Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, trans yağların yasaklanması için hazırlanan yasa teklifinin Meclis’e gireceğini açıkladı.

Pek çok hastalığın nedeni olarak görülen trans yağların tamamen yasaklanmasına ilişkin bir düzenlemenin gündemde olup olmadığını sorulması üzerine Koca, “Trans yağların son derece zararlı olduğunu, kalp ve koroner hastalık grubu içinde ciddi anlamda risk taşıdığını biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da çok hassas olduğu bu konuda, vatandaşlarımız için çok zararlı olduğunu bildiğimiz trans yağların yasaklanması gerektiğini inanıyoruz. Yasal düzenlemenin gerekli olduğuna ve mutlak yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda teknik çalışmamızı da hazırladık, bu konu ile ilgili de yüce Meclisimizin alacağı kararı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Peki trans yağ nedir? Trans yağ hangileridir? Hangi besinler trans yağ içerir? Hangi ürünlerde trans yağ kullanılıyor? İşte trans yağlar hakkında merak edilenler.

TRANS YAĞ NEDİR?

Gıdalardaki yağ asitleri “doymus yağ asitleri”, “tekli doymamış yağ asitleri” ve “çoklu doymamış yağ asitleri” olarak 3 çeşittir.

Doymamış yağ asitleri, kanda kolesterolü düşürmeye yardımcıdırlar ve sağlık için faydalı maddelerdir. Doymuş yağ asitleri ise, kandaki kolasterol miktarını arttırır ve damarlara yapışma özelliği doymamış yağ asitlerinden fazla olduğundan, kalp hastalıklarına sebep olabilir.

Trans yağ, sıvı bitki yağlarının hidrojen ile doyurulması sonucu oluşan yağdır. Doğada bulunmayan bu sentetik trans yağ asitleri insan vücudu tarafından tanınmaz. Hidrojenlenmiş yağ olarak da bilinen bu yağlar ne kadar hidrojene doyurulursa, o kadar daha katı hale dönüşümü hızlanmaktadır.

Trans yağlar, yağların çok yüksek sıcaklıklarda ısıtılması, kızartılması veya defalarca kullanılması sonucu da ortaya çıkabilir. Kısmi hidrojenleşme ile oluşan trans yağlar, doğal olarak oluşan trans yağlardan daha zararlıdır.

TRANS YAĞ HANGİLERİDİR?

Bisküvi, kraker, kekler, çikolata ve gofret gibi hazır gıdalar ve kızartmalar trans yağ içerebilir. Bu tür gıdaların içeriğinde hem tatları üzerine olumlu etki yapmaları hem de dayanıklılık sürelerini uzatmaları nedeniyle trans yağ kullanımı tercih edilir. Bunun yanı sıra hamur işlerine katılan yağların trans yağ içermeleri de yüksek olasılıktır.

Evlerde hazırlanılan yemeklerde kullanılan margarin benzeri katı yağlar içerisinde de trans yağlar içerir. Hem evlerde hem de restoranlarda, kızartma yağlarının defalarca kullanılması sonucunda da trans yağlar oluşur.

HANGİ ÜRÜNLER TRANS YAĞ İÇERİR?

Birçok ülkede besinlerde trans yağ olduğuna dair etiketleme zorunluluğu bulunuyor. Satın alınan gıdanın etiketinde “trans yağ içerir”, “hidrojene yağ içerir” gibi ibareler görülmesi, gıdanın trans yağ içerdiğini belirtir.

Katı yağların çoğunda, kızartmalarda, fast-food ürünlerde ve hazır pişmiş yiyeceklerde trans yağ bulunma ihtimali yüksektir.

Editör: TE Bilisim