Kefirin faydaları insanlar açısından çok önemlidir. Yüzyıllardır kültürümüzün bir parçası olan kefir özellikle yörükler tarafından tüketilmektedir. Peki kefirin faydaları nelerdir? Şimdilerde marketlerde de yerini alan ve severek tüketilen kefirin faydaları arasında sindirim sistemini düzenlemek, sinir sistemini güçlendirmek ve bağırsakları çalıştırmak gibi etkiler yer almaktadır. Kefir neye iyi gelir? İşte kefir hakkında detaylar…

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Kefirin faydaları için şunlar sıralanabilir:

Kolesterolü düşürür Şişkinliği azaltır İshale iyi gelir Bronşiti azaltır Güç ve enerji verir Boğaz iltihaplarını giderir Vücuttaki sağlıklı bakterileri korur Sağlıklı ve yararlı bakteri oluşumunu destekler Saçı canlandırır Pankreasın çalışmasını düzenler Mantara iyi gelir Vücudu oksidanlara karşı temizler Zekayı geliştirir Zihnin daha açık ve aktif olmasını sağlar Görme yeteneğini güçlendirir

Kemik, doku ve kas gelişimini olumlu etkiler İdrar yolu iltihaplarına iyi gelir

KEFİR NEDİR?

Kefir tat olarak ayrana benzeyen, yine keçi veya inek sütünden üretilen bir içecektir. Ana vatanı Kuzey Kafkasya olan kefirin yeri ülkemizde ayrıdır. Özellikle yörük kültüründe çok sevilen kefir onlarca hastalığın tedavisinde kullanılmakta ve sağlığa çok iyi gelmektedir. Kefir içerisinde B12, K2, biotin, magnezyum, folik asit ve probiyotik gibi vücut açısından son derece yararlı maddeler bol miktarda bulunmaktadır.

KEFİRİN BESİN DEĞERLERİ NEDİR?

Kefirin besin değeri gayet yüksektir. 1 bardak kefirde günlük ihtiyacımız olan A vitaminin %20’si, C vitamini ihtiyacımızın %4’ü kalsiyum ihtiyacının %30’u bulunmaktadır. Kefirin 100 gramında 2.7 gram protein, 3.2 gram yağ, 13.0 miligram kolestrol, A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir bulunmaktadır

EVDE KEFİR NASIL YAPILIR?

Evde kefir yapımı sanıldığı kadar zor değildir. Fermente bir süt ürünü olan kefir evde yapıldığı taktirde mutlaka cam bir saklama kabında ve şişede muhafaza edilmelidir. Ayrıca yapım aşamasında tahta kaşık yerine metal kaşık tercih edilmelidir. Kefirin faydaları yapımı ne kadar doğru olursa o kadar artmaktadır. Kefirin evde yapım aşamaları şunlardır:

Çiğ sütü veya günlük cam şişede aldığımız sütü kefir mayasıyla oda sıcaklığında bir kavanoz içerisinde mayalıyoruz. 1 litre süt için 1 ceviz taneciği kadar kefir taneciği kullanılmalıdır. Mayalanma işlemi için 8 – 24 saat arasında bekliyoruz. Cam kavanozda kesilmiş süt kıvamı görüldüğünde mayalanma işlemi tamamlanmış demektir. Afiyetle tüketebilirsiniz.

KEFİR MAYASI NASIL SAKLANMALIDIR?

Kefir mayasının muhafaza edilmesi son derece önemlidir. Kefir yaptıktan sonra geriye kalan mayayı daha sonra da kullanmak isteyebilirsiniz. Bunun için onu muhafaza etmeniz gerekmektedir. Bir cam kaba aldığınız kefir mayasını su veya süt içerisinde 10 gün dolapta bekletebilirsiniz. 10 günün arından bu mayayı kullanmanız gerekmektedir aksi taktirde bozularak maya işlevini yitirecek ve hiçbir işe yaramaz hale gelecektir. Kefir mayası, kefir yaptıktan sonra anında tekrar kullanabilirdir. İsterseniz bekletmek yerine hemen yeni bir kefir yapımına da başlayabilirsiniz. Kefir için istediğiniz kıvama göre mayalanma işlemi için 8 – 48 saat arasında beklemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

KEFİR NE KADAR VE NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Kefirin tüketimi

için belirlenen kesin bir kriter yoktur. Yetişkin bir insan günün istediği saatinde kefir içebilir. Ancak günde maksimum 2 bardak kefir içilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle sıcak öğle vakitlerinde içinizi serinletecektir.

Büyüme çağındaki çocuklarda da kefirin faydaları saymakla bitmemektedir. Bu tarz ergenliğe yeni girmiş olan veya 7 – 8 yaşlarındaki çocuklarınıza kefiri günde bir bardak yatmadan önce vermeniz tavsiye edilmektedir. Uyku saatinden önce içilen kefir çocuklarda uykunun daha verimli geçmesini sağlamaktadır ve büyümeleri için ihtiyaç duydukları kalsiyum ve magnezyum içeriğinin tamamını almalarına yardımcı olmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir:

Keçiboynuzu Faydaları | Kilo vermek istiyorsanız… Keçiboynuzu Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?Sağlıklı BeslenmeHabere Git

Editör: TE Bilisim