2020 SGK iş göremezlik girişleri kişinin e-devlet hesabı üzerinden yapılmaktadır. İlgili kişi sorgulama yapmak istediğinde e-devletin kimlik doğrulama yöntemlerinden birini seçerek sisteme giriş yapar ve iş göremezlik sorgulamasını yapar. E-devlet girişlerinde kişi şifresini unutması durumunda en yakın PTT şubesinden yeni şifresini alabilmektedir. Kimlik doğrulama yöntemleri kişinin hesabına güvenli bir şekilde giriş yapmasını amaçladığı için uygulanmaktadır.

SGK İş Göremezlik Nasıl Sorgulanır?

SGK iş göremezlik rapor sorgulamaları birkaç yöntem ile yapılabilmektedir. Söz konusu sorgu yapılacak kişi e-devletten giriş yaparak sorgulama yapabilir. Ayrıca ALO 170 destek hattını arayarak iş göremezlik sorgulamasını gerçekleştirebilir. İş göremezlik sorgulaması Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerinden de bizzat yapılmaktadır. İnternet erişimi olan kişiler daha kolay ve hızlı sorgulama yapılabilmesi sebebi ile e-devlet kimlik doğrulama yöntemlerinden birini seçerek sistem üzerinden sorgularını yapmaktadırlar. Kişinin e-devlet şifresi yok veya bu şifreyi PTT yolu ile alamayacak ise iş göremezlik rapor sorgusu diğer iki yöntemle gerçekleştirilebilmektedir.

E-devlet İle İş Göremezlik Nasıl Sorgulanır?

E-devlet üzerinden iş göremezlik sorgusu yapılacak ise kişi e-devlet kimlik doğrulama yöntemlerinden birini seçmelidir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

E-devlet şifresi ile Mobil imza ile Elektronik imza ile C kimlik kartı ile İnternet Bankacılığı ile

Bu yöntemlerden biri seçilerek giriş yapıldıktan sonra ana sayfada yer alan kurumlar sekmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilmelidir. Sekmeye tıkladıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumunun hizmetleri görüntülenmektedir. İlgili sayfada 4A/4B iş göremezlik ödemesi görme sekmesine tıklayarak sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca e-devlete giriş yaptıktan sonra arama motoruna hangi konuda sorgu yapmak istenirse yazılır ve enter tuşuna basılır. Böylece ilgili kurum hakkında anahtar kelimelerden oluşan bir liste çıkar bu liste üzerinden de aranan sekme bulunabilmektedir.

SGK İş Göremezlik Alo 170 İle Sorgulaması Nasıl Yapılır?

SGK iş göremezlik sorgulaması Alo 170 üzerinden de yapılmaktadır. Alo 170 destek hattı ilgili kişi tarafından aranarak sorgu yapılmasını istediği hizmet söylenerek destek hattından sorgu talep edilebilmektedir. Ayrıca iş göremezlik sorgulaması Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfasından Online olarak da yapılabilmektedir. http://www.alo170.gov.tr/ internet sayfası üzerinden yapılacak sorgulamalarda müşteri hizmetlerinden Online destek alınabilmektedir. İlgili sayfaya giriş yaptıktan sonra Online işlemler menüsünden canlı destek sekmesine tıklanmalıdır. Canlı destek sırasında destek danışmanı sorgu için bir takım kişisel bilgiler isteyebilmektedir. Kişinin adı soyadı, diğer kişisel bilgiler, sorgulanmak istenen işlem vb. bilgiler istenebilmektedir.

İş Göremezlik Maaşı Almak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İş göremezlik parası almak için kişi iş kazası veya meslek hastalıklarından birine sahip olması gerekir. Kişi istenen bilgiler ve hastalığının raporu ile başvurusunu yapabilmektedir. İş göremezlik parası alabilmek için bir takım şartlar belirlenmiştir. Geçici iş göremezlik raporu alan kişiler iş göremezlik maaşından yararlanabilmektedir. Geçici iş göremezlik raporu SGK tarafından anlaşmalı hastanelerden alınması gerekmektedir. Geçici iş göremezlik raporu alan kişi 4B veya 4A sigortalılık durumlarından birine sahip ise başvuru yapabilmektedir. İş göremezlik ücretleri hakkında 5510 Kanunda belirtilen özelliklerin taşınması gerekmektedir. İş göremezlik maaşı alabilecek kişiler şu şekilde sıralanabilir;

Meslek hastalığı olan kimseler Hamileler İş kazası geçiren kişiler Diğer hastalıklara sahip kişiler

Bu durumda olan kişiler iş göremezlik parası için başvuru yapabilmektedir. SGK üzerinden başvurular yapılmaktadır. Gerekli incelemeler sonucu kişi iş göremezlik parası almaya hak kazanırsa tarafına bir bildirim gönderilir. İlgili karardan sonraki ayı takip eden süre zarfından ödemesi gerçekleşir. E-devlet üzerinden tüm işlemler takip edilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim