Arnavutluk’ta dün yaşanan 6,4’lük depremin ardından meydana gelen 5,4 ve 5,3 büyüklüğünde iki şiddetli deprem ülkede büyük bir yıkıma neden olmuştu.

Son gelen bilgilere göre Depremde şu ana kadar 27 kişi hayatını kaybetti, 8’i ağır 658 kişi yaralandı.

Merkez üssü başkent Tiran’ın 34 km kuzeybatısında meydana gelen depremin ardından bugün de enkaz altında kalan 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Şimdiye kadar depremde hayatını kaybeden 25 kişinin  yanında, 500’den fazla kişi de yaralandı.

Deprem sonrası 250 civarında artçı sarsıntı olduğu kaydedildi. Arnavutluk Savunma Bakanlığı, Durres kentindeki yıkılan bir apartmanın enkazından 44 kişinin kurtarıldığı bilgisini paylaştı. Yerel medya, Arnavutluk genelinde itfaiye, sağlık ekipleri ve silahlı kuvvetlerin, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

KOMŞU ÜLKELERDEN YARDIM ELİ

Kosova Hükümeti, düzenlediği olağanüstü oturumda, depremin neden olduğu zararların giderilmesi için komşu Arnavutluk’a 500 bin avro tahsis edilmesini kararlaştırdı. Kosova ayrıca arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bir ekip gönderdi. Kuzey Makedonya da deprem nedeniyle Arnavutluk’a yaklaşık 100 bin avro yardımda bulunacağını açıkladı. Savunma Bakanı Olta Xhaçka, sabaha karşı 03.55’te kaydedilen, merkez üssü Dıraç olan ana depremin ardından 5,5 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini bildirdi.

İLK DEPREMDE YIKIMLAR OLDU

İlk deprem TSİ .5.54’te kayda geçti Arnavutluk Yer Bilimleri, Enerji, Su ve Çevre Enstitüsünden (IGJEUM) yapılan açıklamaya göre, merkez üssü ülkenin batısındaki Dıraç şehrine 15 kilometre uzaklıktaki depremin, yerin 38 kilometre derinliğinde meydana geldiği ve 6,4 büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada, bir kişinin panik nedeniyle binadan atladığı için hayatını kaybettiği ifade edilmişti. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ise yaralanan 150 kişinin tedavilerinin hastanelerde devam ettiği, sağlık ekiplerinin Tiran, Dıraç ve ülke genelinde hazır bulunduğu bilgisi paylaşılmıştı.

BİR DEPREM DE ADRİYATİK AÇIKLARINDA

Bu gelişmeler yaşanırken Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi ülkenin Adriyatik Denizi açıklarında yerel saatle 07:08’de büyük bir deprem daha meydana geldi. İlk olarak 6.3 olarak açıklanan depremin büyüklüğü daha sonra 5,4 olarak güncellendi. Bu depremi 5,3 büyüklüğünde aşka bir deprem takip etti. Depremlerin ardından 7 kişinin öldüğü duyurulurken çok enkaz altında çok sayıda insanın bulunduğu ifade edildi. Ancak zaman geçtikçe tablonun çok daha ağır olduğu ortaya çıktı.

BİRÇOK BALKAN ÜLKESİNDEN HİSSEDİLDİ

Arnavutluk genelinde itfaiye ekipleri ile silahlı kuvvetlerin çalışmalar gerçekleştirdiği aktarıldı. Başkent Tiran başta olmak üzere Arnavutluk’un diğer şehirlerinde ve komşu ülkeler Kuzey Makedonya, Kosova ve Karadağ’dan da hissedilen deprem Arnavutluk’ta iletişim sorunu ve elektrik kesintilerine neden oldu. Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanlığı Tiran, Dıraç ve Leş (Lezha) şehirlerinde bugün eğitime ara verildiğini duyurdu.

TÜRKLERİN KALDIĞI OTEL DE ÇÖKMÜŞTÜ

Öte yandan Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği’nden dün yapılan açıklamada şiddetli depremler sebebiyle yaşamını yitirenler arasında Türk vatandaşlarının bulunmadığı bildirildi. Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Ahmet Yörük, 20 Türk’ün kaldığı bir otelin de deprem esnasında çöktüğünü fakat herkesin kurtarıldığını duyurdu.

TÜRKİYE’DEN ARAMA KURTARMA EKİPLERİ BÖLGEYE GÖNDERİLDİ

Bu arada AFAD, deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere, kurtarma ekibi, 3 araç, Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi ve Genelkurmay’a ait bir uçak ile bölgeye gönderildiğini açıkladı.

KIZILAY’DAN 2 TIR DOLUSU YAŞAM MALZEMESİ

Türk Kızılay da bölgeye, çadır, battaniye ve hijyen setinin yer aldığı 2 tır ile 8 afet uzmanı gönderiyor. Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, depremi ilk andan itibaren yakından takip ettilerinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Arnavutluk Kızılhaçı ile sürekli temas halindeyiz. Bize bildirilen acil yardım malzemelerinden oluşan 2 tırımızı 8 uzman personelimizle yola çıkardık. Arnavutluk Kızılhaçı’na daha fazla yardım için hazır olduğumuzu da bildirdik. Bulgaristan’daki depolarımızda bulunan insani yardım malzemelerimizi de muhtemel bir ihtiyaca cevap verecek şekilde sevke hazır hale getirdik. Kardeş Arnavutluk halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

Arnavutluk’ta 21 Eylül’de meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremde 132 kişi yaralanmış, 600’den fazla yapı zarar görmüştü.

Editör: TE Bilisim