Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yeni hizmet binası “KALE” hizmete açılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

ABDULHAMİT HAN’A İSTİHBARAT ÖVGÜSÜ

“İnsanların bir arada yaşama, şehirler ve devletler kurma tarihiyle istihbarat tarihi aşağı yukarı aynıdır. Devlet denilen karmaşık mekanizmanın, istihbarat desteği olmadan işlemesi ve ayakta kalması mümkün değildir. Bizim tarihimizde de istihbarata çok çok önem verilmiştir.

Mesela mirasçısı olduğumuz Osmanlı, daha kuruluş yıllarından itibaren güçlü bir istihbarat sistemi tesis etmiştir. Bugünkü MİT’in yaptığı görevleri yürüten bir veya birden fazla yapı daima olagelmiştir.

Esasen Osmanlı’nın gerilemeye başlamasında istihbarat zafiyetinin de önemli payı vardır. Son dönemde istihbarata önem verilmeye başlanmışsa da maalesef kötü gidişin önü kesilememiştir. Sultan Abdülhamit Han’ın bu konuya verdiği ehemmiyet ve başarılar kayda değerdir.

“İSTİHBARAT TİŞKİLATIMIZ BİLİNÇLİ OLARAK ZAYIF TUTULDU”

Geniş bir alanda mücadele yürüten istihbaratçılarımızın gayretleri tarihin satır aralarında kalmış olsa da milletimizin gönlünde farklı bir yere sahiptir. Milli İstihbarat Teşkilatımıza kadar uzanan Cumhuriyetin istihbarat kurumları ve gelenekleri bu dönemden yadigardır.

Her ne kadar çok uzun bir süre bilinçli olarak istihbarat teşkilatımız zayıf tutulmuşsa da şartlar ve ihtiyaçlar bu kurumu yeniden güçlendirmemizi gerektirmiştir. İlk kuruluş kanunun çıktığı 1965 ve yeniden yapılandırıldığı 1984 yılındaki çabalar bu ihtiyacın ifadesidir. Son olarak 2014 yılında teşkilatımızın kanunu baştan sona yenileyerek günümüzün beklentilerine uygun hale getirdik.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yeni hizmet binası “KALE”nin açılış törenine katıldı.

“DEVLETİN BEKASI İÇİN VAZGEÇİLMEZ…”

Zaman zaman tartışmaların merkezine yerleştirilmiş olsa da milletimizin istihbarat teşkilatına olan inancı hiçbir zaman azalmamıştır. İstihbarat bilgileri sadece savaş değil barış dönemlerinde de devletin bekası için vazgeçilmezdir.

Bugününe hakim olamayan geleceğini şekillendiremez. Ülkemizin ve dünyanın kritik bir dönemden geçtiği şu günlerde MİT’in desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç bulunuyor.

İnşallah bugün açılışını yaptığımız yeni hizmet binasıyla teşkilatımızın gücü ve imkanı artmıştır. Dünyanın yeniden yapılandırıldığı günlerden geçiyoruz. Karşı karşıya olduğumuz tehditler artıyor.

IRAK’TAKİ GELİŞMELERİ HATIRLATTI

En önemli tehdit şüphesiz terördür. PKK, YPG, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleri ülkemize karşı savaş ilan etmiş durumdalar. Bir başka önemli tehdit de bölgemizdeki ülkelerin yaşadığı iç karışıklıklar ve bunların yol açtığı krizlerdir. Suriye’den kaynaklı her gelişme, hem terör boyutu, hem göç meselesi itibariyle ülkemizi doğrudan ilgilendiriyor. Irak’ta yaşanan her hadisenin de ülkemize yansımaları oluyor. Doğu Akdeniz’de oluşturulan bölgesel ittifakları ve güç mücadelesinin sonucu yakın geleceğimiz için hayati öneme sahiptir.

LİBYA MESAJI

MİT, son dönemde PKK’nın lider kadrosuna yönelik Kuzey Irak’taki operasyonlarla, kendini en güvende hissettiği yerleri örgütün adeta başına geçirmiştir. Örgüte çok büyük kayıplar verdirildi. Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılmasında teşkilatımızın (MİT) oynadığı rol, uluslararası düzeyde ülkemizin yüzünü ağartacak mükemmelliktedir. Teşkilatımız FETÖ’nün haberleşme sistemi ByLock’u çözmüştür. Pek çok örgüt mensubunun ülkemize iadesi sağlandı. Suriye krizinin başladığı ilk günden itibaren sahada aktif rol oynayan MİT’in, sınır ötesi harekatlarımızın başarıya ulaşmasında çok büyük emeği var. Şimdi de Libya’da üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getiriyor.

“YENİLİKLERİN PEŞİNDEN KOŞACAĞIZ”

Teşkilatın başarılı çalışmalarını gördükçe kendilerine her türlü desteği verdik. Teknolojik donanımlar için gerekli bütçeyi artırdık. İHA, SİHA, istihbarat gemisi, uçağı gibi donanımları kazandırdık. İstihbarat ile teknik kapasitenin birleştirilmesi kaçınılmazdır. Teknoloji konusunda istihbaratta da yeniliklerin peşinde koşmaya devam edeceğiz. Uydumuzun bir an önce faal hale getirilmesi için ilgili kurumlarımızın önemli sorumlulukları var.

Teşkilatımızın veri analizi için tüm kaynaklara ulaşabilmesi milli güvenliğimizin bir gereğidir. Devlete ait verilerin tek bir yerde toplanması lazım. FETÖ’nün kurumlarımızdan temizlenmesiyle güvenlik alanındaki başarılarımız arka arkaya gelmeye başlamıştır. Türkiye, MİT’in başarılı çalışmalarıyla, hiçbir ülkenin yardımına ihtiyaç duymadan dünyanın her yerinde hareket edebilme imkanına kavuştu.

“TEŞKİLAT SİBER ALANA EĞİLMELİ”

Her geçen gün artan tehditlerin büyüklüğü MİT’ten beklentimizi artırıyor. Önümüzdeki dönemde yurtdışında daha fazla örtülü faaliyet yürüten, teknik ve siber istihbaratta daha etkin istihbarat yapısı hedefliyoruz. Bu kabiliyete mecburuz. Yapacak çok işimiz var. Nitelikli insan gücü ve çalışma azmiyle teşkilatımızın kendisinden beklediğimiz katkıları vereceğine inanıyoruz.

Bugün olduğu gibi gelecekte de sınırlarımız içinden ve dışından ülkemize yönelik tehditlerin süreceği açıktır. Bizim de diğer alanlarla birlikte ve hatta öncelikli olarak istihbaratımızı bu gerçeğe uygun şekilde geliştirmemiz şarttır. İnternetin teröristlerce ve casuslarca etkin şekilde kullanıldığı bir dönemde, teşkilatın siber alana daha fazla eğilmesi kaçınılmazdır.

Editör: TE Bilisim