Apandisit Ağrısına 

Ne İyi Gelir?

Apandisit ağrısına iyi gelenler aşağıda verilmiştir:

Yoğurt veya ayran Aç karna her gün 2 veya 3 diş sarımsak 1 litre suya 2 yemek kaşığı çemen tohumu katıp kaynatmak ve aç karna her gün içmek Her gün 2 ya da 3 bardak zencefil çayı içmek Nane veya nane çayı tüketmek

Apandisit Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Apandisit sancısı belirtileri aşağıda verilmiştir:

Karnın sağ alt bölümüne bastırıldığında oluşan ağrı (bıçak saplanması şeklinde tarif edilebilir) İştah kaybı yaşanması Ağızda kuruluk Göbek bölgesinde şiddetli ağrı Yüksek ateş Kalp ritminin artması Kabızlık ya da ishal Dışkıda zorlanma veya acı çekme İdrarda zorlanma Gaz çıkarmada zorluk çekme Hamile kadınlarda bulantı ve kusma gibi belirtiler zaten yaşandığı için apandisit teşhisi koymak pek kolay değildir. Ağrıların arka veya yan bölgede hissedilmesi teşhisi kolaylaştırabilir.

Apandisit Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Apandisit sancısı nedenleri aşağıda verilmiştir:

Meyve çekirdeklerinin (kiraz, limon, vişne, vb.) yutulması durumunda mideden tam anlamıyla geçememesi sonucu bu artıkların apandisite kaçması Tümörler Ülser rahatsızlığı ve türevleri Karna alınan darbe sonucu apandistin şişmesi Bağırsakta yaşayan solucan, parazit, kurt, vb. Kalıtsal faktörler Bakteriyel enfeksiyonlar Virüs, mantar, vb. apandisite zarar vermesi sonucu oluşan tahriş Lenfoid foliküllerin büyümesi

Merhaba Sevgili Okuyucu

Sağlıklı beslenme ile hangi rahatsızlıklara ne iyi gelir konusunda bilinmesi gerekenleri okumak isterseniz “Ne İyi Gelir?” sayfamızı ziyaret edin.

Lenfoid foliküllerin büyümesi Apandisit Ağrısı Sebepleri arasında olduğu bilinmektedir.

Apandisit Teşhisi Nasıl Yapılır?

Apandisit teşhisi yapılışı aşağıdadır:

Rektal muayene Karın muayenesi İdrar yolu enfeksiyonları için test Ultrason CT taraması Kan testi

Apandisit belirtileri safra kesesi sorunları, mesane hastalıkları, idrar yolu rahatsızlıkları, gastrit ve croch belirtilerine uyduğu için teşhisi kolay değildir.

Çocuklarda Apandisit Belirtisi

Çocuklarda apandisit ağrısı belirtileri şunlardır:

Karın ağrısı (apandisit ağrısı temel şikayeti)

İştah kaybı Kusma Yüksek ateş

Çocuklarda Apandisit Tanısı

Çocuklarda apandisit teşhisi yapılan muayene sonrasında konur. Ancak apandisit boğaz iltihabı ve idrar yolları rahatsızlıkları ile karıştırıldığı için dikkatle muayene edilmelidir.

Ultrason veya bilgisayarlı tomografi yöntemleri kullanılır.

Apandisit Ağrısı

Nasıl Geçer?

Apandisit tedavisi şu şekilde yapılır:

Apandisit teşhisi konmadan önce doktor tarafından ciddi birtakım tetkikler yapılır. Eğer apandisit bölgesi apsesi yırtılmamışsa önce antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik ilaçlar doktor gözetiminde kullanılır. İlaçlar çare olmadıysa apandisit ameliyatı yapılır. Açık cerrahi ya da laparoskopik metodu kullanılır. Çocuklar da yetişkinlerle aynı ameliyatı olabilirler. Belirtilerin ve ağrıların başlamasından yaklaşık 1-2 gün içinde hastaneye getirilen çocuklarda ameliyat için bir risk bulunmaz.

Apandisit tedavisi Laparoskopik Ameliyatı

Laparoskopik Ameliyatın Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik ameliyatın faydaları şunlardır:

Normal apandisit ameliyatlara göre daha az ağrılı geçer.

Hızlı iyileşme söz konusudur. Ameliyat sonrasında enfeksiyon görülme olasılığı azdır. Şişman hastalarda daha kolay uygulanabilir. Ameliyat izi daha kısa sürede kapanır. Deride rahatsız edici iz bırakmaz. Karındaki alanlar daha rahat kontrol altına alındığından başarı oranı yüksektir. Kısa sürede gündelik etkinliklerin yapılabilmesini sağlar.

Apandisit Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süreci

Apandisit ameliyatı sonrası iyileşme birkaç gün sonra yapılan taburcu işlemleriyle başlar.  Apandisit ağrısı açık cerrahiyle tedavi edildiyse hastaneden ayrılma birkaç haftayı bile alabilir. Ameliyat sonrasında özellikle birkaç gün ağrılı geçse de zamanla sancılar azalır. Doktorun verdiği ağrı kesiciler veya haplar dozunda ve zamanında alınmalıdır. Lifli gıdalar alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Ayrıca ilk bir ay veya 2 ay ağır ve zor işlerden uzak durmak gerekir. Bu konuda doktordan detaylı bilgi alınabilir.

Önerilen İçerikler:

Tükenmişlik Sendromuna Ne İyi Gelir?Adet Sancısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Apandisit ağrısı ve benzer rahatsızlıkların zeminini hazırlayan gazlı içecekler, sigara ve alkolü tüketiyorsanız lütfen en acil şekilde bırakınız.  Allah tüm hastalarımıza acil şifalar nasip etsin. Sağlıklı ve mutlu günleriniz olması dileğiyle… Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Editör: TE Bilisim