Orijinal adıyla “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation” Lazer, uyarılmış ve şiddeti artırılmış fotonların yayılma şeklini kontrol altına alan aynı faz, aynı yönlü ve eşit frekanslı ışık huzmesi yayan optik kaynaklardır. Lazer ışığı, aynı faz ve enerjide çok fazla fotonun bir araya gelerek oluşturduğu güçlendirilmiş ışıklardır.

Lazerin tarihi serüveni

1917 ylında Albert Einstein tarafından kuantum fizik teorisiyle öne sürdüğü uyarılmış ışıma yöntemi ile meşalesi yanan lazer, 1928’de Rudolph W.Landenburg tarafından kanıtlandı. 1940’da Valentin A. Fabrikantin sayı yoğunluğu tersiniminin olasılığını açıklaması, 1947’de Willis lomb ve Rutherford’un uyarılmış ışımayı göstermeleriyle gelişme gösterdi.1960’da Ali Javan, William Bennett ve Donald Herriot Helyum-Neon lazerini bulmaları serüveni farklı boyutlara taşıdı.

12 farklı çeşidi bulunuyor

Lazer ışığı, tek renk, tek dalga boyu, koherent yani düzenli, tek yönlü ve çok güçlü ince bir ışık olması özelliklerindendir. Yarı iletken lazerleri (Diyot lazer),  Katı-hal lazerleri (Yakut lazeri, Nd -yag lazer, Ti-safir lazeri, Sıvı lazerleri), Boya lazerleri , Gaz lazerleri, Atom lazerleri (Helyum-neon lazeri), Molekül lazerleri (Karbondioksit lazer), Nitrojen lazerleri (Kızıl altı lazer, excimer lazer), İyon lazerleri (argon iyon lazer, kripton lazer), Metal buharı lazerleri (bakır buharı lazeri, altın buharı lazeri), X ışını lazer, Serbest elektron lazer ve fiber lazer olarak çeşitlere ayrılıyor.

Sayısız alanda karşımıza çıkıyor

Lazer, üretim teknolojisi, bilişim teknolojileri, sağlık teknolojisi, savunma ve uzay teknolojisinde kullanılmaktadır. Üretim teknolojisi, en çok imalat sanayide kullanılan lazer mikro ve nano seviyesinde üretim için çok önemlidir. Akıllı üretim sistemleri, 3 boyutlu yazıcılar, takım tezgahları üretiminde sık sık kullanılmaktadır. Lazer iş parçasına temas etmez bu da  parçada bozulmaları önlemektedir. Bilişim teknolojisinde lazerle veri aktarım üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sağlık teknolojisinde kalp ve damar cerrahisinde, beyin cerrahisinde, böbrek taşı kurmada, deri hastalıkları, ortopedik sorunlar ve estetik ameliyatlarda çokça tercih edilmektedir. Savunma ve Uzay Teknolojisinde kullanımı oldukça fazlalaşmıştır. Son dönemde yumuşak ölüm olarak adlandırılan yüksek enerjili lazer silahını geliştiren nadide ülkelerden olmamız takdire şayandır. Askeri kontrol, ölçme, gözetleme, analiz alanlarında baş vurulan lazer güdümlü füzelerde yön tespit edici ve yön verici bir unsurdur. Uçak ve helikopterlerin mesafe ve yön kontrollerinde lazer kullanılmaktadır.

3 boyutlu fotoğrafla gerçeğe en yakın görüntü elde edilebilecek

Ayrıca lazer teknolojisi, özellikle yakın gelecekte daha çok geliştirilmiş olarak göreceğimiz hologram ile farklı bir boyuta taşınacağı ortadadır.  Fotoğraflar lazerde kullanılacak olan hologram teknolojisi ile 3 boyutlu olarak kaydedilip çok boyutlu ortama aktarılacak. Hologram ile fotoğraflar daha çok derinlikte aynı gerçek hayatta olduğu gibi görülmesi sağlanacak. Gelecekte hemen hemen her yerde görebileceğimiz hologram teknolojisi televizyonun yerini alacak, sanal gerçeklik uygulamalarının vazgeçilmezi olacak gibi görünüyor.

Dün, bugün ve yarının yüksek teknoloji ürünlerinin vazgeçilmezi olacak olan lazer teknolojisi, dünyada sürekli alanını genişleten ve hayatın her noktasına nüfus eden büyük bir teknolojik devrim olacak. Ülkemizin son dönemde yerli üretim temasıyla başladığı ve sürekli geliştirdiği teknolojisinin içerisinde lazer ve türevlerinin olması gelecek adına umut verici bir gelişme olarak kaydediliyor.

Sosyal Medya Uzmanı

Deniz Unay

Editör: TE Bilisim