31 Ekim 2009 tarihinde, restoran kapanmadan hemen önce, Hjortur Smarason bir menü ve tarihsel değer için son öğünü satın aldı.

Dünyaca önlü fast food zincirini McDonald’s, çeşitli ticarii anlaşmazlıklar sonucu 1993 yılında girdiği İzlanda pazarından 31 Ekim 2009 yılında çekilmişti. Ancak bu gelişmenin hâlâ gündemde kalmasının nedeni bambaşka.

HİÇ ÇÜRÜMEYEN HAMBURGER

McDonald’s’ın ülkesinden çekilmesini tarihsel bir simgeye dönüştürmek isteyen Hjortur Smarason isimli bir şahıs, ülkede sipariş verilen son Mc Donald’s menüsünü 10 yıl kıymetli bir mücevher gibi cam bir fanusta muhafaza etmeye başladı. Smarason zaman ilerledikçe hamburger ve patateste hiçbir bozulma olmadığını gözlemledi. Bu haber çevrede yayıldıkça ve insanların ilgisi arttıkça Smarason, hamburger menüsünü önce garajında sergilemeye başladı, ardından da İzlanda Ulusal Müzesi’ne ödünç verdi.

DÜNYANIN GÖZÜ ÜZERİNDE

Aradan 10 yıl geçmesine rağmen hiç bozulmayan fast food menüsünün son durağı ise halen sergilenmekte olduğu İzlanda’nın güneyindeki Thykkvibaer kentinde Snotra House isimli pansiyon oldu. Zaman içinde ünü artan burger ve patatesi görmek için dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler pansiyonun internet sitesini ziyaret etmeye başladı. Hatta işletmenin sahibinin iddiasına göre, günde 400 bin civarı meraklı, hamburgeri görmek için internet sitesini ziyaret ediyor.

RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN Mİ?

Bunun yanında Smarason tarafından kıymetli bir mücevher gibi cam bir fanusta korunan patates kızartması ve hamburgerin neredeyse ilk günkü görüntüsünü koruması söylentileri de beraberinde getirdi. McDonalds’ın ürünlerinin raf ömrünü uzatmak ve çürümeyi geciktirmek için çok çeşitli kimyasallar kullandığı iddiaları yeniden gündeme taşındı. Hatta bu hamburgelerden bolca tüketen insanların bedenlerinin öldükten sonra adeta moleküler seviyede mumyalanmış gibi hiç bozulmadan kaldığı iddiaları da seslendiriliyor.

ŞİRKET İDDİALARI REDDETTİ

Buna karşın McDonalds’tan yapılan açıklamada ürettikleri ürünlerin doğru ortamda diğer pek çok gıda gibi çürüyeceği, bunun için ortamda nemin gerekli olduğu bilgisi verildi. Şirket yetkilileri, Smarason’un sergilediği hamburger ve patates kızartmasının çürememesine ise “Küf veya bakteri üremesiin olmadığı ortamlarda çürüme pek mümkün değildir” şeklinde açıklama getirdi.

Editör: TE Bilisim