Meteorolojik olaylardan biri olan dolu yağışı, ülkemizde son yıllarda özellikle Marmara ve Kardeniz bölgelerinde daha sık görülmeye başlandı. Uzmanlara göre küresel ısınmanın bir sonucu olarak sıklaşan aşırı yağış, dolu yağışı, hortum ve fırtınalar zaman zaman can kaybı ve maddi hasarlarla sonuçlabiliyor. Özellikle sonbahar ve yaz aylarında sıkça rastlanan dolu yağışının nasıl oluştuğu ise merak ediliyor. Dolu taneleri nasıl oluşur gibi sorular da merakla araştırılıyor. Peki, Dolu nasıl oluşur? Dolu nedir ve nasıl meydana gelir? İşte merak edilenler…

Dolu nasıl oluşur? Dolu nedir ve nasıl meydana gelir?

Meteorolojik olaylardan biri olan Dolu, bir yağış türü. Kule tipi bulutlardaki düşey hava sirkülasyonuna kapılan bulut damlacıklarının bulut içindeki 0 ile -40 derece santigrat seviyelerini geçerken (donma ve erimeler ile) tabaka tabaka büyümesi ile oluşur.

Bulut içinde düşey hava sirkülasyonunu ve yerçekimini yenerek yere düşen dolu taneleri bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığından çok fazla etkilenmez. Ama bulut tabanından ayrılan kar kristalleri içinden geçtiği hava tabakasının sıcaklığına göre, kuşbaşı kara, granül şeklindeki kara, sulusepkene, yağmura veya donan yağmura dönüşebilir.

Yağmur damlaları fırtına nedeniyle donar. Yere doğru inerken hava akımları bunları bir aşağı bir yukarı sürükleyerek daha büyük buz parçaları hâline getirir. Ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Buna dolu denir.

Dünyada dolu yağışının en yoğun yaşandığı bölge Kuzey Amerika kıtası, özellikle de Meksika Körfezi’nin kuzey kesimleridir. Bu zamana kadar kaydedilmiş en iri dolu tanesi de Bangladeş’in Gopalganj bölgesine [23°00’K, 89°56’D, rakım: 4 m] düşmüş olup ağırlığı yaklaşık 1 kg’dir. Bu dolu yağışında 92 kişi ölmüştür.

Editör: TE Bilisim