Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Arnavutluk 26 Kasım’da son 40 yılın en ağır depremle sarsıldı. Bu yaşanan afetin ardından 51 kişi öldü ve ülke genelinde 3 bin 800 bina yıkıldı. Dıraç’tan sonra Tiran, en fazla hasar görmüş bina ve konutlara sahip.

Arnavutluk İdari Birimler Enstitüsü tarafından toplanan en son verilere göre, 318’den fazla bina zarar görmüş, bunlardan 20’si yaşanmaz bina olduğunu açıklandı. Daha önce enstitü tarafından derecelendirilen okul spor salonlarına 240 aile yerleştirilecek. Özel evlerde de hasar var. Enstitü’nün değerlendirme ekipleri 2.000’in üzerinde konut denetledi. Bunlardan 291’i yaşanmaz hale geldiğini tespit edildi. Tiran, Durres ve Kruja şehirlerini savcılıkları ise deprem etkileriyle ilgili soruşturma başlattıklarını duyurdu.

İncelenmekte olan üç suç var: Büro kötüye kullanımı, yasadışı inşaat ve yasadışı inşaatta yardım. Savcılık, verilen tüm inşaat izinlerini inceleyecektir. İnşaatçılar, tasarımcılar ve mühendisler tarafından bu izinlerin yerine getirip getirilmediğini tespit edilmesi bekleniyor. İlk olarak, soruşturmalar insanların hayatlarını alan yıkılan binaların üzerinde yapılacak. Yapımın belirtilen kurallara göre yapılıp yapılmadığını belirlemek için araştırılacak.

Türkiye’nin yardım desteği devam ediyor

AFAD, deprem nedeniyle zor günler geçiren Arnavutluk’ta bin aileye gıda malzemesi yardımında bulundu. AFAD görevlileri, yerel yetkililerle yardım malzemesine ihtiyaç duyulduğunu belirledikleri Fush Mamuras, Droje, Shperdhet, Ladja Demokracia, Zheje ve Gjorm köyleri ile Laç kentinde bin gıda kolisini afetzedelere ulaştırdı. UMKE personeli de yardım malzemesi dağıtımın da destek oldu. Muhçı, yaptığı açıklamada, depremin hemen ardından arama kurtarma faaliyetlerine katılmak için Arnavutluk’a geldiklerini, Dıraç’taki bir otel enkazından bir kişinin cansız bedeninin çıkarılması çalışmasında görev aldıklarını aktardı. Muhçı, AFAD’ın 24 saat yaptığı çalışmalar vesilesiyle birçok kişinin hayatı etkilendiğini dile getirdi. “Biz iki kardeş ülke ve milletiz” diyen Muhçı, “Tüm ekibimizde bunun bilincinde aynı şekilde Arnavutluk halkının da bunun bilincinde olmasına çok sevindik.”dedi.

MUHALEFET LİDERİNİN ÜÇ MADDELİK PLANI

Arnavutluk Muhalefet Lideri Lulzim Basha, trajediden etkilenen mağdurlara yardım etmek için hükümetin her çabasını desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

Lulzim Basha, çalışmalarla ilgili bir planın olduğunu kaydederek şu ifadelere yer verdi:

“Öncelikle incelemeleri yapacak bu mühendislerin konut değerlendirme sürecini hızlandırmak için organize edilmesi. İkincisi, detaylı bir inceleme yapıp yaşanır ve yaşanmaz hale gelen binların tespit edilmesi. Üçüncüsü, hükümetin doğal afetlerle mücadelede sahip olduğu yetkileri kullanmaktır.”

Başbakan Edi Rama ise, Lulzim Basha’nın üç maddelik planın güldürücü olduğunu ifade etti. Başbakan Rama, bütçe incelemesinin gerçekleşecek, ancak önemli yatırımların etkilenmeyeceğini vurguladı.

Rama, her yaşanmaz olan bina yeniden inşa edileceğini vurguladı.

Meydana geldiği deprem sırasında başkent Tiran’da 23 okul hasar gördü. Ancak Arnavutluk Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, ülke genelinde 49 okulun hasar gördüğü belirtildi.

Editör: TE Bilisim