İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları’nın yeni sezonu 2 Ekim günü başlayacak. Yeni sezonda Şehir Tiyatroları’nın sahneleyeceği oyunlarla ilgili bilgi vermek amacıyla Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, yeni sezonla ilgili bilgi vererek, ‘Yaşanan süreç yüzünden yeni sezon repertuarı çok hızlı planlandı, ancak zaman içerisinde eklemeler olacak’ dedi.

GEÇMİŞİMİZİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Önceki sezon şehir tiyatrolarında sahnelenen Necip Fazıl’ın “Reis Bey”, İskender Pala’nın “Aşk Bir Zamanlar Gazale” ve Mustafa Kutlu’nun “Mavi Kuş” gibi eserlerinin neden repertuardan kaldırıldığı hakkındaki sorulara Muratlı, İBB’nin aldığı karar doğrultusunda “israfı” önlemek amacıyla bu üç oyunun repertuardan kaldırıldığını söyledi. Muratlı’nın ardından Süha Uygur, Reis Bey oyununda yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle oyunun sahnelenmediği açıklamasını yaptı. Göreve geldiğinden beri israf eden İmamoğlu’nu aklamaya çalışan Muratlı, “Bundan sonra kurulan yeni düzen ile birlikte kendi oyunlarımızı oynayacağız ve kendi oyuncularımızla çalışacağız” sözleriyle geçmişimizi silmeye çalışacaklarının mesajını verdi.

SÖZDE ÖZGÜRLÜKTEN YANALAR

Üstad Necip Fazıl, İskender Pala ve Mustafa Kutlu’nun eserlerine sansür koyan İBB Şehir Tiyatroları, 2019-2020 sezonunda Türk halkına hakaretleriyle hafızlara kazınan Aziz Nesin’in yazdığı “Biraz Gelir Misin?”, Necatî Cumalı’nın yazdığı “Mine”, Kerim Korcan’ın “Tatar Ramazan” eserinden Hüseyin Köroğlu’nun uyarladığı oyunların yanı sıra Jose Sanchis Sinistera’nın yazdığı “Ay, Carmela!”, Friedrich Dürrenmatt’in yazdığı “Bir Ziyaret” ile Sebastien Thiery’nin yazdığı “Ramses II” gibi yabancı oyunlar da yeni sezon oyunları arasında yer alıyor. 31 Mart Seçimleri kampanya döneminde ve 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Seçimleri’nin propaganda döneminde, “Kimsenin yaşayışına karışılmayacak, hayatına dokunulmayacak” diye meydanlarda slogan atan CHP’liler, seçimi kazandıktan sonra bütün sözlerini unuttu. CHP’nin aldığı bütün belediyelerde, personel kıyımı yapılırken; kimlik siyasetinin boyutları 10 binleri buldu. CHP’nin yönettiği belediye iştiraklerinde de ‘tecrübeli yöneticiler’ yerinden edilirken, yerlerine ise kendi dünya görüşlerine yakın isimleri atanarak kadrolaşıldı.

İDEOLOJİ KAVGASI YAYILIYOR

Acımasızca bir kimlik siyaseti ile CHP, hükmettiği her yere saldırırken; bu defa boyut atladı. Şehir Tiyatroları’na el atan CHP’nin kadroları, Necip Fazıl Kısakürek, İskender Pala ve Mustafa Kutlu gibi “sağ kesim” yazarların oyunlarını ‘repertuar dışı’ bırakarak, yerlerine Aziz Nesin ve Necati Cumalı’nın eserlerini aldı. Muhafazakâr kesime hayat hakkı vermeyen CHP, din ile kavgasını ‘din ile barışık olanlardan’ çıkarırken; Çankaya Fen İşleri Müdürlüğü Asfalt Şubesi’nin duvarını ise Yaşar Kemal ve Gabriel Garcia Marquez’in resmiyle çevreledi.

Editör: TE Bilisim