İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesiyle ilgili 25 Aralık 2019 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, projeye sert eleştiriler getirmiş ve projenin derhal iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.

15 GÜN ÖNCE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEMİŞTİ

Söz konusu toplantıda hiçbir bilimsel dayanağı olmamasına rağmen Kanal İstanbul’un olası bir İstanbul depremini tetikleyeceğini öne süren İmamağlu, projenin 1., 2., ve 3. derece deprem bölgelerinde kaldığını, 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu fay hattı, 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattının geçtiğini belirtmişti. İmamoğlu; bilim insanlarının, projenin yeryüzü ve yeraltı gerilme dengelerini bozacağını, yeni depremleri davet edeceğini, depremlerin şiddetini artıracağını söylediğini iddia etmişti.

“KESİNLİKLE TETİKLER” DEDİ AMA…

İmaoğlu, dün akşam Habertürk televizyonunda katıldığı “Türkiye’nin Nabzı” programında da Kanal İstanbul Projesi ile ilgili iddialarını bir kez daha sıraladı. Gazeteci İsmail Saymaz’ın “Kanal İstanbul İstanbul depermini tetikler mi” sorusuna “Kesinlikle tetikler” yanıtını veren İBB Başkanı İmamoğlu, bilim insanlarının da bu yönde görüş bildirdiğini söyledi.

ŞENGÖR YALANLAYINCA BOZULDU

Ancak İmamoğlu’nun Kanal İstanbul’un depremi tetikleyeceği iddiası bizzat bir bilim insanı tarafından yalanlandı. Programa telefonla bağlanan jeoloji uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör, projenin depremi tetikleyeceği iddiasının gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Kendisinin de bu yönde bir açıklamasının bulunmadığını dile getiren Şengör, “Kanal, depremi tetikler lafı yanlıştır. Deprem meprem tetiklemez, kanal. Bunun hesabını yapmak da kolay. Kanal, büyük deprem yapar falan deniyor… Hayır yapmaz kardeşim. Sadece ve sadece jeolog olarak konuşuyorum” ifadelerini kullandı.

Şengör, Kanal İstanbul tartışmalarında taraf olmadığını da belirtirken İBB’nin projeyle ilgili toplantısına gelen daveti ise katılımcıların alan dışından olması nedeniyle kabul etmediğini ifade etti.

ÖFKELENDİ VE İNKÂR ETTİ

Celal Şengör’un bu açıklamaları üzerine oldukça gerildiği gözlenen Ekrem İmamoğlu, Şengör’ün yayından ayrılması sonrası bu kez Kanal İstanbul’un depremi tetikleyeceği yönündeki açıklamasını inkar etti.

“BEN, HERHANGİ BİR KONUK DEĞİLİM!”

Şengör’ün telefonla bağlanmasının yanlış olduğunu belirterek program modaratörü Didem Arslan’a da sitem eden İmamoğlu “Celal Şengör’e ben telefonda yanıt vermem, doğru değil. Ben herhangi bir konuk değil, 16 milyonluk İstanbul’un belediye başkanıyım. Celal Bey buraya gelseydi, yüz yüze olsa, yanıt verirdim. Söyledikleri yüzde 30 anlaşıldı yüzde 70 anlaşılmadı. Ben depremi tetikler demedim, açıklamamam toplantı tutanakları burada var” ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMADA DA İDDİASINI DAYATMIŞTI…

İmamoğlu, programda inkar ettiği Kanal İstanbul’un depremi tetikleyeceği iddiasını sadece sözde bırakmamış kamu alanlarına da taşımıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen mekânların yanı sıra tüm toplu taşıma araçlarındaki bilgi ekranlarına “Kanal İstanbul demek, deprem riskini tetiklemek demek” sloganlarının yazılı olduğu spotlar yansıtılmaya başlanmıştı. Kamuya ait alanlardaki bu dayatma toplumun büyük kesinin tepkisini çekmişti.

Editör: TE Bilisim