Tusaş’ın ana yükleniciliğinde T-70 helikopterinde kullanılacak Ana Dişli Kutusu/Transmisyon ve Rotor Bütünü, Ara ve Kuyruk Dişli kutuları, Ana ve Kuyruk İniş Takımları’nın teslimatları Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR ve diğer yetkililerin katılımıyla Eskişehir’de Alp Havacılık tesislerinde gerçekleştirildi.

“ENTEGRATÖR FİRMA OLMAK İSTİYORUZ”

Törenin açılışında konuşan TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz BORAT, “TUSAŞ olarak hedefimiz entegratör bir firma olmaktır. Türkiye’de mevcut olan sanayinin katma değer üreten kuruluşlar haline gelmesini istiyoruz. Bu yapının ortaya çıkmasında Savunma Sanayi Başkanlığımız öncü rol oynamaktadır. Bugün Teslim alacağımız ürünler Türk Savunma Sanayi için büyük bir önem ifade etmektedir. Özellikle Alp Havacılığın mensuplarını gönülden tebrik ediyor, başarılarının giderek artmasını diliyorum.” dedi.

“109 HELİKOPTERİN ÜRETİLMESİ PLANLANIYOR”

Teslim töreninde söz alan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR proje kapsamında gerçekleştirilen teslimatlar ve programın genel işleyişi hakkında açıklamalarda bulundu. “Türk Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında önemli bir aşamasının gerçekleşmesine şahitlik ediyoruz. 2017 yılında açılışlısını yaptığımız bu tesiste böyle netice aldığımız bir törenin gerçekleştirilmesi bize gurur veriyor, bu açıdan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. T-70 programı kapsamında 6 ayrı kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda 2 farklı konfigürasyonda 109 helikopterin üretilmesini planlıyoruz. Ancak bu 109 rakamının daha da artması muhtemel ve bu konuda bazı çalışmalarımız var.” dedi.

“AMBARGOLAR ÖNÜMÜZÜ KESEMEZ”

Türk Genel Maksat Helikopter Projesi projesinin Savunma Sanayi açısından önemine de dikkat çeken Demir, “Burada önemli bir kavramın altını çizmek gerekiyor, bu proje kapsamında uygulamakta olduğumuz politikalar neticesinde yerlilik oranımız %63’e ulaşmıştır. Alp Havacılık artık parça bir şirketten, alt sistem yapan entegre eden bir boyuta gelmek üzere. Eskişehir havacılıkta önemli bir merkez oldu ve daha da olacak. Ülkemize ilişkin uygulanan bazı kısıtlamalar ve F-35 projesinde yaşanan durdurmalar gibi irili ufaklı ambargo kararlı bizim önümüzü kesemez bizi daha da hızlandırır.” dedi.

GÖKBEY İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ”

Programdan elde edilen teknik bilgi birikiminin ileride hayata geçirilecek projelerde de kullanılacağının altını çizen DEMİR konuşmasında “Helikopter platformlarında artık yeni bir aşamaya geçtik. Yerli ve milli helikopterimiz Gökbey ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Aktarma sistemleri, dişliler ve iniş takımları alanında burada yetkinlik oluştu; artık ana yükleniciden beklediğimiz bu yetkinliğin en optimum kullanılması ve Gökbey ve daha ileride gelecek helikopter sistemlerimizin de aynı iş birliği içerisinde yapılmasıdır.” İfadelerine yer verdi.

SİKORSKY ŞİRKETİNE İHRAÇ YAPILABİLECEK

Program kapsamında, TUSAŞ ana yükleniciliğinde ve Sikorsky, Aselsan, TEI, Alp Havacılık firmalarının alt yükleniciliğinde, Sikorsky Aircraft firmasının S70i Helikopterinden yola çıkılarak geliştirilecek olan 109 adet T70 Genel Maksat Helikopteri, önümüzdeki 10 yıl süresince Türkiye’de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kullanıcıya teslim edilecek. (Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü). Alp Havacılık proje kapsamında bu helikopterlerin Ana Dişli Kutusu/Transmisyon ve Rotor Bütünü, Ara ve Kuyruk Dişli kutuları, Ana ve Kuyruk İniş Takımları, döner komponentler, uçuş kumanda sistemi ve iniş takımlarını üretecek. Seri üretim ile Türk Genel Maksat Helikopter Programı’nın desteklenmesinin yanı sıra yapılan anlaşmalar kapsamında ABD’li Sikorsky şirketine de bu ürünlerin ihracatı yapılabilecek. Alp Havacılık’ın proje kapsamında sahip olduğu iş payı Black Hawk helikopterinin yedek parça niteliğindeki çok sayıda kritik parça ve alt sistemi içerdiği için tüm kullanıcıların yedek parça ve satış sonrası destek ihtiyaçlarının da milli imkanlarla karşılanması mümkün olacak. Proje kapsamında ayrıca dinamik komponentler için 104 adet chipset üretimi de gerçekleştirilecek.

DİĞER ÜLKELERİN İHTİYACINA CEVAP VERECEK

Proje kapsamında, ana yüklenici TUSAŞ; T-70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm ana parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; ASELSAN, temel aviyoniklerin geliştirilmesini, entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TEI, T700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirmektedir. Üretilen alt sistemler sadece Türkiye’nin ihtiyacını karşılamayacak. Aynı zamanda bölgemizdeki ve dünyadaki birçok ülkenin de ihtiyacına cevap verecek.

Türk Genel Maksat Helikopter Projesi (TGMHP) kapsamında Sikorsky Helikopterleri‘ne üretim yapacak olan Alp Havacılık, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 90 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi Tesisleri 3 Ekim 2017 tarihinde Başbakan Binali YILDIRIM’ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle faaliyete geçmişti. S70 Genel Maksat Helikopteri başta olmak üzere helikopterlere dişli ve dişli kutuları, döner komponentler, rotor assembly’si, uçuş kumanda sistemi ve iniş takımları üretilecek olan merkez de uzun vadede 500 milyon dolarlık iş hacmi yaratılması hedeflenmişti. Havacılık ve uzay sanayisine yönelik 15 yıldır ağırlıklı olarak uçuş kritik/döner komponent ve alt sistem imalatı yapan Alp Havacılık, Türk Genel Maksat Helikopter Projesi (TGMHP)/Turkish Utility Helicopter Program (TUHP) kapsamında Sikorsky Helikopterlerine üretim yapacak.

TUSAŞ ana yükleniciliğinde üretilen ilk T-70 Genel Maksat Helikopteri, Kasım 2019’da hangardan çıkış yapmış, teslimatlarına ise 2021 yılında başlaması planlanmaktadır.

Editör: TE Bilisim