Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi konusunu Yunanistan’da gündemden düşmüyor. Türkiye’yi durdurmak için yol haritası çizen Atina, meseleye “iki ülke arasındaki sorun” olarak ele almak yerine, “Dünya mirası” bağlamında yaklaşacak. Hıristiyan alemini harekete geçirmek isteyen Atina, bunun için ABD’de son derece etkin olan Yunan lobisinden de yararlanmayı düşünüyor. “Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye çevirerek Hıristiyan alemini hiçe saydığı, böyle bir ülkeye turist olarak giderek ülke ekonomisine katkıda bulunulmaması” gerektiği şeklinde propagandanın sosyal medyada geniş yer bulması bekleniyor. Nitekim ABD’deki Yunan ve Ermeni lobileri, Türkiye’ye seyahat edilmemesi ve THY’ye ambargo uygulanması gibi kampanyaları halihazırda yürütüyor.

7 SIRA AŞAĞIDA BULUNUYOR

Turizm başlığı Yunanistan için önemli. Çünkü; Türkiye’nin 2019 yılında dünyanın en çok turist çeken ülkeleri arasında 6’ncı sıraya kadar yükselmesi, bu alanda 13’üncü olan ve ekonomisinin aslan payını turizm ile sağlayan Yunanistan’da rahatsızlık uyandırıyor. Türkiye’ye gelen turistlerden Hıristiyan olanları kendilerine çekmek için Ayasofya konusunun muhteşem bir fırsat olacağı, işte bu yüzden konunun Türk-Yunan ilişkileri başlığına indirgenmesinin hareket planının etkisine büyük zarar vereceği Yunan siyasi aklınca düşünülüyor.

“Evrensel değeri tehlikeye girer”

Yunanistan’ın söz konusu adımları henüz atmadan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) benzer bir çağrı geldi. UNESCO’dan yapılan açıklamada, Ayasofya’nın Dünya Mirası listesinde müze olarak yer aldığını ve bunun da çeşitli taahhüt ve yükümlülükleri bulundurduğu ifade edildi. Yapılan açıklamada “Bu yüzden devletler, aldığı kararların sınırları içerisinde bulunan dünya mirası listesindeki eserlerle ilgili evrensel değeri tehlikeye sokacak bir değişiklik yapmadığından emin olmalı… Böyle bir değişiklik yapılacağı zaman UNESCO önceden bilgilendirilmeli ve Dünya Mirası Komitesi bu durumu değerlendirmeli” denildi.

“SALDIRGANLIK” SÖYLEMİNE İNDİRGEDİLER

Danıştay’ın 2 Temmuz’daki toplantısından bu yana Yunan medyasında Ayasofya ile ilgili her gün analizler ve haberler yayınlanıyordu. Yazılanlar içinde öne çıkan şey ise “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırgan politikalarının yanı sıra gözünü dünya mirası Ayasofya’ya dikti” şeklindeki dar çerçeve söylendi. Türk halkı içinde camiye çevrilmemesi yönündeki tavrı destekleyen çok sayıda kişi olduğu yönünde haberler de dikkat çekmişti.

Editör: TE Bilisim