Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan herhangi bir geliri olmayan belirli şartları sağlayan vatandaşlara düzenli olarak para yardımı yapıyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla devlet tarafından verilen 672 TL para yardımı nasıl ve nereden alınır? sorusu merak konusu oldu. Peki, PTT’den ev hanımlarına, emekli, esnaf, işsizler 672 TL para yardımı yapılacak mı? PTT 672 TL para yardım nasıl ve nereden alınır? İşte konuyla alakalı tüm detaylar…

PTT’DEN EV HANIMLARINA, EMEKLİ, ESNAF, İŞSİZLER 672 TL PARA YARDIMI YAPILACAK MI?

“PTT’den ev hanımlarına, emekli, esnaf, işsizler 672 TL para yardımı yapılacak” şeklinde paylaşılan haberlerin aslı şu şekildedir;

Emekli veya dul, yetim aylığı almayan ve bir işte çalışmayan 65 yaşını doldurulmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yasa gereğince yaşlılık ödeneği verilir. 65 yaşında olan vatandaşların iş gücü kaybı yaşaması nedeniyle herhangi bir işte çalışarak aylık gelirini elde etmesi çok mümkün değilken; aynı kişinin çocuklarından ya da devlet kanalından hiçbir geliri yoksa devreye 65 yaş aylığı giriyor. Yani “PTT’den ev hanımlarına, emekli, esnaf, işsizler 672 TL para yardımı yapılacak” şeklinde paylaşılan haberler 672 TL para yardımını ev hanımlarına, emekli, esnaf, işsizlere değil 65 yaşını doldurulmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yasa gereğince yaşlılık ödeneği almaya hak kazanan vatandaşları belirtiyor.

PTT 672 TL PARA YARDIM NASIL VE NEREDEN ALINIR?

65 yaş aylığından yararlanmak için ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından şartlar belirlenmiştir. Belirlenen şartlara uygun olmayan kişilerin maddi zorluk yaşamasına rağmen 65 yaş aylığından faydalanması mümkün olmaz. Ancak bu vatandaşlar için; devletin yaşlılar için yürürlüğe koyduğu başka sosyal yardımlara başvurmanın önü açık bırakılmıştır.

Sosyal güvencesinin olmaması (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı) 65 yaşını doldurmuş olmak Aylık gelir gelirinin tespit edilmesinin ardından muhtaçlık sınırının altında bir tablo çizilmesi Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş prim gününe dair ödeme yapılmaması Nafaka alan kişilerin bu aylıktan faydalanması için asgari ücretin üçte birinden az gelire sahip olması gerekir.

65 YAŞ AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (kaymakamlık) başvuru yapan 65 yaşını doldurmuş yaşlı vatandaşlara öncelikle muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor. Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak gerçekleşirken kişi başına gelir 701 liranın altındaysa aylık bağlanıyor. Eş ve başvuran kişinin geliri toplamı 1.402 lirayı aşıyorsa aylık bağlanmıyor.

65 AYLIĞI NEREDEN ALINIR?

65 yaş aylığına hak kazanan kişilere dair ilk maaş ödemesi kişinin ikamet adresinin bağlı bulunduğu ilçedeki Ziraat Bankası şubesinden çekebilirler. Sonraki maaş ödemeleri ise PTT şubelerinden alınabilir.

Editör: TE Bilisim