Bosna Hersek 7 Ekim’de Devlet Başkanlığı Konseyi seçimine gidecek. Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç yapılacak seçimler sonrasında da güçlü Türkiye-Bosna Hersek ilişkileri için çalışmaya devam edeceklerini söyledi ve değerlendirmede bulundu. Seçimlerden çıkacak sonuç ne olursa olsun asıl hedefin ülkenin bütünlüğü ve ekonomik projelerle bu bütünlüğün pekiştirilme olması gerektiğinin altını çizen Koç, bunu Türkiye’nin de arzusu olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin, Bosna Hersek’teki Barış Uygulama Konseyi’nin (PIC) aktif bir üyesi olduğunu anımsatan Koç, bu konsey üzerinden Bosna Hersek’teki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve barışın korunmasına katkı sağladıklarını ifade etti.

EN GÜÇLÜ HÜKÜMETİN OLUŞMASINI İSTERİZ

Seçimlerden sonra ekonomik anlamda birtakım önemli projelerin yeniden gündeme gelmesinin ve yatırımların kaldığı yerden artarak sürmesinin iki ülke arasındaki ilişkiler bakımından önemli olduğunu vurgulayan Koç, “Seçimlerden önce olduğu gibi güçlü Türkiye-Bosna Hersek ilişkileri için çalışmaya devam edeceğiz. Ticaret ve yatırım rakamlarımızdaki yükseliş odaklı bu eğilimin seçimlerden sonra da devam edeceğini ve yeni bir siyasi iradenin, yenilenmiş bir güçlü iradeyle daha da artacağına katkı sağlayacağına inancımız tamdır.” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Koç, Bosna Hersek’in Dayton Barış Antlaşması ile kurulan düzenin getirdiği zorlukların üstesinden gelmeyi başardığına dikkati çekerek, “Projeler üretilebiliyor. Ekonomik anlamda yeni yatırımlar yapılabiliyor. Bosna Hersek birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyor, yaşamaya da devam edecek. Bizlere düşen görev, bu birlik ve beraberliğin seçimlerden de sonra ortaya çıkacak tabloda, destekle ve ekonomik projelerle pekişmesine katkıda bulunmak.” dedi.

SARAYBOSNA-BELGRAD PROJESİ DEVAM EDECEK

Türkiye’nin de desteklediği Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi gibi önemli girişimlerin seçimlerden sonraki dönemde de daha güçlü bir şekilde devam etmesi temennisinde bulunan Koç, şöyle devam etti: “Bosna Hersek’i, Sırbistan’ı bölgesel anlamda kapsayan, birleştiren ve ekonomik değeri olan bir proje. Dolayısıyla herkesin yararına olacak bu projenin seçimlerden sonra da bölgenin tamamının gelişimine katkı sağlayacak biçimde devam etmesini arzuluyoruz. Hem siyasi ve ekonomik anlamda, hem de kaynaştırıcı ve birleştirici olması bakımından bu projeyi önemsiyoruz.”

Türkiye ile Bosna Hersek arasında revize edilen Serbest Ticaret Anlaşması’na da değinen Haldun Koç, anlaşmanın son aşamada olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim