Karpuzun yararları ve iyi geldiği haller çok çeşitli olup bu sebeple karpuz, sağlıklı ve dengeli beslenme açısından tercih edilen ve tüketilmesi önerilen bir meyvedir. Yaz meyvelerinden biri olan karpuz, genellikle sıcak ve ılıman iklimlerde yetişmektedir. İnsan vücudunun ihtiyacı olan vitaminler, besin yoluyla alınması gerekmekte olduğu için vitamin yönünden zengin olan meyvelerin düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Vitamin açısından zengin meyvelerden biri olan karpuzun, insan vücudunun ihtiyacı olan vitaminin karşılanmasının yanı sıra diğer meyvelerden farklı olarak kendine has birçok faydası bulunmaktadır.

Karpuzun İçeriği Nedir?

Karpuzun içinde barındırdığı birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bünyesinde çok fazla su barındıran karpuz, bu yönüyle birçok meyveden ayrılmaktadır. Yaz meyvesi olan karpuzun tüketimi, bünyesinde barındırdığı birçok vitamin ve mineralin alınmasının yanı sıra vücudun su ihtiyacının da giderilmesi sebebiyle oldukça önemlidir. Karpuzun içeriği ve besin değeri şöyledir:

Fazlaca su barındırdığı için barındırdığı enerji miktarı düşüktür. Kalorisi azdır. Az miktarda da olsa karbonhidrat, protein ve yağ bulunur. Yüksek oranda C vitamini ve A vitamini barındırır. B1, B5 ve B6 vitaminleri bulunur. Magnezyum ve potasyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Vücut için önemli aminoasitleri barındırır. Çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan likopen barındırır.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun yararları oldukça fazla olup insan vücudu için gerekli olan vitamin ve mineraller açısından zengindir. Dengeli beslenme ve düzenli tüketimi halinde birçok hastalığı önleyici ve hastalıkların etkilerini azaltıcı özelliği bulunmaktadır. Karpuzun faydaları şöyledir:

Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Çok güçlü bir antioksidan olan likopen barındırması sebebiyle stres azaltıcı ve hücreleri kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kalp ve damar sağlığınını desteklemektedir. İçerisinde bulunan likopen sayesinde atardamar esnekliğini sağlar. Bu sebeple, damar sertleşmesi ve damar tıkanıklığı rahatsızlıklarını önlemektedir. Sportif faaliyetler açısından oldukça önemli bir besindir. Barındırdığı yüksek lif sebebiyle şişkinlik önleyici ve bağırsak hareketlerini düzenleyici özellikleri bulunmaktadır. Yine yüksek oranda su içerdiği için herhangi bir şişkinlik ve rahatsızlık vermeksizin su ihtiyacı karşılamaktadır. Cilt sağlığını desteklemektedir. Fazlaca su barındırıyor olması seebiyle cildin su ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir ve cildin nem dengesini sağlamaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan vitamin ve mineraller de cildi güzelleştirmektedir. Yetersiz su tüketimi, çoğunluğu sudan oluşan insan vücudu için olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukların giderilmesi için önemli bir besin olan karpuzun tüketilmesi, vücudun su ihtiyacını karşılamaktadır.

Karpuzu Kimler Tüketmelidir?

Karpuz tüketmesi gereken kişiler, günlük su ihtiyacını karşılayamayan ya da kalp, damar rahatsızlıkları bulunan kişilerdir. Elbette ki herkes tarafından düzenli olarak tüketilmesi gereken karpuz, özellikle günlük su ihtiyacını tüketemeyen kişiler tarafından ek besin olarak tüketilmelidir. Bu sayede su olarak tüketilemeyen fakat vücudun ihtiyacı olan su, karpuz tğketimi sayesinde karşılanmış olacaktır. Ayrıca kalp damar rahatsızlıklarına sahip ya da genetik olarak bu rahatsızlıklara yatkın kişilerce tedaviye yardımcı ya da tedbir olarak tüketilmelidir. Tüm bunlarla birlikte içeriğindeki yüksek şeker sebebiyle diyabet hastaları tarafından fazlaca tüketilmesi sakıncalı görülmektedir. Yüksek şeker barındıran tüm meyvelerde olduğu gibi karpuzun da diyabet hastalarınca az miktarda tüketmesi gerekmektedir.

Karpuzun Önerilen Tüketim Şekilleri Nelerdir?

Karpuzun tavsiye edilen tüketim şekilleri, besin değeri yüksek olan karpuzun dengeli beslenme şeklinde başkaca besinlerle desteklenmesi ve var olan besin değerlerini yitirmemesi açısında tavsiye edilen tüketim şekilleridir. Karpuzun besin değeri oldukça yüksektir ancak vücudun ihtiyacı olan su, vitamin ve minerallerin tamamen karşılanmasına yeterli olmamaktadır. Ayrıca karpuzun besin değerini yitirmemesi açısından doğru kombinasyonlarla tüketilmesi önerilmektedir. Karpuzun tüketimi süt, yoğurt ya da peynir ile önerilmektedir. Karpuz bu kombinasyonlarla tüketildiğinde hem besin değeri daha da artmakta hem de özellikle diyabet hastaları için oluşabilecek olumsuz durumları engellemektedir.

İlginizi Çekebilir:

Karnabahar: Faydaları | Tüketimi | Zayıflatır mı | Gebelikte Karnabahar

Karabaş Otu: Faydaları | Kullanımı | Neye İyi Gelir | Nedir

Hünnap Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Hibiskus Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Greyfurt Faydaları Nelerdir? Neye iyi gelir? Greyfurt Besin Değeri

Fındığın faydaları hakkında bilinmesi gerekenler | Fındık neye iyi gelir?

Brokolinin sağlığa faydaları nelerdir? Brokoli neye iyi gelir?

Biberiyenin sağlığa faydaları nelerdir? Biberiye neye iyi gelir?

Balık yağının sağlığa faydaları nelerdir? Balık yağı neye iyi gelir?

Argan yağının sağlığa faydaları nelerdir? Argan yağı neye iyi gelir?

Andız pekmezinin faydaları ve şaşırtıcı gücü! Andız pekmezi neye iyi gelir?

Editör: TE Bilisim