Televizyon ekranlarının en çok izlenen yemek yarışmalarından biri olan MasterChef Türkiye’de bugün Kişloren yapıldı. Yarışmacılardan Kişloren  yapılması istendi. Kişloren tarifi programı takip edenler tarafından internette araştırılmaya başlandı. Özelikle Kişloren yapılışı ve tarifi merak konusu olsu. Peki, Kişloren nedir, nasıl yapılır? Nerenin yemeği? İşte Quiche Lorraine tarifi ve yapılışı ilgili detaylar…

Fransa’nın Alsace-Lorraine bölgesine özgü muhteşem tuzlusu. Ben çok seviyorum. Yapmasını ayrı, yemesini ayrı. Beş çayının yıldızı. Fazlasıyla tok tutuyor. Genelde yanına bol rokalı ve kavrulmuş fıstıklı bir salata yapıyorum. Son noktayı da hafif bir tatlı ile koyuyorum. Sohbet de koyulaşmış ile değmeyin keyfime..

Dışı kıtır hamur, içi krema ve yumurta ile adeta bir börek kadar yumuşak. Orjinal tarifte domuz jambonu kullanıyorlar. Benim mutfağımda dana jambon; bazen dana jambon yerine ıspanak ve hatta pırasa alternatif oluyor. Kahvaltı içinse bu tarif işte o zaman keçi peyniri ve şeker domatesler olmazsa olmazım. Kiş hamuru tarifi demirbaşınız olsun. Buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise yaklaşık 3 hafta saklayabilirsiniz. İç harcını da bir gece önceden hazırlıyorum. Misafirlerin geleceği zaman aynı güne sıkışmamış oluyorum böylece ?

Malzemeler:

Hamur için;

-150 gr soğuk tereyağ ( küpler halinde kesilmiş)

-250 gr un

-2 yumurta ( hafif çırpılmış)

-1 yemek kaşığı soğuk su ( gerekirse hamuru toplamak için)

İç harcı için:

-250 gr mantar

-1 diş sarımsak

-1/2 limonun suyu

-2 yumurta

-1 kutu krema ( 200 ml )

-150 gr dana jambon

*alternatif olarak yarım demet ıspanağı zeytinyağınsa tuz ve karabiber ile soteleyebilirsiniz

-2-3 yemek kaşığı iyi cins peynir rende

* ıspanak kullananlar için tavsiyem eski kaşar rende

-tuz, karabiber

-muskat cevizi

Hazırlanışı:

Bir kaba unu alın, tuz ve karabiber ekleyip ortasını açın, soğuk tereyağları ilave edin ve parmak uçlarınızla una yedirin. Bu işlemi tezgah üstü mikserin pedal parataı ile de yapabilirsiniz. Islak kum kıvamında olacak. Hamuru toplamak için hafif çırpılmış yumurtaları ilave edin. Hamur halen toplanmamış ise 1 yemek kaşığı soğuk su ilave edin. Hamuru kalıba yerleştirin, üzerine çatalla delikler açın. Üzerine yağlı kağıt yerleştirin, yağlı kağıdın üzerine hamurun kabarmasını engellemek için ağırlık yapsın diye bakliyat koyun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dk kadar ön pişirme yapın.

Bu esnada mantarları sarımsak, limon suyu, tuz ve karabiberle yüksek ateşte soteleyin ve bir kenara alın. Bir kabta yumurtaları, kremayı, tuz, karabiberi ve rendenin ince tarafı ile rendelenmiş biraz muskat cevizini karıştırın. Sotelediğiniz mantarları ve doğradığınız jambonları ilave edin. Fırından çıkardığınız hamurun üzerine dökün. Peyniri üzerine ilave edin ve fırına geri koyup yaklaşık 30-35 dk kadar pişirin.

Editör: TE Bilisim