Avrupa Birliği (AB), koronavirüs ile başa çıkmakta zorlanıyor. AB Euro Bölgesi maliye bakanlarının bir araya geldiği Eurogroup, telekonferans üzerinden Çarşamba ve Perşembe günü gerçekleştirildi. Sürece damga vuran detay, Avrupa’nın bölünmüşlüğü ve olaylara para temelli bakışının bir kez daha gözler önüne serilmesi oldu.

ALMANLAR ELEŞTİRDİ

Hollanda Maliye Bakanı Wopke Hoekstra, koronavirüs nedeniyle her gün yüzlerce kişinin öldüğü İtalya ve İspanya’ya yardım etmek için ön koşul istedi. Hollandalı Bakan, “İki ülkenin de halihazırda çok fazla borcu var. Geri ödeme koşullarının sıkı tutulmasını garanti altına alırlarsa yardım ederiz” fikrini belirtti.

Belçika ve Lüksemburg gibi AB’nin diğer zenginleri de bu yönde tavır alırken, bu gelişmeler Alman medyasında büyük eleştiri konusu oldu.

Alman gazeteleri, böyle devam edilmesi durumunda Birlik’te Zengin Kuzey ve Fakir Güney şeklindeki ayrımın giderek artacağını ve bunun da öngörülemeyen sonuçlar doğuracağını yazdı.

YALNIZ BIRAKILMIŞLIK HİSSİ ARTIYOR

Hollanda’nın “sert koşullu yardım” teklifine AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’da Maliye Bakanı Olaf Scholz da sıcak bakmadı. Sosyal Demokrat Parti kökenli Scholz, bu tür yaklaşımların ülkeler arası işbirliğine zarar vereceğini ifade etti. Fakat Almanya’nın bu yöndeki tutumu, İspanya ve İtalya’ya halihazırda oluşmuş olan yalnız bırakılmışlık hissini azaltmaya yetmedi.

CONTE: AB FİYASKO İLE SONUÇLANABİLİR

İtalyan Başbakan Guiseppe Conte önce Alman gazetesi Bild’e sonra da İngiliz resmi yayın organı BBC’ye konuştu. İki kuruma yaptığı açıklamalarda da AB’ye sitem etti. AB’nin virüsten zarar gören ülkelere yeterli ve koordineli şekilde yardım etmesi gerektiğini söyleyen Conte “Avrupa projesine yeni bir can verme fırsatını kaçırırsak gerçek bir fiyaskoyla sonuçlanır” ifadelerini kullandı.

İtalya’da koronavirüs nedeniyle şimdiye kadar yaklaşık 18 bin kişi yaşamını yitirdi.

Batuhan Gülşah / Atina

Editör: TE Bilisim