Yetişkin bir insanın kalbi günde kaç litre kan pompalar? Kalbin vücuttaki işlevi araştırılan konular arasında yerini aldı. Kalp eş zamanlı kasılan iki odacıktan oluşur ve pompa sistemi gibi, kanı damar sistemi ile vücuttan topluyor. Daha sonra kalp kanı oksijenlenmesi için akciğere yolluyor ve oksijenden zenginleşmiş kanı tekrar vücuda pompalıyor.  Bu işlem ortalama dakikada 70 defa tekrarlanır ve ‘nabız sayısı’ olarak adlandır. Peki Yetişkin bir insanın kalbi günde kaç litre kan pompalar? Kalbin vücuttaki işlevi…

Yetişkin bir insanın kalbi günde kaç litre kan pompalar? Kalbin vücuttaki işlevi

Kalbimiz bir dakikada 5 litre kan pompalar. Bu bir saatte 300 litre, bir günde 7200 litre kan pompalaması anlamına gelir. Böylece kan vücudumuzda her gün tam 100 defa deveran etmiş olur.

KALBİN VÜCUTTAKİ İŞLEVİ

Vücudumuzdaki hücreler yaşamanı devam ettirebilmek için beslenme, solunum, boşaltım gibi olayları yapmak zorundadır. Her bir hücremizin besin ve oksijen ihtiyacını karşılamak için, vücudumuza oluşan artıkları uzaklaştırmak için kullanılan organlara dolaşım sistemi denir.

Dolaşım sistemi, vücudun organları arasında madde iletimini sağlayan çok önemli bir sistemdir. Kalpten kan pompalandıktan sonra vücudu dolaşarak tekrar kalbe gelmesine dolaşım denir. Dolaşım sistemimizi oluşturan yapılar; kalp, damarlar ve kandır.

Vücudumuzdaki kanın damarlar içinde dolaşmasını sağlayan kaslı organa kalp denir. Kalp, kalp kasından oluşmuştur. Kasılıp gevşeyerek vücudumuza kan pompalar. Kalp; göğüs kafesi içinde ve iki akciğer arasında bulunur. Kalbimiz yaklaşık kendi yumruğumuz büyüklüğündedir.

Kalbin yapısında;

Kaslar Sinirler Kapakçıklar Kan damarları Koruyucu zar Kaygan sıvı bulunur. Kalbimizde kulakçık ve karıncık denilen kısımlar bulunur. Üstte bulunan kalp odacıklarına kulakçık denir. Altta bulunan kalp odacıklarına karıncık denir. Kalbimiz 4 odacıklıdır. 2 tanesi karıncık, 2 tanesi kulakçıktır. Kulakçıklara toplardamarlar bağlıdır. Karıncıklara atardamarlar bağlıdır. Kulakçıklar emici bir yapı gibi çalışırlar. Akciğer ve diğer organlardan kalbe kan alır ve karıncıklara iletirler. Karıncıklar ise pompa gibi çalışırlar. Kalpteki kanı akciğerlere ve diğer organlara gönderir. Kalbimizin sol tarafında temiz kan bulunur. Kalbimizin sağ tarafında kirli kan bulunur.

Kalbin her atışında kulakçık ve karıncıklar sırayla kasılıp gevşer. Kulakçıklar kasılırken karıncıklar gevşer; karıncıklar kasılırken kulakçıklar gevşer.

KALBİN ÇALIŞMASI

Temiz kan kalbin sol karıncığından pompalanarak aort atardamarı ile vücuda gönderilir. Vücut hücreleri tarafından kullanılan kan, oksijence fakirleşir karbondioksit miktarı artar, yani kirlenir.  Kirlenen kan vücut toplardamarlarıyla ( alt ve üst ana toplardamarlar) kalbin sağ kulakçığına gelir. Sağ kulakçığın kasılmasıyla kan sağ karıncığa geçer. Kirli kan sağ karıncıktan pompalanarak akciğer atardamarı ile temizlenmek üzere akciğere gönderilir. Akciğerde temizlenen kan akciğer toplardamarı ile kalbin sol kulakçığına gelir. Buradan tekrar sağ karıncığa geçer ve tekrar vücuda gönderilir.

Kalp kasları:

Kalp kasları kalbin duvarlarını oluşturan yapılardır. Hızlı ve güçlü kasılır ve gevşerler İsteğimiz dışında çalışırlar. Karıncık kasları, kulakçık kaslarından daha kalındır.

Kalp sinirleri: Kalp kaslarının düzenli ve ritmik bir şekilde çalışmasını sağlar.

Kapakçıklar:

Kulakçıklar ve karıncıklar arasında bulunurlar. Açılıp kapanma özelliği vardır. Kanın karıncıklardan kulakçıklara doğru geri dönmesini engeller.

Kalp damarları: Kalp kendi içindeki kanı kullanmaz. Kalp içinde bulunan damarlar, kan hücrelerinin beslenmesini sağlarlar.

Koruyu zar: Kalp çalıştığında akciğerlere çarpmaması için koruyucu görev üstlenir.

Editör: TE Bilisim