Senenin kalbi ve On bir ayın Sultânı olarak nitelendirilen Mübârek Ramazan-ı Şerif ayının son günlerini dopdolu geçirmek için manevi bir coşku ve gayret içerisinde olan Müslümanlar, gün gün Ramazanda kılınacak namaz [gün gün detaylar için tıklayın], ve bu aya mahsus bir ibadet olan teravih namazının günlere göre faziletleri hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Müslümanlar, mağfiret günlerine veda ederken ‘Cehennemden âzâd günlerinde tevbe-i istiğfar ile günahlarının affını Allâhu Teâlâ’dan niyaz edip, manevi yüklerinden arınmış bir şekilde Bayram’a erişmeyi ve Ramazan Bayramı’nın manasını hakkıyla yaşayabilme ümidi içerisinde bu özel günleri ihya etmeye gayret ediyor. Ramazan gecelerinde teravih namazından ayrı olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilen ve büyük ecir ile müjdelenen ibadetleri de yapmak isteyenler, özellikle bu gece yani 11 Mayıs Pazartesi’yi 12 Mayıs Salı’ya bağlayan, Ramazan’ın 19. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? sorusunu araştırıyor. İşte Ramazan ayının 19. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti!… Konu hakkında merak edilen bilgilere haber detayından ulaşabilirsiniz.

NOT: Ramazan’ın 20 gecesi (12 Mayıs Salı’yı 13 Mayıs Çarşamba’ya bağlayan gece) kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? haberi okumak için tıklayınız!

Ramazan’ın 19. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? İşte Ramazan ayının 19. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti

Ramazan ayının 19. gecesi (11 Mayıs Pazartesi’yi 12 Mayıs Salı’ya bağlayan gece) kılınacak namaz; Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz buyurur ki; Bir kimse bu gecede her rekatında 1 Fâtiha-i Şerîfe, 7’şer kere de Zilzâl Sûresini okumak suretiyle 4 rekat namaz kılsa, o kişi kıyâmet korkularından emîn olur ve bütün günahlarından arınır. Bütün kötülükleri de iyiliğe tebdîl edilir (dönüştürülür).

Bu gece kılınacak 4 rekat namaz ne zaman ve nasıl kılınır?

Bu gece kılınacak 4 rekat namazın vakti, akşam namazından itibaren imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Ancak teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli ise aynen ikindi ve yatsı namazının sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 4 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilir.

Ramazan-ı Şerif’in her gecesinde özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat vardır. Ancak, terk edildiği zaman kişi mesul olmaz.

***

RAMAZAN’IN 19. GECESİ TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR? Ramazan-ı Şerif ayının 19. gecesinde teravih namazını kılmanın fazileti; Bu gecede teravih namazı kılan kimsenin, Allâhu Teâlâ dünya ve ahirette yardımcısı olur. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Kadir Gecesi ne zaman? (2020) Kadir Gecesi İmamı Şarani’ye (r.a.) göre nasıl bulunur ve alametleri neler?

Güncel

Habere Git

“وَاللّٰهُ اَعْلَمُ بِاَعْدَٓائِكُمْۜ وَكَفٰى بِاللّٰهِ وَلِيًّاۗ وَكَفٰى بِاللّٰهِ نَص۪يرًا” 

Allâhu Teâlâ Nisâ Sûresi 45. Âyet-i Kerîmesi’nde, ‘Vallâhu a’lemü bi-a’dâ’iküm, ve kefâ billâhi Veliyyen ve kefâ billâhi Nasîrâ’ / ‘Allah sizin düşmanlarınızı çok iyi bilir. Gerçek bir dost olarak Allah yeter. Ve yardımcı olarak da Allah yeter.’ buyurmaktadır.

Yardımcısı Allâhu Teâlâ olanın başka hiçbir yardımcıya ihtiyacı yoktur. Allâh’ın yüz çevirdiği kimselerin de başka hiçbir kurtarıcısı yoktur. Cenâb-ı Hakk râzı olduğu kulunun bütün işlerine kâfîdir. İman ve ibadette sebat gösterip tevekkül eden kimseler, ölüm, kabir, kıyamet, mahşer, mîzân, sırât ânında, hülâsa ebedî âlemde çâresiz ve kimsesiz kalmazlar.

***

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmak Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrimen mekruhtur.

Teravih namazı yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve Salevât-ı şerifeler okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Tesbih Namazı nasıl kılınır? Tesbih Namazı ne zaman kılınır, kaç rekat?

Güncel

Habere Git

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH NAMAZI KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

RAMAZAN-I ŞERİF’TE YAPILAN İBADETLERE VERİLECEK MÜKÂFÂT

Mübârek ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Vildan A. Sarısoy
[email protected]

Editör: TE Bilisim