Papatya çayı sağlığa fayda sağlayan popüler bir içecektir.

Papatya, papatyagiller familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria, Bellis, Leucanthemum ve Tripleurospermum gibi çiçeklerin benzeri türü bir bitkidir. Çeşitli doğal tedavi konularında yüzyıllardır kullanılan ve tüketilen bitkidir.

Papatya çayı ise papatya çiçeğinin kurutularak sıcak suyla karıştırılmasından elde edilir. Papatya çayı uyku ve sindrime yardımcı olurken, saçların canlı ve ipeksi olma konusunda da faydalıdır.

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayının Faydaları

Papatya çayının yararları sağlık açısından oldukça önemlidir. Doğal yolla pek çok sıkıntısını çözmek isteyenler için papatya çayının faydaları ile ilgili bazı bilgiler aşağıda verilmiştir:

Uyku bozukluklarının giderilmesini ve daha iyi bir uyku çekilmesini sağlar. Antioksidan apigenin içeriği sayesinde bazı kanser türlerinin oluşumunu engeller. Mide ve bağırsak kramplarının tedavisinde kullanılır. İltihap oluşumlarını azaltır. Kan şekeri seviyesinin düşmesini sağladığı için şeker hastalarının tedavisinde önemlidir. Egzama gibi cilt tahrişleri ve cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yara izlerinin iyileşmesini hızlandırır. Sıcak ve yatıştırıcı etkisi melatonin seviyesi artırır. Bu da stres ve kaygıyı giderir. Aynı zamanda migren ve baş ağrılarında rahatlama sağlar. Kemik yoğunluğunun artmasını sağlar ve osteoporozunu engeller. Anti alerjik özelliği sayesinde vücuttaki alerjik tepkimeleri yatıştırır. Saçta kepeklenmeyi giderir, saç tellerini güçlendirir, kafa dersi tahrişini azaltır. Bunlar sayesinde canlı ve ipeksi saçlar elde edilir. Diş çürümeleri, diş eti rahatsızlıkları, ağız enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

Papatya Çayı Neye İyi Gelir?

Papatya Çayı Ne İşe Yarar?

Papatya çayının iyi geldiği durumlar şöyle sıralanabilir:

Adet ağrılarını ve kramplarını hafifleterek kişiyi rahatlatır. Uykuya dalmakta zorluk çekiliyorsa uykuyu tetikler. Kemik erimesini yavaşlatır. Kanser riskini ortadan kaldırır. Kan şekeri seviyesini düşürmekle birlikte diyabeti önlemede de etkilidir. Egzama, cilt kırışıklıkları gibi cilt sorunlarına iyi gelir. Stresli durumlarda kaygıyı azaltır. Diş etlerini korur. Saçların güçlenmesini sağlar.

Papatya Çayının Nasıra Faydası

Nasır ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilecek cevapların arasında papatya çayı yer almaktadır. Papatya çayı veya kuru papatya kullanarak hazırlayacağınız papatya kürüyle nasırlarınızdan kurtulabilir, nasır ağrısını sonlandırabilirsiniz.

Zira papatya antioksidan içerdiği için zararlı dokuların tedavisinde kullanılabilir, nasırların iyileşmesini sağlayabilir. Bu kürü hazırlamak için ihtiyacınız olan yalnızca 1 litre su ve kurutulmuş papatya. Kurutulmuş papatya yerine papatya çayı da kullanılabilmektedir.

Kuru papatyaları 1 litre suyun içine dökerek kürünüzü hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ardından bu karışımı bekletin. Papatyaların açıldığını gördüğünüzde karışımınızın hazır olduğunu anlayacaksınız.

Nasırlı olan bölgeniz elleriniz ya da ayaklarınızsa nasırlı olan bölgenizi hazırladığınız bu papatya karışımında yarım saat kadar bekletin. Bu işleme her gün devam ederseniz nasırlarınızdaki iyileşme gözle görülür bir biçimde olacaktır.

Papatya Çayının Yan Etkileri Var Mıdır?

Papatya çayının olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bunlar aşağıda açıklanmıştır:

Papatya ailesinden olan bazı bitkilere alerjisi olan kişilerde alerjik tepkimelere neden olabilir. Göze temas edildiğinde tahrişe ve dahası konjonktiviteye neden olabilir. Hamile kadınlarda aşırı tüketim düşüklere neden olabilir. Bu nedenle dikkat edilmelidir. Kimi durumlarda kusma ve mide bulantısına yol açabilir.

Papatya çayının kişide oluşturabileceği bazı yan etkiler olabilir. Bunların tam olarak bilinmesi için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Papatya çayının faydaları ile birlikte bu yan etkiler hakkında da bilgi sahibi olmak önemlidir.

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?

Papatya Çayı Mide Ağrısına İyi Gelir

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? sorusu için etrafınızdan papatya çayı tavsiyesi alabilirsiniz. Evet papatya çayı mide ağrısı için de işe yarar. Mide ağrılarınızın dindirilmesi için doğal bitki çayları da tüketebilirsiniz. Neredeyse bütün bitki çayları midenin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Fakat mide ağrılarınız dinmesi ve midenizin daha sağlıklı çalışması için özellikle papatya çayı ve ada çayı etkili olmaktadır.

Astım Hastalarına Papatya Çayı Önerisi

Astımın Doğal Tedavisi ve Evde Tedavi Yöntemleri arasında papatya çayı da yer almaktadır. Doktorunuza yapacağınız başvuru ile birlikte papatya çayı tavsiyesini de mutlaka danışmalısınız. Astıma İyi Gelen İçecekler arasında papatya çayı ile birlikte Isırgan otu, Ada çayı ve Ihlamur da yer alır.

Fissürün Doğal Tedavisi

Fissürün doğal tedavisinde papatya çayı kullanımı mümkündür. Sıcak su uygulaması, 5 litre suya bir tutam papatya çayı atılarak kaynatılır. Ardından kaynayan sıcak sudan 1 çay bardağı alınır ve sıcak suyun içine karıştırılır. Elde edilen sıcak suyun üzerine 5 ila 10 dakika oturularak fissürlerin rahatlaması mümkündür.

Fıtığın Doğal Tedavisinde Papatya Çayı Kullanımı

Fıtık tedavisinde uygulanan doğal yöntemler arasında papatya çayı bulunmaktadır. Papatya çayı, günde 2 defa içilerek 4 gün tüketilebilir. Bir bardak su da 4 – 5 tane papatyanın kaynatılması ile hazırlanır. Bel ve boyun bölgelerinde oluşan fıtığın tedavisi için doğru beslenme ve egzersizler büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte papatya çayının faydaları da vardır.

Reflünün Doğal Tedavisi için Papatya Çayı

Reflünün doğal tedavi yöntemleri özellikle reflünün en yaygın belirtileri arasında olan mide ekşimesi ve mide yanması gibi problemlerle savaşabilmek için tercih edebileceğiniz yöntemlerdir. Bunların arasında yer alan papatya çayı oldukça önem arz etmektedir. Papatya çayı ile uygulayabileceğiniz doğal tedavi yöntemi ile problemlerinizi azaltabilirsiniz.

Papatya Çayı ile Sinüzit Tedavisi

Sinüzitin Doğal Tedavisi ve Evde Tedavi Yöntemleri kapsamında papatya çayı kullanılabilir. Sinüzit belirtileri ortaya çıktıktan sonra yapılması gereken tanı ve sinüzit tedavisi için uzman bir doktora başvuru yapmaktır. Bunun yanında doğal tedavi yöntemleri kullanılarak da belirtiler hafifletilebilmektedir.

Papatya tedavisi, sinüzit tedavisi kapsamında en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisidir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir:

Papatya Çayı : 1 tatlı kaşığı kuru papatyayı 1 su bardağı su ile demlemeniz gerekmektedir. Günde 2 fincana kadar tüketmeniz mümkündür. Papatya Buğusu : 1 litre kaynamış suyun içerisine 1 avuç kuru papatya eklemeniz gerekmektedir. 5 dakika demledikten sonra başınızı bir havlu yardımıyla kapatarak tencereye eğilmeli ve 5 – 6 dakika kadar buharı koklamanız gerekmektedir.

Baş Ağrısı için Papatya Çayı Kullanımı

Papatya çayı, baş ağrısına iyi gelen çaylar arasında da yer almaktadır. Baş Ağrısı Tedavisi için Bitkisel ve Evde Doğal Tedavi Yöntemleri için papatya çayı kullanımı öncülük edebilir. Sakinleştirme ve kas gevşetme özellikleri bulunur. İçilen iki bardak papatya çayı baş ağrısı ve stres için büyük farklılıklar yaratabilir.

Karın Ağrısı için Papatya Çayı Kullanımı

Karın ağrısına ne iyi gelir? Evde karın ağrısı nasıl geçer? sorularına yanıt arıyorsanız eğer papatya çayı tam da bunun için var denilebilir. Papatya çayı sakinleştirici ve hazımsızlık giderici özelliği ile karın ağrısına iyi gelir. Bir tutam papatya kurusu sıcak suyun içinde bekletilerek hazırlanır.

Kasık Ağrısı için Papatya Çayı Kullanımı

Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? sorusuna yanıt olarak papatya çayı verilebilir. Uzmanlar tarafından en çok önerilen bitki çaylarının başında gelmektedir. Ağrı duyduğunuz bölgelere papatya çayı ile kompres yaparak bir uygulama da gerçekleştirebilirsiniz. Bu uygulamayı kasık ağrılarınız için de gerçekleştirebilirsiniz.

Boğaz Ağrısı için Papatya Çayı Kullanımı

Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasında da papatya çayı yer alır. Papatya çayı yapısı gereği içindeki maddelerle boğazdaki hücrelerin yenilenmesine olanak tanıyarak zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Antiinflamatuar ve antioksidan özelliği ile papatya çayı boğaz ağrısına faydalı gelmektedir.

Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır?

Papatya çayını hazırlamak oldukça basittir. 2 – 3 yemek kaşığı kurutulmuş papatyanın üzerine yarım litre kaynar su eklenir. 3 – 5 dakika demlenmesi beklenir. Daha sonra papatyalar süzülür ve çay içilebilir. Bal veya limon ile tatlandırılabilir. Bununla birlikte bazı hastalıklar için papatya çayının hazırlanış şekli değişebilir.

Hazır olarak sallama çay şeklinde de satılan papatya çayları kolayca demlenebilir. Daha kolay ve pratik olmasının yanında aktarlardan alınan kuru papatyalara göre etkisi daha azdır. Bu nedenle daha etkili sonuç almak isteyenlere direkt kuru papatyayı demleyerek içmeleri tavsiye edilir.

Papatya Yağının Faydaları Nelerdir?

Papatya yağının yararları aşağıda verilmiştir:

Hiperaktiviteye iyi gelir. Alerjiler için kullanılabilir. Anksiyete ve depresyonu iyileştirir. Kalp sağlığını korur ve kan damarlarının gerginliğini azaltır. Sakinleştirici etkisi ile kolay uyumayı sağlar. Eklem ağrıları ve kas ağrılarını dindirir. Cildi besleyerek egzama, akne gibi cilt sorunlarına iyi gelir. Bağırsak sendromlarında sinirleri ve kasları gevşeterek rahatlama sağlar. Sindirimi destekleyerek asit, kabızlık gibi hastalıkları önler.

Papatyanın her türlü kullanımının birbirinden yararlı etkileri vardır. Bu nedenle düzenli olarak papatyayı bir şekilde hayatın içinde bulundurmak yaşam kalitesini artıracaktır. Papatya çayının faydaları kadar papatyanın diğer kullanım şekilleri de kişinin sağlığına yararlıdır. Aynı zamanda hangi hastalık için kullanılacaksa kullanım şekli iyice araştırmalı veya doktora danışılmalıdır. Bununla birlikte bilinçsiz ve yanlış kullanımların yol açabileceği zararlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Rezene Çayı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? İşte Rezene Çayının Faydaları

Sağlıklı Beslenme

Habere Git

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Sağlıklı Beslenme

Habere Git

Editör: TE Bilisim