Sıcak yaz aylarında oldukça rahatsız edici şişlikler, kaşıntılar ve daha ciddi alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen sivrisinek ısırması konusunda bir de ‘sivrisinek sebebiyle corona bulaşır mı’ sorusu akılları karıştırıyor. Peki, Sivrisinek corona bulaştırır mı? Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? İşte sivrisinek kâbusundan muzdarip olanlar için evde çözüm önerileri…

Sivrisinek Isırığına 

Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, eçtiğimiz haftalarda  sosyal medya hesabından bu konuya yanıt verdi. Kara yaptığı açıklamada, corona virüsün sivrisinekler aracılığıyla bulaşmayacağını açıkladı.

Kara açıklamasında şu ifadelere yer verdi: COVID-19 bugünkü bilgilerimize göre sivrisinekler veya ev sinekleri ile bulaşmıyor. Esas olarak konuşurken, öksürürken, hapşırırken ağız ve burnumuzdan çıkarttığımız küçük damlacıklar ile bulaşmakta. Ayrıca virüs ile kirlenmiş yüzeylere dokunulma sonrası ellerimiz ile bulaşabilir.

Fesleğen, biberiye gibi bitkiler eğer ortamda varsa onların kokusuna sivrisinekler pek gelmezler. Kimyasal ya da bitkisel sinek kovucular var. Limon, lavanta, okaliptüs, karanfil, tarçın yağı sinek kovucu özelliği bilinen yağlar.

Fesleğen

Sivrisinekleri kovmada en etkili yöntemlerden biri olan fesleğen ısırığın olduğu bölge de için de fayda sağlar. Birkaç fesleğen yaprağını iyice ezin ve ısırılan bölgeye sürün. Fesleğen yoksa adaçayı, taze nane vb. bitkilerin yaprakları da kaşıntıya iyi geliyor.

Bal

Antibakteriyel etkiye sahip olan balı ısırığın üzerine bir miktar sürdüğünüzde kaşıntının geçmesi uzun sürmeyecektir.

Merhaba Sevgili Okuyucu

Sağlıklı beslenme ile hangi rahatsızlıklara ne iyi gelir konusunda bilinmesi gerekenleri okumak isterseniz “Ne İyi Gelir?” sayfamızı ziyaret edin.

Buz kompresi

Sivrisinek ısırıklardan oluşan şişliği buz kompresi uygulayarak en az seviyeye indirebilirsiniz.

Çay poşetleri

Çay poşetleri sivrisinek ısırığının neden olduğu şişkinliği geçirmek için kullanılabilir. Çay içtikten sonra kullandığınız poşetleri  buzlukta birkaç beklettikten sonra soğutucu etkisinden de faydalanabilirsiniz.

Nane ve limon

Bir bardağa su doldurarak içerisine biraz nane yaprağı biraz da limon suyu sıkarak sivrisineklerden kolayca kurtulabilirsiniz. İsterseniz bu karışımı vücudunuza sürerek de sivrisinekleri kendinizden uzak tutabilirsiniz.

Önerilen İçerikler:

1. İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

2.Gribe ne iyi gelir, nasıl geçer?

Sağlıklı ve mutlu günleriniz olması dileğiyle… Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Editör: TE Bilisim