Durim Abazi-Kosova

Arnavutluk’ta, Aleksander Moisiu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Enver Bytyçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın başta Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani olmak üzere Kosova’daki siyasetçilere karşı yürüttüğü siyasi savaşını aptalca bir davranış olarak değerlendirdi.

Edi Rama’nın Kosova cumhurbaşkanı Osmani’nin son Tiran ziyaretinde tepkisini ve tutumunu okuduğunu ve herhangi bir anlam ve mantık olmadan kaba tepki olarak değerlendiren Enver Bytyçi, “Uzak gelecekte birisi Bay Rama’nın görevdeki cumhurbaşkanı Vjosa Osmani aleyhindeki ifadelerini okursa, ellerini başına koyacak ve şöyle diyecektir: ‘”Bu aptal cümlelerin anlamı nedir, çünkü ne hakkında olduğunu anlamıyorum” ?! Bu, Arnavutluk Başbakanı’nın sonunda kaydığı (düştüğü) anlamına geliyor. Kayak yaparak değil! Veya başka bir araçla değil! Onun beyni kaydı. Bu nedenle onu beyin hastalıklarını tedavi eden hastaneye acilen göndermemiz lazım! Komşularla sorunları dile getirme fikriyle Başbakan Rama’nın varsaydığı şeyi kimse anlayabilir mi? Kosova’yı bölmek ve Arnavut topraklarını Sırbistan’a affetmek mi? Bu formülle, komşumuz kabul edilirse, komşu Sırbistan ile sorunları sıfırlamak mı istiyor?” diye konuştu.

KOMŞULARLA SORUNLARI SIFIRLAMAK

Komşularla sorunlarını yok etmek, düşmanlara ya da en hafif deyimiyle ülkenizin eski düşmanlarına haysiyet, bütünlük ve toprak satmak anlamına gelmediğini vurgulayan Bytyçi, “Komşularla sorunların çözülmesi, Kosova’daki kardeşlerinize karşı işledikleri suçlardan dolayı Miloseviç’in sözcüsü ve Enformasyon Bakanı’nın rehabilite edilmesi anlamına gelmez. Rama, dün yaptığı konuşmada Kosova’yı komşu ülke olarak görüyor. Ancak “komşularla sıfır sorun” kavramı Sırbistan ile çatışmanın sıfırlanması ve Kosova ile çatışmanın beslenmesi anlamına gelmiyor. Kosova’yı bir komşu olarak görüyorsa, neden ona en azından Sırbistan ile aynı şekilde davranmıyor ama Belgrad’ı avı Kosova’yı yırtmaya dürtüyor?!” ifadelerini kullandı.

ADRİYATİK KIYISINI SIRBİSTAN’A BIRAKMAK İSTİYORLAR

“Balkan Schengen, bir uzlaşma aracı ve geleceğin teminatı olsaydı, Kosova’nın Sırbistan tarafından tanınmasıyla birlikte sağlanmalıydı” diyen Enver Bytyçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle Balkan Schengen’in Sırbistan’ın Adriyatik Denizi’ne çıkışının bir aracı olduğunu söylüyoruz. Edi Rama, Demokrat hükümetinin Kosova’ya (Deniz Limanı’nı) verdiği sözünü Sırbistan’a verdi! Gerçek budur. Bu konuda eski Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Dmitrevich Sazanov şöyle yazıyor: ‘Bizim için amaç, Sırp devletinin tam ekonomik bağımsızlığını sağlamaktır. Bunu başarma yolları açısından, bu ya sahilin kısmi mülkiyeti ya da Adriyatik limanı ile demiryolu bağlantısı olabilir. Sırbistan’ı Arnavutluk kıyısındaki limanı ele geçirme sorununda bırakmak, arkadaşlarına topraklarını güney yönünde artırma veya gelecekteki Arnavut topraklarının lehine azaltma olasılığını kolaylaştıracak.”

EDI RAMA BİR SIRP MİLLİYETÇİSİ

Öğretim görevlisi Bytyçi, “Sayın Rama, Vjosa, Albin, Haradinaj’ın milliyetçiliği ve yurtseverliği hakkında konuştuğunda, 100 yıldan fazla bir süre önce Rus Bakan Sazanov’un söylediği sözlerine karşılaşarak şunu söyleme hakim oluyor, ‘Sırbistan’a bir liman vermek üzereyken Arnavut milliyetçisi ya da vatansever denilmiyorsunuz, ama size milliyetçi ve ateşli bir Sırp vatansever deniyor! Bay Rama, bayağı Sırp milliyetçileri ve vatanseverlerin saflarının bir parçası olduğunu anlıyor! Sırp milliyetçiliğinin, hatta Edi Rama’nın bile kaba olduğu, bu, Kosova Arnavutları da dahil olmak üzere diğer halklara karşı yapılan birçok savaşta ve Sırp katliamlarında kanıtlandı.” dedi.

OSMANI’YE TEPKİ BELGRAD’DAN EMREDİLDİ

Rama sekiz yıl sonra “komşularla sıfır sorun” logosunu geri gündeme getirdiğini kaydeden Enver Bytyçi, şu ifadelere yer verdi: “Ancak, büyük Sırp projesi sadece komşularıyla sorun yaratmakla kalmadı, az klasın Kosova’yı ve tüm bölgeyi neredeyse ateşe verecekti! Aslında, Arnavutluk Başbakanı “komşularla sıfır sorun” dan bahsettiğinde, Sırbistan ile sıfır sorunlarını kastediyor, komşularla değil! Ve bu entrika adına Kosova’yı neredeyse bıçakladı ve onu bir dereceye kadar izole etmeyi başardı. Sonra onu “kendi kendini tecrit” ve “kaba milliyetçilik” ile suçlayarak kardeşi ve arkadaşı olan Aleksandar Vuçiç’e tekrar cephane vererek Sırbistan cumhurbaşkanının Arnavutluk Başbakanı’nın söylediklerinden alıntı yaparak uluslararası toplantılarda Kosova yetkililerini suçlasın? Bu yüzden bana göre Edi Rama’nın Vjosa Osmani’ye tepkisi Belgrad tarafından emredildi. Belgrad’da muhtemelen kötü yazılmış, çünkü ifade Edi Rama’nınki gibi değildi!”

ARNAVUTLARI BÖLME SÜTUNU

Ve son olarak  Arnavutluk başbakanın sütunun hakkında iki kelime: “Sütun Arnavutluk topraklarında yerleştirildi. Burada Rama doğruyu söylüyor. Ancak bu ışın oraya Kosovalı Arnavutları cezalandırmak için konuldu, çünkü bir zamanlar “Rruga e Kombit” adı verilen bu yolu topluca kullanmaları gerekenler onlar! Bu nedenle Kosova yetkilileri, Arnavutluk Başbakanı’nı kendilerine yönelik nefret eylemleriyle suçlamakla binlerce kez suçlama hakkına sahiptir. Rama utanmadan bile ‘Kosovalı Arnavutlara “Arnavut vergileriyle yapılan bir yolun bedelini ödemek vatanseverliktir.’ Söylüyor. Fakat, Rama’nın Kosova’ya karşı siyasi bir zalim olarak davranmasına izin veriliyor. Aslında, bu sütun Arnavutluk başbakanının başında var! Arnavutların bölünme ve bölünme sütunudur.”

Editör: TE Bilisim