Yapılışı oldukça basit ve hafif lezzetiyle Ramazan-ı Şerif’te iftar sofralarını süsleyen Güllaç tatlısı yapılışı ve püf noktaları araştırılıyor. Saray sofralarından günümüze lezzetinden ve cazibesinden ödün vermeyen Güllaç tatlısı, Osmanlı ve Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer almaktadır. Peki, lezzetini tutturmak ve hamur olmayan tam kıvamında bir güllaç yapmak için nelere dikkat edilmeli? Güllaç tatlısı nasıl yapılır? İşte ölçüsü tam tutan nefis Güllaç tarifi ve püf noktaları. Detaylar haberimizde.

Güllaç tatlısı nasıl yapılır? İşte ölçüsü tam tutan nefis Güllaç tarifi ve püf noktaları…

Güllaç, yapılışı son derece kolay ve hafif bir tatlıdır. Şeker ve yumuşaklık kıvamının tutturulmasında ise, hem kullanılan güllaç yapraklarının markası hem de şeker-süt oranı ile sıcaklık ayarı önemli rol oynamaktadır.

Eğer sütü yapraklara oranla az gelirse tatsız olacaktır. Sütün sıcaklığı fazla olursa güllacınız hamurumsu bir hale gelecektir. Gereğinden fazla soğuk olduğunda ise yapraklar yeterince yumuşamadığından kağıt parçası yiyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Şekerinin az veya fazla gelmesi de bilindiği üzere son derece etkilidir. Ama tüm bu püf noktalarda mükemmeli yakaladığınızda, hazırladğını zgüllaç tatlısının lezzetine doyum olmayacaktır.

Güllaç tatlısı tarifi için gerekli malzemeler (4 kişilik);

100 gram güllaç (küçük paket)

700 ml süt (Üç buçuk su bardağı)

7 yemek kaşığı şeker (çok aşırıya kaçmadan normal doldurun)

1 yemek kaşığı halis gül suyu (isteğe göre)

Üzeri için;

Dilediğiniz miktarda fındık-fıstık-veya ceviz (fındık tercih edilmesi tavsiye edilir)

Çilek, nar gibi dilediğiniz mevsim meyvesi çeşitleri

Güllaç tatlısı nasıl yapılır?

Sütü ocağa alıp şekeri de ilave ederek (yoğurt yapılacak ayarda: 38-40 derece.) ısıtalım. Şekeri eridikten sonra diğer yanda hazırladığımız güllaç yapraklarınız uygun bir tepsiye tek tek alalım. Her birinin aralarına şekerli sütten tamamen ıslatacak ve bir miktar ufak birikintiler oluşturacak şekilde güzelce yayalım. Yapraklarda kuru yer kalmamasına dikkat ederek sütü eşit paylaştırmaya çalışabiliriz.

Son güllacı da yerleştirdikten sonra kalan yaklaşık 100-150 gram sütümüzü üzerine ekleyelim. Üzerinde fazla süt birikintisi sizi endişelendirmesin, birkaç saatte güllaç sütü çekecektir.

Aralarda kesikler atarak sütün daha iyi yayılmasını sağlayabilirsiniz.

Biraz soğuduktan sonra üzerini streç film ile kapatıp buzdolabında birkaç saat dinlenmeye bırakalım.

Üzerinı fındık ve meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!..

Birbirinden lezzetli yemek ve tatlı tarifleri için Yemek Tarifleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim