İslam aleminin en önemli aylarından biri olan, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) de dünyaya bu ay içinde geldiği Rebiülevvel ayı, vatandaşlar tarafından aratılmaya başlandı. Müslümanlar, ”Rebiülevvel ayı 2019 başlangıcı ne zaman? Rebiülevvel nedir?” diye soruyor. Peki Rebiülevvel ayı 2019 başlangıcı ne zaman? Rebiülevvel nedir? İşte detaylar…

Rebiülevvel ayı Kameri ayların üçüncüsüdür. Dünyanın uydusu olan Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulmuş olan İslami takvimin (Hicri) aylarından bir tanesidir. Resulullah (s.a.s), bu ay içerisinde dünyaya geldiği için, ayların güzellerinden en şereflilerindendir. Rebiülevvel ayı İslami takvim olan Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır.

Rebiülevvel ayı 2019 başlangıcı ne zaman?

İslam alemi için önemli aylardan biri olan Rebiülevvel bu yıl, 29 Ekim 2019 tarihinde başlayacak. Hicri takvime göre Muharrem ve Safer’in ardından gelen Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi Mevlid Kandili olarak idrak ediliyor. 2020 yılı Rebiülevvel Ayı 18 Ekim 2020 tarihinde başlayacak 15 Kasım 2020 tarihinde sona erecek.

Rebiülevvel nedir?

Rebiülevvel, Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. “Rebî” kelimesi, Arapça’da “bahar” anlamına gelir. Buna göre, “Rebiülevvel” aynın kelime anlamı “evvelki bahar” şeklindedir. Bir sonraki ayın isminin “Rebiülahir” olduğu da dikkate alındığında, Rebiülevvel ayının kelime manası biraz daha iyi anlaşılacaktır.

Rebiülevvel ayının önemi nedir?

Kamerî ayların üçüncüsü; Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Resulullah (s.a.s), bu ayda dünyaya geldiği için, ayların şereflilerin dendir. Bu mübarek ayı en hayırlısıyla geçirmek istiyorsanız yapabileceğiniz ibadetleri araştırdık. Kamerî ayların üçüncüsü; Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biridir. Rebiülevvel ayı Müslümanlar için önemli bir gelişmenin yaşadığı aydır.

İslam aleminin Peygamber’i Hz.Muhammed (s.a.v) doğumu bu ayda gerçekleşmiştir. mübarek ayda kutlayacağız. Dini olarak öneme sahip olan bu ayı en hayırlısıyla geçirmek önemlidir. Mevlid kavramı sözlükte “doğmak, doğum yeri ve doğum zamanı” anlamlarına gelmektedir.

Mevlid Arapça’da “ve-le-de” kökünden türetilmiş bir kavramdır. İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük Peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)’in doğum gününü bu yıl 29 Ekim 2019 tarihinde idrak edilecek. Rebiülevvelayı İslami takvim olan Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. Hicrî Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olarak da bilinen Mevlid Kandilinide bu 2019 Hicri 1440 yılı Rebîulevvel Ayının 1. günü Miladi takvime göre 29 Ekim 2019 tarihine denk gelmektedir.

Rebiülevvel ayının 12. gecesinde Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v) bu ay içerisinde dünyaya gözlerini açmış ve şereflendirmiştir.

Rebiülevvel Ayının ibadetleri Tesbihleri

*En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.

Rebiülevvel ayının ilk gecesinde yapılması gerekenler

*İki Rekat Sünnet: İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir.

Rebiülevvel Ayının On İkinci Gecesi yapılması gerekenler

İki Rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha’dan sonra ” Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun” ikinci rekatında da “Vağbud Rabbeke hatta ye’tiyekel yakin.” ayeti kerimeleri okunmalıdır. Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir. Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa “Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh” okunur.

Editör: TE Bilisim