YOŞİHİDE KİMDİR?

Aralık 1948’de kuzeydeki Akita eyaletinde çiftçilik yapan babası Wasaburo ile öğretmen annesi Tatsu’nun kollarında dünyaya gözlerini açan Suga çocukluğunu çiftçilikle geçirdi.

Eyaletteki Yuzawa Lisesindeki eğitimi sonrası başkent metropolüne gelerek önce mukavva fabrikasında çalışan Suga, 1969’da Tokyo’daki Hosei Üniversitesine kaydoldu.

O yıllarda İkinci Dünya Savaşı sonrası tesis edilen ABD-Japonya güvenlik ittifakı ile o dönem süren Vietnam Savaşı karşıtı öğrenci protestolarında yer almadığı belirtilen Suga, okurken bir yandan da çalışmaya devam etti.

Önce güvenlik görevlisi ve haber merkezi asistanı olarak çalışan Suga, bu sırada sporla ilgilendi ve katıldığı karate takımında ikinci kaptanlığa yükseldi.

Hukuk diplomasıyla 1973’te mezun olan Suga, önce bir elektrik bakım firmasında çalıştı, daha sonra siyasete duyduğu ilgi sonucu bir milletvekilinin sekreterliğini yürüttü.

Yokohama Şehir Konseyine 1987’de seçilen Suga, LDP’den 1996’da girdiği seçimlerde Kanagawa eyaleti milletvekili olarak Meclis koltuğuna oturdu.

Bakanlar Kurulunda ilk kez 2006’da yer alan Suga, ilk Abe Şinzo kabinesinde İçişleri ve İletişim Bakanlığı görevini 11 ay boyunca yürüttü.

Sağlık gerekçeleriyle Abe’nin 2007’deki ilk istifası sonrasında Suga parti içi görevlerde yer aldı. Suga, iyileşen Abe’nin 2012’de başbakanlığa seçilmesinde de rol aldı.

Aralık 2012’den bugüne dek Abe hükümetlerinin sözcülüğünü yapan Suga, görev yaptığı 7 yıl 8 ay boyunca 3 bin 213 basın toplantısı düzenledi.

“BÜYÜK VİZYON SAHİBİ DEĞİL”

Kyodo ajansına konuşan Waseda Üniversitesi Siyasi Bilimleri ve Ekonomi Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Tanifuji Etsuji, rakiplerine kıyasla daha az diplomasi tecrübesi bulunan Suga’nın “Japonya’nın büyük vizyonuna” sahip olmadığını söyledi.

Üstlendiği sözcülük göreviyle Suga’nın daha çok problem çözen bir profil çizdiğini kaydeden Tanifuji, “Bazı liderler ideoloji sahibi olur ve bu ideolojinin rehberi ışığında hareket ederler. Suga böyle biri değil.” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim