Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ve orman sektörüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, ilk olarak Türk çiftçisinin kullanacağı elektrikli traktöre yönelik “Tahmin ediyorum 100 kadar traktörü hızlı bir şekilde banklardan çıkaracağız. 2021’e varmadan yapmış olacağız” dedi.

“TÜRK ÇİFTÇİSİ DÜNYADAN ÖNCE KULLANACAK”

Bekir Pakdemirli açıkladı: 886 milyon liralık destek ödemeleri bugün başlıyor

İktisat

Habere Git

Türkiye’nin her alanda iddialı bir ülke olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Elektrikli araçla ilgili birçok hareket var ama elektrikli traktörle ilgili dünyada ilk kıvılcımı biz yaktık. Bizim TAGEM enstitümüz bu konudaki testleri yaptı. Traktör dört dörtlük. Önemli olan bunu seri üretime geçirebilmek. Seri üretimle bir bankayla beraber prototip yapan firma ortak oldular.” dedi.

100 TRAKTÖR HIZLI BİR ŞEKİLDE ÇIKACAK 

Pakdemirli “Tahmin ediyorum 100 kadar traktörü hızlı bir şekilde banklardan çıkaracağız. İnanılmaz bir talep var. Tüm Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyadan böyle bir talep var. Çiftçiye sorsak en büyük gider kalemi yakıt diyecek yüzde 90 oranında yakıtı azaltan endüstriyel bir makine yaptık. İnşallah seri üretimle beraber çiftçimizle buluşacak. Türk çiftçisi dünyadan önce bunları kullanma ayrıcalığına sahip olacak. 2021’e varmadan yapmış olacağız biz TİGEM olarak 10 tane sipariş verdik. Test yapmış olacağız bu süreçte” ifadelerini kullandı.

VİRÜS SERUMU HAYVANLARDA DENENİYOR

Aşı ve Anti- serum çalışmalarındaki son gelişmeleri paylaşan Pakdemirli, “Virüs işi aslında bizim işimiz hayvanlarla uğraştığımız için. Veteriner hekimler virüse çok daha yatkın. Türkiye’de 3 tane izolasyon yapıldı. Virüsü belli bir yerin içine koymak. Etrafa yayılmayacak şekilde bunu izole etmek. Sonra bunu etkili hale getirmek ve bunu hayvan denemelerinde kullanmak. Türkiye’de 120 yıllık bir tecrübe var. Sağlık Bakanlığının, TÜBİTAK’ın içinde olduğu çalışma var. Virüslerin hepsini veteriner hekimlerimiz izole etti. Türkiye her konuda olduğu gibi aşı konusunda da iddialı. Ben 3-4 ay içerisinde bir netice alınacağını umuyorum. Hanımı da ben özellikle ’devletin kurumları çalışıyor. Sen de git dedim. Hekimlerinde çalışması lazım. Sen de git gelişmelerden benim bilgim olsun. Bir insanımız daha az vefat etsin’ dedim. Hem atlara hem tavşanlara uygulamaya başladık” dedi.

Bekir Pakdemirli: Üreticilere 780 milyon lira hasar tazminatı ödenecek

İktisat

Habere Git

“BURADA ÖNEMLİ OLAN TÜKETİCİNİN PSİKOLOJİSİNİ YÖNETMEK”

Türkiye’de pandemi sürecinde gıdaya erişimde sorun yaşanmamış olmasının alınan tedbirlere bağlı olduğunu ifade eden Pakdemirli, “Bu iş pandemiye dönmeden önce önlem aldık. Yaklaşık pandemiden bir ay kadar önce çalışmalara başladık. Perakende sektörü, perakende zinciri bunların hepsini topladık. ’Bir salgın olabilir, hazırlık yapmamız lazım. Yurt dışındaki olayların bir benzerinin ülkemizde yaşanma ihtimali var. Stokları artıracaksınız, üretimi artırın, talep artışı olacak’ dedik. Marketlerimiz Ramazan için hazırlıklarını yapmaya başlamıştı. Burada önemli olan tüketicinin psikolojisini biraz yönetmekti. Bakıldı her gün markete gidildiğinde ürünler bulunuyor Biz de sadece makarnada birkaç gün eksiklik yaşandı. Kolonya ve hijyen ürününde birkaç eksiklik yaşandı. Bir çok anlamda bizden iyi dediğimiz ülkelerde bu problem yaşandı ama biz bu konuya hazırlıklıyız demiştik. Avrupa’da rafların boşaldığını rafların yerinin dolmadığını gördük” diye konuştu.

DİJİTAL TARIM PAZARI’NIN ORTAYA ÇIKARACAĞI VERİMLİLİK HERKESİN FAYDASINA OLACAK”

Geçtiğimiz günlerde hayata geçen Dijital Tarım Pazarı’nın detaylarına ilişkin konuşan Pakdemirli, projenin özellikle sözleşmeli tarım noktasında önemli artılar sunacağını belirterek, “DİTAP sözleşmeli üretim alıcı ve satıcının ekim ve dikim zamanından önce konuşup ben bu ürünü ürettiğinde şu kadar fiyata bu ürünü alırım, bu ürünle ilgili gübre, mazot desteği veririm dediğini bir model. Tarım finansmanı sağlanan bir model. Bizim ülkemizde tarımla ilgili büyük başarımız var. Başarının en büyük pay çiftçi üreticiye ait. Gıda sanayinde ilk 10’a giremiyoruz. Gıda sanayinde ilk 20’de bile değiliz. Yurt dışındaki firmalara bir yatırım yap dediğimiz zaman sizde sözleşmeli üretim yok deniliyordu. Bununla ilgili bir yasa tasarısını meclise getirdik. Bunu beklerken DİTAP’ı hayata geçirdik. Dijital Tarım Sistemi hiçbir şeyi ortadan kaldıracak bir sistem değil, halcileri, komisyoncuları. Dijital Tarım Pazarı’nın ortaya çıkaracağı verimlilik herkesin faydasına olacak. Türkiye’deki bitkisel üretimin, hayvansal üretimin yüzde 5 ile 10’unun orada olmasını sağlamak. Bunu sağladığımız oranda enflasyon ile kaygılarımız da bitecek. Tarım Orman Bakanlığının işi bilinenin aksine tarlada başlayıp tarlada bitiyor. Üretmediğimiz bir alanı yönetmeye çalışıyoruz. Hem üreticiye hem tüketiciye hem planmamıza faydası olacak bir sistem. Herkesi koruyan bir sistem” dedi.

Hazineye ait atıl tarım arazileri çiftçilerin kullanımına açılıyor

İktisat

Habere Git

“YÜZDE 5 İSRAFIN ÖNÜNE GEÇSEK 25 MİLYAR LİRA EKONOMİYE KATKI SAĞLANIR”

Dünyada ciddi bir israf olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, ”Gıdayı korumanın çok önemli olduğunu anladık diye düşünüyorum. Bununla ilgili güzel bir takvimimiz var. Toplumda herkesin birbirini teşvik edeceği şekilde zaman zaman yarışmaların olacağı, ciddi bir takvimle bu senenin kalanını doldurarak gıdada israfın önüne geçmeyi planlıyoruz. Yüzde 2 israfın önüne geçsek 10 milyar, yüzde 5 geçsek 25 milyar lira Türkiye ekonomisine katkı sunmuş oluruz bununla isteseniz, köprüler, otoyollar, havalimanları, barajlar yaparsınız. Kampanyamız çok yeni, özellikle sosyal medya üzerinden güzel çağrılarımız olacak. Ev dışı sektörde de birtakım önerilerimiz çağrılarımız olacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim