Yayınladığı günler seyirciler tarafından soluksuz izlenen yapımlardan biri olan Kuruluş Osman dizininin yeni bölümü bu akşam yayınlanıyor. Diriliş Ertuğrul’da Ertuğrul Bey’in en sadık adamlarından biri olan Bamsı Bey geçen sezon Kuruluş Osman’da da rol almıştı. Kuruluş Osman’ın yeni sezonunda gözükmeyen Bamsı Beyrek’in diziden ayrıldığı iddia edilmişti. Ama yayınlanan yeni bölümde Bamsı Bey Kayı Obasına geri dönüyor. Kuruluş Osman Bamsı Beyrek gerçekte var mı yok mu diye merak eden Kuruluş Osman sevdalıları da internette hem Bamsı Bey hem de onu canlandıran Nurettin Sönmez ile ilgili bilgileri araştırıyor. Bamsı Bey kimdir, Kuruluş Osman Bamsı Beyrek gerçekte var mı? İşte Bamsı Bey’in hayatı ve tarihteki yeri…

KURULUŞ OSMAN BAMSI KİMDİR?

Diriliş Ertuğrul’daki Bamsı Beyrek Dede Korkut Hikâyelerinde yer alan bir Türk yiğididir. Dizide Ertuğrul Gazinin en güvendiği üç Alp’ten biridir.

Dede Korkut hikayelerinde yer alan Bamsı Beyrek Türk, Azerbaycan ve bazı Altay efsaneleri ve masallarında geçer. Türk kahraman Bamsı Beyrek, Bey Böyrek, Bay Bura, Bey Birye, Beğ Beyreg, Bey Beyrek, Bay Börek, Bağ Böğrek gibi adlarla da bilinmektedir. Atının adı Dengiboz veya Bengibozdur.

BAMSI BEYREK NASIL ÖLDÜ?

Oğuzlar arasındaki iç savaşın anlatıldığı hikâyede, Bamsı Beyrek’in kaçırılmasından da bahsedilir. İç Oğuz ve Dış Oğuz arasında düşmanlık başlamıştır. Bamsı Beyrek’in kendisi İç Oğuz’dan olup karısı Dış Oğuz’dandır. Dış Oğuz beyleri Beyrek’i yanlarına çağırıp kendilerini desteklemesini isterler. Beyrek ise İç Oğuz’un başındaki Salur Kazan’ın en yakın dostudur ve ona ihanet etmez. O zaman Aruz Koca sinirlenir ve Beyrek’i yaralar.

NURETTİN SÖNMEZ KİMDİR?

Nurettin Sönmez 24.07.1978 tarihinde İstanbul da dünyaya gelmiştir. Oyuncu İstanbul Üniversitesi Maden Mühendisliği Diyalog iletişim bölümünü bitirmiştir. Nurettin Sönmez güzel konuşma ve spikerlik kursuna giderken hocası Yalçın Boratap’ın oyuncuda bir şeyler fark etmesi ile konservatuar sınavlarına girmiştir.

Nurettin Sönmez Can ve Arsen Gürzap’ın Dialog Oyunculuk Okulu’ndan mezun olmuştur. Daha sonra Yeditepe Konservatuvarı Tiyatro bölümüne girmiş okulu bitirmeden ayrılmıştır. Oyuncu Eric Morris ‘method oyunculuğu’ workshoplarına iki sene katılmıştır.

Nurettin Sönmez 2015 yılının yaz aylarında Edirne Enez’de motosiklet kazası geçirmiş, bu sebepten dolayı Diriliş Ertuğrul dizisinin 2. Sezonuna geç başlamıştır.

Nurettin Sönmez izleyici karşısına ilk olarak 2011 yılında Mavi Kelebekler adlı dizide Branko Brekoviç Karakteri ile çıkmıştır. Akabinde 2013 senesinde Osmanlı’da Derin Devlet adlı dizide Gaddar Ali karakterini canlandırdı. İlk büyük çıkışını ise TRT1 televizyonunun da yayınlandığı her hafta damga vurmayı başarabilen, sosyal medyada da büyük yankılar uyandıran Bamsı Beyrek Karakteri ile yapmıştır.

Editör: TE Bilisim