Türkiye tarihinden silinmeyen kara leke olarak bilinen 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümünde açılacak olan Yassı Ada (Demokrasi ve Özgürlükler Adası) nerede sorusu yoğun olarak araştırılmaya başlandı. Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Eski Başbakan Adnan Menderes’in idamının gerçekleştirildiği Yassı Ada yani Demokrasi ve Özgürlükler Adası bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin katılımı ile açılıyor. Peki Yassı Ada nasıl gidilir? Yassı Ada (Demokrasi ve Özgürlükler Adası) nerede? Detaylar haberimizde…

Türkiye tarihinden silinmeyen kara leke: 27 Mayıs 1960 darbesi

Gündem

Habere Git

YASSI ADA NASIL GİDİLİR? YASSIADA (DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER ADASI) NEREDE?

Kongre merkezi olarak kullanılacak Demokrasi ve Özgürlükler Adası vatandaşların kullanımına açık olmayacak. Adaya sadece organizasyon veya kongre katılımcıları gelebilecek ve ulaşım özel teknelerle sağlanacak.

Yassıada adıyla da bilinen Demokrasi ve Özgürlük Adası, Marmara Denizi’nde İstanbul’a yakın küçük bir ada konumunda. Sivriada’ya 0.9, Burgaz Adası’na 2.67 ve Kadıköy’e (Fenerbahçe Adası) 6.27 deniz mili uzaklıkta bulunuyor.

Yassıada 1947’de Deniz Kuvvetleri tarafından satın alınmış, 1949’da inşaata başlanmış ve 1952’de eğitim hizmetlerine açılmıştır. Komutanlık kuzey iskele yanındaki, bugün de duran Bulwer’in şato tipi yuvarlak köşkünü muhafaza ederek, subay ve erler için yüksek katlı lojmanlar, spor sahası, tesisler, buz deposu, yemekhane, silahhane gibi birçok yeni bina yaptırdı. 27 Mayıs Darbesi’nden (1960) sonra burada kurulan mahkemelerde Demokrat Partililer yargılanmıştır. Yassıada Yargılamaları bittikten sonra, ada yeniden Deniz Kuvvetlerine teslim edilmiş ve buradaki eğitim faaliyetleri 1978’e kadar sürmüştür.

Deniz kuvvetleri de burayı boşalttıktan sonra adanın ıssız günleri tekrar başlamıştır. 1993’te İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi için uygun bir çalışma yeri olarak görüldüğünden, enstitü buraya taşındı. Günde iki kez şehir hatları vapurları, hoca ve öğrencileri getirip götürmesine rağmen, uzaklık, gerekli ihtiyaçların karşılanmasını zorlaştırdığı için Fakülte 1995’te adayı terk etmiştir.

Marmara Denizinin tek balık çiftliği burada bulunmaktadır. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), 1-4 kg’lık Çelikbaş Alabalığı yetiştirilmektedir.

İstanbul’a yakın ve deniz trafiğinden uzak olduğu için hafta sonlarında şehirdeki dalış kulüpleri için eğitim alanı olarak kullanılmaktadır. [haber devam ediyor]

MÜZELERİ VE KONGRE SALONU İLE DÜNYAYA AÇILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle üzerinde durduğu konulardan biri olan adanın karanlık geçmişinin yeni nesillere ve dünyaya anlatılması amacıyla darbe yargılamalarına sahne olan spor salonu, 27 Mayıs Müzesi’ne dönüştürüldü.

Adadaki yapılardan biri de dünyanın demokrasi tecrübesi ve insan hakları tarihinin aktarıldığı Demokrasi ve Özgürlükler Müzesi olarak değerlendirildi. Kütüphanesi ve sergi alanlarıyla birlikte ada, tam anlamıyla bir açık hava müzesi olarak tasarlandı.

Öte yandan; adada uluslararası alanda üst düzey katılımcıların da misafir edilebileceği dikkate alınarak 123 odalı kongre oteli, her türlü toplantıya ev sahipliği yapabilecek 500 kişilik kongre merkezinin yanı sıra cami, anıt ve park ile meydanlar da inşa edildi.

Adanın diğer yapıları ise tarihi Bizans sarnıcı ve zindanları, şato yapısı, seyir terasları, engelliler için yatay asansör, tarihi subay gazinosu, iskele idare ve kriz yönetim yapısı, karşılama yapısı, helikopter pisti, restoran ve personel yatakhanesi ile yönetim binasından oluşuyor.

Editör: TE Bilisim