İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelge ile 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı konusunda istisnalar ve muaf olanlar vatandaşların kriterlerini belirledi. Koronavirüsü tedbirleri kapsamında 3 Nisan 2020 itibariyle 1 Ocak 2000’den sonra doğanların sokağa çıkmaları yasaklanırken bu kapsama dahil olup çalışanların durumunun ne olacağı merak konusu olmuştu. Ayrıca birçok kişi 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı kaç gün sürecek gibi konular sıkça araştırılmaya başlandı. Peki son gelişmeler doğrultusunda 20 yaş altı yasak ne zaman bitiyor? 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı kaç gün sürecek? 20 yaş altı çalışanlar işe gidebilir mi? İşte söz konusu yasak ve genelge hakkında merak edilen detaylar!

20 yaş altı yasak ne zaman bitiyor? 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı kaç gün sürecek?

Erdoğan açıklamasında yasak süresine ilişkin, ‘İlk etapta 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı 15 gün sürecek.’ sözleriyle ifadelerini kullanmıştı.

3 Nisan gece yarısı itibariyle uygulanmaya başlanan yeni düzenlemede 1 Ocak 2000’den sonra doğanlara da tıpkı 65 yaş üstü gibi sokağa çıkma yasağı getirilirken 18-20 yaş arası çalışanların durumu merak konusu olmuştu. İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen Genelge ile konu hakkındaki tereddütler giderildi.

20 yaş altı çalışanlar işe gidebilir mi?

Tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin tesis edilmesi amacıyla 18 ile 20 yaş arasındakiler için hangi durumlarda istisna getirileceği, genelgede şu şekilde yer aldı:

‘Buna göre, doğum tarihi 1 Ocak 2000 ile 1 Ocak 2002 tarihleri arasında (18 ile 20 yaş aralığında) olmakla beraber, kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya işçi statüsünde görevli olanlar, özel sektörde düzenli bir işe sahip olan ve sosyal güvenlik kayıt belgesi ile bu durumu belgeleyenler, tarımsal üretimin sürekliliği açısından önemli bir fonksiyona sahip olan ve iller arasındaki planlama, seyahat ve konaklama koşulları 3 Nisan 2020 tarih ve 6202 sayılı genelgemiz ile düzenlenen mevsimlik tarım işçileri, 3 Nisan 2020 tarih ve 6235 sayılı sayılı Bakanlık genelgesi ile getirilen sokağa çıkış yasağından muaf tutulacak.

Bu istisnalar, 1 Ocak 2002’den sonra doğanlara (18 yaşından küçüklere) uygulanmayacak. Sokağa çıkış yasağından muaf tutulanlar istisna kapsamında olduklarını kanıtlayacak belgeleri yanlarında bulundurmak ve denetimler sırasında bu belgeleri ibraz etmek zorunda olacak’

Editör: TE Bilisim