Evde Antalya usulü piyaz yapmak isteyenler için en kolay ve pratik anlatımı ve sade malzeme listesiyle enfes piyaz tarifi detaylarına yazımızda yer vereceğiz. Antalya usulü Piyaz tarifi , fasulye seçiminden özel sosuna dek yöreye özel yöntemlerle muhteşem bir lezzet haline gelip lezzetinin ünü il sınırlarını dahi aşmıştır. Bugün Antalya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin tatmadan gitmediği Antalya piyazını henüz denemediyseniz tarifimizi okuyarak ilk adımı atabilirsiniz. Peki, Piyaz nasıl yapılır ? Antalya usulü Piyaz Tarifi , malzemeleri, hazırlanışı ve püf noktaları metnin devamında yer almakta.

Piyaz nasıl yapılır?

Antalya usulü Piyaz Tarifi için gerekli olan Malzemeler;

500 gram özel Çandır fasulyesi

Sos hazırlamak için gerekli Malzemeler;

3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye Yarım çay bardağı tahin 7 diş ezilmiş 1 çay bardağı zeytinyağı 1 adet limon suyu Yarım çay bardağı sirke 1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı su

Üzeri için gerekli olan Malzemeler;

5 adet haşlanmış yumurta 3 adet orta boy domates 7 adet yeşil sivri biber Birkaç dal taze soğan Yarım demet maydanoz 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz Yarım çay kaşığı zerdeçal

Antalya usulü Piyaz Tarifi hazırlanışı

Fasulyeleri haşlayınız; Fasulyeleri birkaç saat tuzlu su içinde bekletiniz. Eğer fasulyelerin uzun süre bekletmeden şişmelerini istiyorsanız, 5 dakika bol tuzlu suda kaynatıp, 1 saat haşlama suyunda bekletiniz.

Şişmiş fasulyeleri orta ateşte, tuzlu bol suda yaklaşık 20 – 25 dakika haşlayınız. Haşlama suyunu dökünüz. Fasulyeleri yıkayıp tekrar tencereye koyunuz ve bu kez de tuzlu suda haşlamaya bırakınız. Fasulyeleri, çatlayıp iyice pişinceye, haşlama suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlayıp ılımaya bırakınız.

Sos hazırlayınız; Haşlanmış fasulyelerden 3 yemek kaşığı alınız. Çukur bir kaba koyup çatalla eziniz. Ezilmiş fasulyelere, listede verilmiş diğer sos malzemelerini katıp karıştırınız. Bu işlemi elektrikli mikser ile de yapabilirsiniz.

Salatasını hazırlayınız; Haşlanmış fasulyeleri, kayık veya yayvan servis tabağına koyunuz. Üzerine sosu gezdirip karıştırınız. Salataya, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri, 4’e bölünmüş yumurtaları, ayıklanmış ve yıkanıp ince kıyılmış taze soğanı, yeşil sivri biber ve maydanozları, tuzu, kırmızı pul biberi ve karabiberi katıp kabaca karıştırıp servis ediniz.

Püf noktaları

Bazı uygulamalarda salata sosuna ilaveten dilediğiniz miktarda yumurtanın sarısı da katılmaktadır.

Salataya dilerseniz siyah zeytin de koyabilirsiniz.

Taze soğan yerine ince piyaz doğranmış, tuzlanmış ve ince akan musluk suyu altında biraz uvulmuş kuru soğan da kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun!..

Editör: TE Bilisim