Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Mülakat

Arnavutluk Başbakanı Rama, “Mini Schengen’in kurulmasına karşı çıkan Kosova siyasi liderlerini eleştirerek, bu proje Amerika’nın onayını aldığı bir proje olduğunu ifade etti. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Bankası’ndan toplantıya katılacaklarını belirterek, “Çünkü bu herkesin desteklediği bir süreç. Ve Kosova savaşı kazanmasından sonra kaybeden olmak, tecrit edilmek olmasını seçmesi ve bunu da bizden de istemesini daha büyük bir hata yoktur.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Kosova polisine deprem sonrası katkılarından dolayı övgüde bulunan Rama, “Daha önce de söyledim, Fransa veya İtalya gibi bir polis yapmak istemiyorum ama Kosova yapmak istiyorum.” diye konuştu.

TÜM BALKANLAR’A FAYDA SAĞLIYORMUŞ

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev de, tüm Batı Balkanlara fayda sağladığını savunarak projeyi savundu. Balkanların işbirliği yapması için herhangi bir yolu sözde desteklediğini diyen Makedonya Başbakanı Zaev, Her zaman Avrupa’da birilerin toplanmasını ve sonradan oradan çıkan sonuçları onlara sunmasını beklememesi gerektiği aktardı.

Zoran Zaev, sadece ülkelerine değil, tüm Batı Balkanlar’a da fayda sağladıklarını gördüklerini iddia ederek şöyle devam etti: “Belki de müzakere ederken AB üye ülkeleriyle ilişkilerimizi geliştirebileceğimiz bir zaman olacak.”

Kosova’nın tek vizyonu AB

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi toplantılara katılmama gerekçesini şu üç maddeye dayamıştı: Birincisi, Kosova, bu yeni bölgesel girişimin Birinci Zirvesinde Sırbistan tarafından kasıtlı olarak göz ardı edildi. İkincisi, Kosova’nın tek vizyonu AB ve NATO üyeliği olmaya devam ediyor. Bu nedenle, hiçbir koşulda Avrupa-Atlantik perspektifimizi bölgesel bir girişimle değiştirmek istemiyoruz. Üçüncüsü, bu bölgesel girişim, Sırbistan ve Bosna-Hersek’in Kosova’nın bağımsızlığını tanımadığı sürece anlamsızdır.

Balkanlar’da sözde bölge genelinde insanların ve malların serbest dolaşımını öngören “Mini Schengen”i kurmaya çalışan Arnavutluk, Sırbistan ve Makedonya’nın liderlerini eleştiren Kosova Demokratik Birliği (LDK) Başkanı Isa Mustafa, “Mini Schengen projesi, Hırvatistan ve Slovenya olmadığı bir proje olduğu için yeni bir Yugoslavya’nın kurulmasına öncülük ediyor” dedi.

BU GİRİŞİMİ NİYE BAŞLATTIN, KOSOVA’YI DÜŞÜN!

Arnavutluk Bütünleşme İçin Sosyalist Hareket’in (LSI) Başkanı Monika Kryemadhi ise, Kosova ve diğer Batı Balkan ülkelerinin varlığı olmadan “Mini Schengen’in” çatışmaya yol açabileceği konusunda uyardı.

LSI başkanı, istikrar ve ekonomik büyüme getiren herhangi bir anlaşmayı desteklediğini ancak diğer yandan bu girişimde şeffaflığa ihtiyaın olduğunu kaydetti.

Kryemadhi, Rama’ya birkaç soru sorarak şu sözlere yer verdi:

“Bu anlaşma hakkında neler tartışıldı? Üzerinde anlaşılan işbirliğinin noktaları nelerdir? Neden Kosova, Karadağ ve Bosna bunun bir parçası olmayı reddetti? Arnavutluk neyi kazanır ve neyi kaybeder? Kosova’nın tanınması bu işbirliği ile güvence altına alınmış mı? Başbakanı, Kosova’yı düşünmeden bu girişimi başlatmaya ne zorladı?”

Editör: TE Bilisim