İnfertilite nedir? Bebek isteği olan, herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan düzenli birlikteliklere rağmen 1 yılı geçmiş ve hala gebelik elde edilemeyen durumlarda, gebelik elde edilememesi durumuna infertilite denilebilir. İnfertilite erkek veya kadın veya hem erkek hem kadın kaynaklı olabilir. Her iki durumda da faydalı olabilir. İnfertilite ikiye ayrılabilir:

Bunlardan;

Primer infertilite : Daha önce hiçbir gebelik geçirmemiş olmaması durumudur. Sekonder infertilite : Daha önce bir kez ya da daha fazla gebelik oluşmuş ancak şu an gebelik elde edememesi durumudur.

İnfertiliteye çözüm bulabilmek için öncelikle infertilitenin altında yatan nedeni bulmak aslında en doğru yöntem olacaktır.

Tüp bebek tedavisi yapılırken seçilecek olan  iyi araştırmak gerekir. Hangi durumlar da bir tüp bebek uzmanına başvurmalıyım?

Kadınlarda adet düzensizliği,

Adet dönemlerinin aşırı sancılı ve stresli geçmesi Bilinen infertilite nedeni PCOS Kanser tedavisi görecek olmak Endometriozis Tekrarlayan düşükler Erkeklerde ise, sperm sayısının düşük olması Testis prostat veya cinsel sorunların olması Testislerde varikosel durumlarında bir tüp bebek uzmanına başvurmak da fayda olacaktır.

İnfertilitenin Nedenleri Nelerdir?

Yumurtlama sorunları nedenler arasında olabilir. PCOS gibi hormonal sorunlar olabilir. Aşırı egzersize bağlı, aşırı zayıflık durumlarında veya aşırı kiloya bağlı hormon bozuklukları.

Kısırlık tedavisi hakkında detaylı bilgi edinmek için:

Tümörler, polip, myom ve rahim şekil bozuklukları, tüplerde tıkanıklıklar, enfeksiyonlar, endometriozis, over ve tüplerde fonksiyonel bozukluklar, erken menopoz 40 yaş öncesinde overlerin işlevini kaybetmeye başlamasıyla adet düzensizliklerinin boy göstermesi immün sistem yetmezlikleri, bazı genetik rahatsızlıklar, kanser tedavisi görmüş olmak, sigara ve alkol, yapışıklıklar batın içerisindeki gibi pek çok neden infertilitenin arasında maddelerle sıralanıp tüp bebek tedavisi gerekliliği getirebilir. Erkeklerde ise sperm sayısının yetersiz olması, inmemiş testis sorunları, diabetler, testis ve cinsel organlardaki travmalar, sistik fibrozis, kimyasallar, sigara ve aşırı alkol, fazla sıcak ortamlar, ve yine kadınlarda da olduğu gibi kanser tedavileri de erkeklerde infertilitenin nedenleri arasında sayılabilir ve tüp bebek tedavisi gereklilikleri durumunda maddelenebilir.

Editör: TE Bilisim