Karın Ağrısı Neden Olur?

Karın ağrısının sebepleri çok geniş alanlarda değerlendirilebilir. Hastanın kendi durumunu kendi kendine sorgulaması bu noktada önemlidir. Karın ağrısının sebepleri:

İshal ya da kabızlık, Gaz krampı, Safra kesesi enfeksiyonu, Böbrek taşı, Ülser, Gastrit, Apandisit, Bağırsak tıkanıklığı, Adet (Regl) ağrısı, Yumurtalık kistleri sebebiyle olabilir.

Karın ağrısına ne iyi gelir? Nasıl Geçer?

Karın ağrısına iyi gelen yöntemler bitkisel yolla evde çözebileceğiniz yöntemler olabileceği gibi doktora gitmek gereken durumları da içerebilir bu sebeple her karın ağrısında ağrı kesicilere yönelmek tavsiye edilmemektedir.

Karın ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt ve karın ağrısını önleyici yöntemler şöyle:

Gazlı İçeceklerden Uzak Durun

Gazlı içeceklerden uzak durmak önemlidir çünkü gazlı içecekler bağırsaklarda gaz birikimine sebep olarak ağrıyı arttırabilir.

Sıcak su torbası

Sıcak su torbası ayakların üstüne konularak ve daha önemlisi ayakların sıcak tutulması ağrıyı azaltır.

Yağlı Masaj

Karın bölgesine zeytinyağı gibi bir yağ ile yukarıdan aşağı ve dairesel olarak masaj yapmak iyi gelecektir.

Zencefil

Zencefil karın bölgesindeki ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Zencefilin kuru veya taze hali sıcak su ile ya da taze hali çiğnenerek tüketilebilir. Yarım çay kaşığı zencefili sıcak suya karıştırmak yeterlidir.

Papatya çayı

Papatya çayı sakinleştirici ve hazımsızlık giderici özelliği ile karın ağrısına iyi gelir. Bir tutam papatya kurusu sıcak suyun içinde bekletilerek hazırlanır.

Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi bağırsakları harekete geçirici özellikte lifli olduğundan hazımsızlık temelli karın ağrısına iyi gelir. Yulaf ezmesinin içine sıcak suda beklemiş kuru incir, kayısı gibi kuruyemişleri ekleyerek bu süreç hızlandırılabilmektedir.

Kekik ve rezene çayı

Kekik ve rezene çayı da mide krampları için oldukça etkili çaylardır ve mide ağrısı için kullanılabilir.

Merhaba Sevgili Okuyucu

Sağlıklı beslenme ile hangi rahatsızlıklara ne iyi gelir konusunda bilinmesi gerekenleri okumak isterseniz “Ne İyi Gelir?” sayfamızı ziyaret edin.

Karın Ağrısı Başka Hastalıklarla Karıştırılabilir Mi?

Karın ağrısının başka hastalıklarla karışması olağan bir durumdur çünkü karın ağrısı birçok hastalığın ortak semptomudur. Bu sebeple hastanın kendi acı eşiğini ve karın ağrısının ne kadar şiddetli olduğunu kendi tespit etmesi gerekmektedir. Karın ağrısı en çok apandisit denilen kör bağırsak iltihabı ile karıştırılmaktadır.

Karın Ağrısında Hangi Durumlarda Hastaneye Gitmek Gerekir?

Karın ağrısında hastaneye gidilmesi gereken durumlar altı başlıkta açıklanabilir:

Bir günden daha uzun süren, tekrarlayıcı ve ısrarcı ağrılar.

Tansiyonu düşüren veya yükselten seviyedeki aşırı ağrılar ile birlikte nefes kesilmesi, kanama, istifra ile seyreden karın ağrıları. Karın ağrısının sadece karın gölgesinde kalmayıp bacaklar, omuzlar veya kollara yayılması şeklindeki ağrılar. Dışkıda kan ya da anormal renk değişimi Karında anormal derecedeki gerginlik ve şişme

Karın ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Karın ağrısı için yukarıda önerilerde bulunduk. Ancak, karın ağrısı için mutlaka aile hekimine başvurarak muayene olmanız gerekmektedir. Karın ağrısı nedeniyle uzman bir doktora gözükmeniz gerekirse hastanede çocuklar için çocuk hastalıkları doktoruna, yetişkinler için ise genel cerrahi uzman doktoruna başvurmanız gerekir.

Adet Ağrısına Ne İyi Gelir, Neden Olur?  

Adet ağrısına iyi gelen yöntemler öncelikle bitkisel, çok şiddetli ve periyodik adet ağrılarında ise ilaç desteği ile geçirilebilmektedir. Adet ağrısı Polikistik over sendromu, çikolata kisti, miyomlar gibi çeşitli sebeplerden olabileceği gibi genetik sebepli (ailedeki dişilerden bir sonraki jenerasyon dişilere geçen) her ay yaşanabilen ağrılar olarak da görülebilir yani bazı kişiler hasta olmasa da diğer kişilere oranla daha çok ağrı hissedebilirler.

Adet ağrısının yol açtığı karın ağrısı için iyi gelebilecek çözümler:

Düşük tempolu yürüyüş ve esneme hareketleri,

Rezene, melisa, papatya, civanperçemi, zencefil gibi sindirim ve sinir sistemine rahatlatıcı etkisi bulunan çayların tüketimi, Ayaklara sıcak su torbası koyarak ayakların ısıtılmasını sağlamak, Bitter çikolata, yaban mersini, muz, maydanoz ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, ceviz ve badem gibi Omega-3 içeren kuruyemişler tüketmek, Işıksız ortamda bol bol istirahat ederek hormonal düzenin de rayına oturmasını sağlamak adet ağrısını geçirmek için en etkili yöntemlerden bazılarıdır.

Önerilen İçerikler:

Adet Sancısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Adet (Regl) Ağrısı SebepleriGaz sancısı nasıl geçer? Gaz ağrısına ne iyi gelir?

Karın ağrısı ve benzer rahatsızlıkların zeminini hazırlayan gazlı içecekler, sigara ve alkolü tüketiyorsanız lütfen en acil şekilde bırakınız.  Allah tüm hastalarımıza acil şifalar nasip etsin. Sağlıklı ve mutlu günleriniz olması dileğiyle… Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Editör: TE Bilisim