Gaziantep yöresinde yaz mevsiminde tazesinden, kışın ise kurusunda olmak üzere bol bol tüketilen ve sağlığa faydaları saymakla bitmeyen Pirpirim aşı tarifi mevsimsel sebze yemekleri kategorisinde sık sık merak ediliyor. Kuşbaşı et, nohut, mercimek, semizotunun birleşmesiyle hazırlanan son derece pratik ve kolay yemek tarifleri arasında sayabileceğimiz Gaziantep Pirpirim Aşı tarifi yazımızda yer almakta. Peki, Pirpirim Aşı nasıl yapılır? İşte malzemeleri ve püf noktaları…

En güzel ve pratik yemek tariflerini dirilispostasi.com/haberleri/yemek-tarifleri bu bağlantı üzerinden takip edebilirsiniz.

Gaziantep Pirpirim Aşı tarifi! Pirpirim Aşı nasıl yapılır? 

400 gram kadar kuru pirpirim (semizotu)

200 gram ufak kuşbaşı şeklinde doğranmış et

100 gram yeşil mercimek

50 gram lolaz (börülce)

2 adet orta boy kuru soğan

8-10 diş sarımsak

2 adet limonun suyu

1 yemek kaşığı ev yapımı biber salçası

100 gram nohut

50 gram bulgur

Tuz

Karabiber

Nane (isteğe göre)

Zeytinyağı

Sıcak su

Gaziantep usulü pirpirim aşı hazırlanışı

Küçük kuşbaşı halinde doğradığınız etleri tencereye koyup suyunu bırakıncaya kadar kısık ateşte kaynatın. Bu ete yağ ve ince kıyılmış soğan ilave edip ve orta ateşte soğan biraz solunca domates ve biber salçasını ekleyin. Salçaları da iyice kavurduktan sonra üzerine sıcak su ekleyip biraz kaynatın.

Mercimek, nohut ve lolazı ayrı ayrı haşlayın. Kurtulmuş pirpirimi, suyu iyice koyulaşıncaya kadar haşlayın. Haşladıktan sonra suyunu dökün ve sebzeleri sıkın.

Kaynayan salçalı, etli suyun içerisine haşlanmış pirpirim, mercimek, nohut, bulgur, lolaz ve dövülmüş sarımsak katıp tekrar pişirin.

Damak zevkinize göre baharatları ekleyip ekşisini koyun ve ocağın altını kapatın. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine isteğe göre sarımsaklı yoğurt ve tereyağıyla kızdırılmış pul biber ilave edebilirsiniz.

Not: Aynı yemeği kurusu yerine taze semizotu, pancar veya ıspanakla da hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun!..

Editör: TE Bilisim