Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dıraç şehrinde meydana gelen depremde 16 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Savunma Bakanı Olta Xhaçka, sabaha karşı 03.55’te kaydedilen, merkez üssü Dıraç olan ana depremin ardından 5,5 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini bildirdi. Xhaçka, dün depremle ilgili biligi vererek 100’ün üstünde artçı sarsıntının gerçekleştiğini ve yenilerinin de olabileceğini ifade etti. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, başkent Tiran, Dıraç, Akçahisar (Kruja), Kurbin ve Lezha şehirlerinde 600’ün üzerinde vatandaşın yaralandığı bildirildi.

Arnavutluk Yer Bilimleri, Enerji, Su ve Çevre Enstitüsü (IGJEUM), merkez üssü ülkenin batısındaki Dıraç şehrine 15 kilometre uzaklıktaki ana depremin, 6,4 büyüklüğünde olduğunu kaydetmişti.

“UMUT EDİYORUM KIZIM HAYATTADIR”

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Dıraç depreminin sonuçlarının çok dramatik olduğunu ve sadece devlet olarak değil vatandaşların da olağanüstü organize olması gerektiğini belirterek, “Kurumlara çalışmaları için teşekkür ederken, tüm işletmelere ve vatandaşlara binlerce aileye bu dramatik anın üstesinden gelinmesine bir şekilde yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

KOSOVA’DAN 500 BİN EURO DESTEK

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, dün twitter üzerinden yaptığı açıklamada, komşu ülkelerin güçlü deprem şokun ardından Arnavutluk’un yardıma geldiklerini belirtti. Canlı olarak çıkarılan Haxhi Kabili, enkazın altında kalan kızı için “Aderina, kızım enkazın altında kaldı, umut ediyorum hayattadır” dilediğini söyledi.Sismolog RexhepKoci, depremin güçlüğü ile ilgili bilgi vererek,“6,4 büyüklüğündeki depremin 30 saniye sürdüğünü ve 1979’dan bu yana en güçlü olarak kabul ediliyor”değerlendirmesini yaptı. Arnavutluk’ta, depremin ardından, Kosova Bakanlar Kurulu acil koduyla toplandı. Toplantıda, Arnavutluk’a 500 bin euro destek sunulması kararı alındı. Depremde hayatını kaybenler için saygı duruşuyla başlayan bakanlar kurulu toplantısında, Başbakan Ramush Haradinaj, Kosova’da olası bir deprem için kurumların hazırlıklı olması çağrısı yaptı.

TÜRKİYE’DEN KARDEŞ ÜLKE ARNAVUTLUK’A DESTEK

Türk Kızılayı,2 TIR’a, bin kişiyi barındırabilecek 120 çadır, 2 bin 500 battaniye ve bin hijyen kolisi, 2 bin 500 kişilik acil gıda paketi ve 8 afet uzmanını ile yardımda bulunuyor. Deprem sonrası Türkiye, kurtarma ekiplerinin (AFAD) askeri helikopter ile Arnavutluk’a intikal ettiğini bildirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Arnavutluk yetkililerine “geçmiş olsun” mesajları iletti. Ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan da destek açıklaması yapıldı. Deprem sarsıntıları Balkan’ın diğer ülkelerinde de hissedildi.

Boşnaklar panik halinde

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’nden (EMSC) yapılan açıklamada, merkez üssü Nevesinje olan depremin, şehirden 77 kilometre uzaklıktaki başkent Saraybosna’da da hissedildiği belirtildi. Depremde can kaybı olmadığı kaydedildi. Arnavutluk’ta sabah saatlerinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Bosna Hersek’te yaşanan deprem halkta paniğe yol açtı.

Editör: TE Bilisim