Sinüzitin doğal tedavi yöntemleri, medikal tıp yöntemlerine destek olarak evde uygulayabileceğiniz ve büyük oranda sonuç alacağınız yöntemlerdir. Sinüzit tedavisi ile geniz akıntısı ve baş ağrısı gibi hayat kalitenizde düşüşe sebebiyet veren problemler azaltılabilmektedir. Evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri arasında sık tercih edilen ve sonuç alınan tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Papatya buğusu Soğan buğusu Burun banyosu Sıcak havlu uygulaması

Sinüzit Nedir?

Sinüzit, burnun etrafında yerleşik olan sinüsleri döşeyen mukozanın iltihaplanması olarak açıklanabilmektedir. Sinüzit problemine neden olan birçok etken bulunmaktadır. Ancak en sık karşılaşılan sebepler şu şekilde sıralanabilmektedir:

Alerjik problemler Geniz eti

Burun eğriliği Kistik fibrozis Kuvvetli sümkürme Yabancı cisim Diş enfeksiyonları Polipler

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit belirtileri arasında en yaygın görülen belirtiler burun akıntısı ve yüzde dolgunluk hissidir. Genel olarak ise sinüzit belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Özellikle geceleri ortaya çıkan inatçı öksürük Koyu kıvamlı burun akıntısı Göz çevresinde basınç Nefesin kötü kokması Koku alma bozukluğu Mide bulantısı Hafif ateş yükselmesi Burun tıkanıklığı Horlama Geniz akıntısı Uzun süren baş ağrıları

Sinüzit belirtileri ortaya çıktıktan sonra yapılması gereken tanı ve sinüzit tedavisi için uzman bir doktora başvuru yapmaktır. Bunun yanında doğal tedavi yöntemleri kullanılarak da belirtiler hafifletilebilmektedir.

Papatya ile Sinüzit Tedavisi

Papatya tedavisi, sinüzit tedavisi kapsamında en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisidir. Papatya antienflamatuar ve antimikrobiyal bir bitkidir. Bu sayede geniz tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi sinüzit belirtilerinin azaltılması noktasında oldukça etkilidir. Papatya bitkisini sinüzit tedavisi yönteminde kullanmak istiyorsanız, tercih edebileceğiniz iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir:

Papatya çayı : 1 tatlı kaşığı kuru papatyayı 1 su bardağı su ile demlemeniz gerekmektedir. Günde 2 fincana kadar tüketmeniz mümkündür.

Papatya Buğusu : 1 litre kaynamış suyun içerisine 1 avuç kuru papatya eklemeniz gerekmektedir. 5 dakika demledikten sonra başınızı bir havlu yardımıyla kapatarak tencereye eğilmeli ve 5 – 6 dakika kadar buharı koklamanız gerekmektedir.

Burun Banyosu ile Sinüzit Tedavisi

Burun banyosu tedavisi, sinüzit tedavisinde uzmanlar tarafından en sık önerilen yöntemlerden birisidir. Bu yöntem de sinüslerin açılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle sinüzit nedeniyle uyku problemi çekenler için ideal bir seçenektir.

Bu yöntemde yalnızca tuzlu su gerekmektedir. Tuzlu suyu günde 3 – 4 kez burnunuza çekerek burnunuzu boşaltabilirsiniz. Tuzlu suyu kendiniz su ve tuzu karıştırarak yapabileceğiniz gibi okyanus suyu satın almayı da tercih edebilirsiniz.

Soğan ile Sinüzit Tedavisi

Soğan buğusu tedavisi,  soğanın antibiyotik ve anti bakteriyel yapısı sayesinde sinüslerin açılmasına yardımcı olmakta ve sinüzit belirtilerini azaltmaktadır. Bu yöntemi kullanmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

1 litre suyu kaynatarak içerisine 1 adet soğanı doğramanız gerekmektedir. Ardından 1 -2 dakika daha kaynatmalısınız. Tencereye eğilerek başınıza bir havlu örtmeli ve buharı solumalısınız. 5 -6 dakika kadar bu işlemi gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır.

Sıcak Havlu ile Sinüzit Tedavisi

Sıcak havlu tedavisi, en bilinen evde sinüzit tedavi yöntemlerinden birisidir. Bu yöntem kullanılarak sinüslerin ısınması ve bu sayede açılması sağlanmaktadır. Bu sayede sinüzitin neden olduğu problemler azaltılmaktadır. Sıcak havlu ile sinüzit tedavisi için tek yapmanız gereken sıcak suda ısıttığınız bir havluyu 5 dakika kadar yüzünüzde bekletmektir.

Editör: TE Bilisim